Είμαστε όλοι πρόσφυγες… Νίκος Μπογιόπουλος

   Η πορεία της ανθρωπότητας υπήρξε πάντα μια διαρκής μετακίνηση από τις μη ασφαλείς και από τις μη βιώσιμες οικονομικά περιοχές προς εδάφη με μεγαλύτερη ασφάλεια και με περισσότερες οικονομικές δυνατότητες. Ως ανθρωπότητα είμαστε όλοι πρόσφυγες! Στις σημερινές συνθήκες των πολεμικών συγκρούσεων από την μια και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης από την άλλη, σε συνθήκες δηλαδή όπου αφενός ο κόσμος «μικραίνει», αφετέρου οι ανισότητες μεγαλώνουν, αυτό το φαινόμενο θα εντείνεται.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ μιλούν για πάνω από 210 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες παγκοσμίως. Κάθε μέρα περίπου 40.000 άνθρωποι – 12 εκατομμύρια το χρόνο – εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν είναι το θύμα μιας παγκόσμιας συνομωσίας εις βάρος της όσον αφορά το προσφυγικό.

Η πατρίδα μας είναι το θύμα της… γεωγραφίας, αφού σε αυτό το σημείο του πλανήτη όλοι οι παράγοντες που συνιστούν τα αίτια της προσφυγιάς είναι μεγεθυμένοι.   Οι αριθμοί δεν επιδέχονται αμφισβήτηση: Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχουν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Στην Ιορδανία 1,5 εκατομμύρια. Στο Λίβανο 2 εκατομμύρια, το 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Μόνο η περσινή αντιπαράθεση Ινδίας – Πακιστάν κατέστησε εν δυνάμει πρόσφυγες 25 εκατομμύρια ανθρώπους. Στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής οι πρόσφυγες ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια. Παράγοντες όπως πχ η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσουν τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με την Παγκόσμια τράπεζα κύματα 250 εκατομμυρίων προσφύγων.

Όλα αυτά – σε συνδυασμό ότι ως Ελλάδα βιώνουμε το προσφυγικό και ως μοχλό προώθησης γεωπολιτικών σχεδίων από γείτονες και συμμάχους» – σημαίνουν δυο πράγματα:

Πρώτον,  ότι η αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγιάς (πόλεμοι, «αποικιοκρατική» καταλήστευση εδαφών κλπ) δεν συνιστά κάποιο «μακρινό» ή «φιλολογικό» καθήκον, αλλά πρώτιστο όρο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Δεύτερο, ότι δίπλα στο «όχι» στα αίτια της προσφυγιάς, αν δεν προτάξουμε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την ανοχή όσο διαρκούν οι συνέπειές της, τότε το πρόβλημα θα το βιώσουμε και ως ξενοφοβία, ρατσισμό και φασισμό.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για foto    Νίκος Μπογιόπουλος