«Είμαστε μαζί και δυνατοί»: H παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση

«Ο πολιτσμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι», όπως έγραφε το πανό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος – Δείτε στιγμιότυπα από την πορεία των εργαζόμενων στον πολιτισμό όπως τα κατέγραψε η κάμερα του left.gr και ο Άγγελος Καλοδούκας

Με πορεία από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Υπουργείο Εργασίας κλιμάκωσαν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ενώ στο σχετικό κάλεσμα (δείτε παρακάτω) επισήμαιναν πως «ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε την νέα πραγματικότητα, αλλά και την συντεταγμένη κυβερνητική πολιτική απαξίωσης του Πολιτισμού, είναι να είμαστε όλοι μαζί».

Και ήταν πράγματι όλοι μαζί σήμερα, στο δρόμο όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες του Άγγελου Καλοδούκα που ήταν σήμερα στο δρόμο με την κάμερα του left.gr:

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, δρόμος, οδός και κείμενο που λέει "ΡΑΓΟΥΔ × 0 πολιτισμός σώζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι Μπ. Μπρεχτ Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος"Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται, δρόμος, οδός, μνημείο και κείμενο που λέει "11111 KAMIA MONH, ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ! ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ"

Με σαφείς αναφορές το πανό του ΣΕΗ

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται, Μαλτέζ, οδός και κείμενο που λέει "ΡΑΓΟΥΔΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ζεται όταν σώζονται οι άνθρωποι pe μοσπονδία Θεάματος Ακροάματος"Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροιΜπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

Τέχνη και αλληλεγγύη

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν έλειψαν κι αυτά…

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομαΜπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

…αλλά ούτε και τα χαμόγελα

> ΓΩΝΙ E.T.E.K.T.O.T ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΕΤΙΚΟΥ TOMEA”” class=”ji94ytn4 r9f5tntg d2edcug0 r0294ipz” data-visualcompletion=”media-vc-image” referrerpolicy=”origin-when-cross-origin” src=”https://left.gr/%3Ca%20href%3D”https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/156738688_4086503378034580_5489355488410205127_o.jpg?_nc_cat=110&ccb=3&_nc_sid=0debeb&_nc_ohc=UhrtaAQmFQMAX_4eiM4&_nc_ht=scontent.fath3-3.fna&oh=f48fa18c99a1ab12a9eadbff25084473&oe=60657B69″>https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/156738688_40865033780345…”>

> ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ Ε.ΔΙ.ΣΥ Ε.ΔΙ.ΣΥ.Δ.Ε.Π.Ε. ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ TH ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ ΑΙΚΑΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΝ”” class=”ji94ytn4 r9f5tntg d2edcug0 r0294ipz” data-visualcompletion=”media-vc-image” referrerpolicy=”origin-when-cross-origin” src=”https://left.gr/%3Ca%20href%3D”https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/156928723_4086503414701243_293738810491578058_o.jpg?_nc_cat=106&ccb=3&_nc_sid=0debeb&_nc_ohc=SEUkezRCv1sAX_e-adm&_nc_ht=scontent.fath3-3.fna&oh=ccd56c6af71e5ae3fea52aaed3ebd8d2&oe=60659CCD”>https://scontent.fath3-3.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/156928723_40865034147012…”>

Όπως και τα πολλαπλά μηνύματα:Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "DRYGROUp OSTYLE ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ME ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΤΗΤ ΜΕΤΡΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ, ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ"Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροιΜπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και οδός

Διαβάστε το κάλεσμα της σημερινής πορείας, με τις πολύ ενδιαφέρουσες αναφορές και στο #MeToo:

Κλείνοντας σχεδόν ένα χρόνο πια, σε αυτή την «κατάσταση εξαίρεσης», παρακολουθούμε καθαρά πως η πανδημία αποκαλύπτει με τον πιο απόλυτο τρόπο όλες τις παθογένειες των επαγγελμάτων μας, κι φέρνει έτσι, νομοτελειακά, μία πρωτοφανή συσπείρωση στους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Βλέπουμε τη δημιουργία νέων συλλογικοτήτων, τη μαζικοποίηση των σωματείων μας και αυτό γιατί εκ των γεγονότων καταλαβαίνουμε πια ότι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε την νέα πραγματικότητα, αλλά και την συντεταγμένη κυβερνητική πολιτική απαξίωσης του Πολιτισμού, είναι να είμαστε όλοι μαζί.

