Δ. Βίτσας: «Η κυβέρνηση έχει μπλέξει σε έναν επικοινωνιακό αχταρμά αντί… – Φίλης για το άνοιγμα των σχολείων: «Τι σχεδίαζε…

Ο Ερντογάν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του, που είναι να κάνει την Τουρκία μια περιφερειακή υπερδύναμη, από το τραπέζι της οποίας να περνούν όλες οι γύρω χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, χώρες δηλαδή που έχουν σχέση με ενεργειακούς πόρους, για να παίρνουν άδεια να κάνουν οτιδήποτε. Συγχρόνως θέλει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2023, ώστε να πάει μέχρι το 2030. Στη ουσία αυτό θέλει μαζί με την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Αυτό τώρα, εκδηλώνεται σε αυτή την περίοδο με την έξοδο και τις έρευνες του Oruc Reis και Yavouz και πιθανότατα ενός τρίτου ερευνητικού σκάφους, μέσω των οποίων αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Χώρας.

Από την άλλη την μεριά η Κυβέρνηση έχει μπλέξει σε έναν επικοινωνιακό αχταρμά αντί να κοιτάξει κατά κύριο λόγω να οχυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Χώρας και βεβαίως επιθυμώντας την ειρήνη, να φροντίσει για διάλογο στα μοναδικά σοβαρά ζητήματα που έχουμε διαφορά με την Τουρκία και είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και εξ’ αυτού της ΑΟΖ.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και δύσκολη, οι Ευρωπαίοι ασχολούνται περισσότερο με την Λευκορωσία αλλά όχι με την εξ’ ανατολών απειλή και βεβαίως χρειαζόμαστε μια πολιτική πυγμή αποφασιστικότητας και δημοκρατίας η οποία θα καθοριστεί από ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και θα πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε να καθοριστεί μια πατριωτική στρατηγική και έτσι θα προωθηθούν και οι διαδικασίες του διαλόγου. Εκτός και εάν υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε.

Η παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, αντιναυάρχου ε.α κ. Διακόπουλου, δεν είναι ένα αστείο γεγονός. Στην ουσία ο κ. Διακόπουλος μέσω της συνέντευξης που έδωσε, έβαλε ένα φρένο σε διάφορα πράγματα που λέγονταν από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη, δηλαδή δεν τρέχει τίποτα, ο θόρυβος που κάνουν τα άλλα πλοία και εμποδίζουν τις έρευνες κλπ.

Και βεβαίως μετά τον ανάγκασαν σε παραίτηση ή ο ίδιος από ευθιξία παραιτήθηκε.

Η συμφωνία της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου πάσχει. Δεν μπορεί η Κρήτη να μην έχει 100% επήρεια, δεν μπορεί η Ρόδος να κόβεται στη μέση, δεν μπορεί να μην υπάρχει καμία αναφορά στο Καστελόριζο. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία έπρεπε να έχουν συζητηθεί.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, υπέγραψε αυτό που ζήτησαν οι Αιγύπτιοι πριν σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και γίνουν οι εκλογές.

Αντίθετα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προώθησε την φιλία με την Αίγυπτο και την συμμαχία με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά έγιναν κοινές ασκήσεις Ελλάδας-Αιγύπτου-Ισραήλ κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ προηγούμενα.

Στην Χάγη φτάνεις μετά από συμφωνία με την άλλη χώρα. Η συμφωνία δεν θα λέει μόνο πάμε στην Χάγη αλλά και για ποια θέματα θα πάμε στην Χάγη. Και υπάρχει μια προεργασία από πριν. Η Χάγη έρχεται να λύσει την διαφορά ή να επικυρώσει την συμφωνία. Αν είναι να πάμε στην Χάγη, να πάμε για την υφαλοκρηπίδα και την αντίστοιχη ΑΟΖ και όχι για την αποστρατικοποίηση των νησιών και την επέκταση των δικαιωμάτων της Τουρκίας που δεν είναι σωστό κάτι τέτοιο.

