Είναι ο Μητσοτάκης Mr Bean; Ή είναι «fake news»;

Ο Μητσοτάκης τον τελευταίο καιρό έχει καταλήξει να είναι η χαρά του ξένου δημοσιογράφου. Του κανονικού δημοσιογράφου και όχι του κολακειογράφου στυλ Πορτοσάλτε, Χατζηνικολάου, Παπαχελά και Πρετεντέρη.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι έχουν μυριστεί «ψητό» και σπεύδουν. Φορώντας κόκκινο καπέλο ή και χωρίς καπέλο, γνωρίζοντας τι εστί Μητσοτάκης και ποιες είναι οι πολιτικές του, τον βάζουν απέναντι τους και αρχίζουν να τον «κοπανούν» ανελέητα. Και ο Κυριάκος δαγκώνεται, εκνευρίζεται απαντά άλλα αντ΄ άλλων και αναπολεί τις μαγικές στιγμές με τον Πρετεντέρη.

Στην τελευταία του συνέντευξη στη δημοσιογράφο Lally Weymouth της Washington Post, η δημοσιογράφος κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει για την πρόσφατη θέσπιση νομοθεσίας «κατά της ψευδούς είδησης», το χουντικής έμπνευσης άρθρο 191 του νέου Ποινικού Κώδικα. Το εν λόγω άρθρο τιμωρεί με ποινή φυλάκισης ή χρηματικής ποινής όσους εκφράζοντας δημόσια τις απόψεις τους για την οικονομία, τον τουρισμό, την αμυντική ικανότητα της χώρας, τις διεθνείς της σχέσεις ή τη δημόσια υγεία και θεωρηθούν πως διαδίδουν «fake news».

Λέει η Lally Weymouth στον Μητσοτάκη: «Νομίζω ότι αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος…Τι χρειάζεστε με την επίθεση στα μέσα ενημέρωσης;…Γιατί απλώς δεν αποφασίζετε να μην το κάνετε;…Γιατί το κάνετε αυτό; Εσείς, από όλους τους ανθρώπους θα πρέπει να είστε συνηθισμένοι στα μέσα ενημέρωσης. Εκτίθεστε στα δημόσια βλέμματα εδώ και χρόνια. Είναι μια ολισθηρή πλαγιά». Κι ο Μητσοτάκης αμήχανος έδωσε κάποιες απαντήσεις περί ανέμων και υδάτων και για να την ξεφορτωθεί χωρίς να γίνει αγενής ψέλλισε: «Είστε μία έμπειρη δημοσιογράφος. Θα λάβω σοβαρά υπόψιν την παρατήρησή σας…Θα κρατήσω την παρατήρησή σας».

Όταν η συνέντευξη μεταδόθηκε στην Ελλάδα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), έκανε μόκο για το συγκεκριμένο μέρος της συνέντευξης, ενώ τα ΜΜΕ της διαπλοκής το εξαφάνισαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» του κυρίου Παπαχελά που «κατάπιε» αυτό το μέρος της συνέντευξης και τις ενοχλητικές για τον Μητσοτάκη ερωτήσεις. Και εμείς που νομίζαμε ότι ο κύριος Παπαχελάς είναι ένας πραγματικός κύριος, ένας gentleman της δημοσιογραφίας και όχι ένας ειδησηοφάγος. Όταν οι ειδήσεις δεν είναι αρεστές στ’αφεντικό.

Μαύρα μαντάτα για τον Μητσοτάκη. Τον πήρανε χαμπάρι. Οι ξένοι δημοσιογράφοι που δεν σιτίζονται από την λίστα Πέτσα και την διαπλοκή και δεν θεωρούν τον Μητσοτάκη είδος προς εξαφάνιση που θα πρέπει να το προστατέψουν, αρχίζουν τις αδιάκριτες ερωτήσεις. Κι ο Μητσοτάκης που αναπνέει ακόμα μόνον χάρις τον αέρα του αναπνευστήρα που του παρέχουν τα ΜΜΕ της διαπλοκής, τα βρίσκει μπαστούνια. Τώρα που τον πήρανε χαμπάρι θ’αρχίσουν να τον ρωτάνε για τη SIEMENS, τις offshores, τη λίστα Πέτσα και την εξεταστική της στη Βουλή που η ΝΔ δεν κάλεσε ως μάρτυρα τον ίδιο τον Πέτσα, για τους νεκρούς από κορονοϊό λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού θέσεων στις ΜΕΘ και ένα σωρό άλλα πράγματα που άπτονται της διακυβέρνησης των αρίστων.

Η λύση για τον Κυριάκο είναι μια. Εμπάργκο στα αγενή κόκκινα καπέλα και συνεχές πρόγραμμα συνεντεύξεων. Δευτέρα στον Πρετεντέρη, Τετάρτη στον Παπαχελά, Παρασκευή στον Χατζηνικολάου. Και ενδιάμεσα πρωινάδικα στον Πορτοσάλτε. Όσο για το χουντοάρθρο 191 του νέου Ποινικού Κώδικα, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται εσχάτως είναι: Aν ισχυριστούμε ότι ο Κυριάκος δεν είναι ο Μωυσής αλλά είναι ο Mr Bean στο κακό του, αυτό θα θεωρηθεί «fake news» που μπορεί να βλάψει την οικονομία, τον τουρισμό, την αμυντική ικανότητα της χώρας, τις διεθνείς της σχέσεις και τη δημόσια υγεία;

Εάν η απάντηση είναι ναι, να διωχτούμε πάραυτα και καλά θα μας κάνουν…

Ορέστης Μεταξάς