Όλον αυτό τον καιρό, δεν υπάρχει ποτέ μια επαρκής εξήγηση, ούτε από την πολιτεία, ούτε από την υγειονομική επιτροπή, όσον αφορά το γιατί οι χώροι πολιτισμού, ακόμη και αυτοί στους οποίους μπορούν να τηρηθούν με απόλυτη ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα, παραμένουν κλειστοί, ενώ ταυτόχρονα – μεταξύ άλλων – στοιβαζόμαστε καθημερινά σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όσο κι αν φωνάζουμε, στους δρόμους, τα Υπουργεία, ή τα social media, ο Πολιτισμός παραμένει κάτι, με το οποίο δεν θα μπορούμε να ασχοληθούμε, αν δεν λύσουμε πρώτα άλλα «σοβαρότερα» θέματα…
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι στοχοποιημένοι, από την ίδια την κυβέρνηση, ως «άναρχος» κλάδος, ως κλάδος της «μαύρης εργασίας», σαν να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας μας, την αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας, ή για την εργασιακή επισφάλεια και το ανύπαρκτο προστατευτικό πλαίσιο που επιτρέπει την “μαύρη” και ανασφάλιστη εργασία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανασφάλειας και με την δημιουργικότητά μας σε καταστολή, ζούμε τώρα την έκρηξη των θαρραλέων και επώνυμων καταγγελιών, που ξεκίνησε πρώτα στον χώρο του Αθλητισμού για να ακολουθήσει ο χώρος του Πολιτισμού (και ευελπιστούμε το παράδειγμα αυτό να συνεχίσει σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους), αλλά κι ένα ολόκληρο κίνημα αλληλεγγύης, προστασίας και στήριξης προς τους καταπιεζόμενους, που βρίσκουν το κουράγιο να μιλήσουν.
Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και της εργασιακής αυθαιρεσίας, ας επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις σε όλους τους κλάδους και μαζί το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο ο – όποιος – κώδικας δεοντολογίας θα δημιουργηθεί από εμάς τους εργαζόμενους χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις και θα αποκτήσει την εφαρμόσιμη ισχύ που απαιτείται.
Με όλα αυτά ως δεδομένα και με κυρίαρχο σύνθημα μας, «Συλλογικές Συμβάσεις ΠΑΝΤΟΥ!» κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας.

[ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ]

Στήριξη, ενθάρρυνση και χειραφέτηση όλων των θυμάτων και των καταπιεζόμενων.
Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας παντού για τη θεσμική θωράκιση της εργασίας μας. Μόνο αυτές διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια στην εργασία και ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο. Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, στο θέατρο, το χορό, τη μουσική, στους Δημόσιους Οργανισμούς. Στο ίδιο πλαίσιο ζητάμε την άμεση δημιουργία κωδικών ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους Τεχνικούς στον κλάδο του Θεάματος.
Περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης να οριστεί όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο μας. Πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην αρχή κάθε μήνα (σήμερα, 1η Μαρτίου ακόμα δεν έχουμε πληροφόρηση για το πότε θα πιστωθούν οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου!). Ταυτόχρονα, άμεση σύνδεση όλων των επιδοτούμενων μέσω Μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλων των υπόλοιπων κατηγοριών (επιδότηση ενοικίου, αναστολή πληρωμής παντός είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, τηλεφωνίας και εξώσεων). Επιπλέον, διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.
Διασφάλιση απόδοσης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και αμοιβή εγγραφής στις ψηφιοποιημένες παραγωγές που γίνονται αυτή την περίοδο.
Δωρεάν τεστ για την ασφαλή διεξαγωγή προβών που γίνονται αυτή την περίοδο.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ
σε όλα τα θύματα και τις/τους καταπιεζόμενες/ους που βάλλονται ανήθικα πανταχόθεν. Είμαστε μαζί τους και ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν
στο αίτημα των σπουδαστών των Καλλιτεχνικών Σχολών και των Ωδείων για άνοιγμα των σχολών με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη χαθεί η χρονιά για τους σπουδαστές των σχολών.

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Συγκέντρωση Υπουργείο Πολιτισμού
«…να ιδούμε αν η άνοιξη θα συνδράμει τα όνειρά μας.»
– Νίκος Καρούζος

Είμαστε μαζί και δυνατοί. Καμία μόνη και κανέναν μόνος στην κρίση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ, ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΟΡΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Ο.Τ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ & ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ  ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΚΛΟΠΑΙΧΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ UNIMA ΕΛΛΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧ/ΝΩΝ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΠΤΙΚ/ΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΤ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ & ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΕΡΤ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