Με ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Το γεγονός της σύγκρουσης της φρεγάτας «Λήμνου» με το «Κεμάλ Ρεις» δεν είναι αστείο φαινόμενο. Όταν μαζεύονται πολλές δυνάμεις σε ένα μικρό χώρο, πάντα υπάρχει κίνδυνος.

Πρέπει να παίξουν ρόλο πολλές δυνάμεις ώστε συζητήσουμε για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Ποιος άλλωστε θέλει κάποιου είδους ένταση και πιθανότητα σύγκρουσης στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως αν νομίζει κανείς ότι με το να κατευνάσουμε τον Ερντογάν – να του παράσχουμε δηλαδή αυτά που θέλει – θα τελειώσουμε, κάνουν λάθος. Δεν πρέπει να γίνει αυτό το πράγμα γιατί θα ζητάει ακόμα περισσότερα.

 

Φίλης για το άνοιγμα των σχολείων: «Τι σχεδίαζε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση; Τίποτα»

«Ούτε καν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά το lockdown δεν υπήρξε μέριμνα να οργανωθούν καλύτερα», σχολίασε στο «Κόκκινο» ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε καν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά το lockdown δεν υπήρξε μέριμνα να οργανωθούν καλύτερα, να αυξηθούν οι τάξεις και να ενισχυθεί το προσωπικό για να υποδιπλασιαστούν οι μαθητές ανά τμήμα, ούτε καν μέριμνα για μάσκες δεν υπάρχει, το υπουργείο Παιδείας είπε ότι είναι «προσωπικό θέμα» των παιδιών και των γονιών, τι σχεδίαζαν τέσσερις μήνες; Τίποτα, τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει «λιγότεροι στα μέσα μεταφοράς», «ανά εξάδες στα κέντρα», «να κλείνουν στις 12» κτλ. για να μην υπάρχει συνωστισμός, στα σχολεία δεν λαμβάνονται μέτρα, ούτε καν αυτά που είχαν ληφθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο. Και αυτό σε μία περίοδο που αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού, είπε ο κ. Φίλης. Και είναι ανειλικρινές το επιχείρημα «δεν τα ζήτησαν οι ειδικοί», γιατί το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι προετοιμασμένη -και με ποιο σχέδιο- να αντιμετωπίσει την πανδημία; Δεν έχουμε ούτε αύξηση κρατικών πιστώσεων στην εκπαίδευση, ούτε αύξηση προσλήψεων αναπληρωτών, ούτε προσπάθεια ανεύρεσης περισσότερων χώρων για τάξεις, ώστε να γίνει ο υποδιπλασιασμός των τάξεων, αντίστοιχα με τον Απρίλιο και τον Μάιο, που όπως τόνισε σε άλλο σημείο, είναι και το πιο σημαντικό.

Παράλληλα, ούτε μαζικά τεστ προβλέπονται για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες. Ούτε καν μάσκες, από το υπουργείο είπαν «είναι προσωπικό θέμα του καθενός παιδιού και της οικογένειάς του να βρει μάσκα», προσέθεσε και αναρωτήθηκε: Τι σχεδίαζε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση; Τίποτα. Παραδίδει τα σχολεία χωρίς καμία προετοιμασία. Και τον Ιούνιο κατάργησε την ρύθμιση της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ να είναι μέχρι 22 παιδιά ανά τάξη στα Δημοτικά, αυξάνοντάς τα στα 25. Δεν ήθελε να αναλάβει ούτε το όχι μεγάλο κόστος από την δημιουργία τμημάτων όπου είναι αναγκαίο.

Ο Ν. Φίλης αναφέρθηκε εκτενώς στα λειτουργικά, αλλά και παιδαγωγικά, προβλήματα για την λειτουργία του σχολείου εν μέσω πανδημίας.