Δύο μεγάλα λάθη που κάνουμε στο κρέας για ψήσιμο στη σχάρα

Δύο μεγάλα λάθη που κάνουμε στο κρέας για ψήσιμο στη σχάρα

Το σωστό μπάρμπεκιου και τα μικρά μυστικά του

Όπως κάθε ψήστης ξέρει από την εμπειρία του, υπάρχουν μια σειρά από κανόνες που εξασφαλίζουν τουλάχιστον καλό αποτέλεσμα στην ιεροτελεστία της ψησταριάς.

Κι αν το ψήσιμο δεν αφαιρεί φυσικά τη δημιουργικότητα και τον πειραματισμό, βασίζεται εν πολλοίς στην πείρα αιώνων.

Μόνο που αποδεικνύεται πως μια σειρά από πράγματα που κάνουμε ενστικτωδώς όταν ψήνουμε το κρέας της αρεσκείας μας είναι λάθος.

Αυτό μας λέει τουλάχιστον ο μύστης του μπάρμπεκιου Scott Roberts, εξηγώντας ποια είναι αυτά τα δύο λάθη.

Κατά πρώτο, μας λέει, η συνήθειά μας να αλατίζουμε το κρέας πριν το ρίξουμε στη σχάρα. «Μη ρίχνετε καθόλου αλάτι μέχρι να ψηθεί το κρέας», συνιστά, «ώστε να μη στεγνώσει και να μη σκληρύνει. Το αλάτι απορροφά όλη την υγρασία του κρέατος».

Όσο για το δεύτερο συχνό λάθος που έχει εντοπίσει η εμπειρία του, αυτό έχει να κάνει με το πιρούνι ή την πιρούνα που τρυπάμε το κρέας για να το γυρίσουμε στη σχάρα. «Οι χυμοί δραπετεύουν», λέει, «κάνοντας το κρέας στεγνό και λιγότερο νόστιμο. Χρησιμοποιήστε σπάτουλα ή λαβίδα για να μετακινήσετε και να γυρίσετε το φαγητό».

Και, τέλος, προτείνει να μπαίνει το ζεστό κρέας σε μια κατσαρόλα ή άλλο σκεύος με καπάκι αμέσως μετά τη σχάρα, ώστε να διατηρήσει το ψητό τους χυμούς, την υγρασία και τη θερμότητά του μέχρι να μπει στο πιάτο μας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*