Δυσοίωνη πρόβλεψη Σολτς: “Η κρίση δεν θα τελειώσει. Αντιμετωπίζουμε μία ιστορική πρόκληση” — Ουκρανία: Στο Ντονέτσκ ρίχνουν το βάρος του οι Ρώσοι. Σφοδρές μάχες και στο Λουχάνσκ — Τσαβούσογλου: Εάν Σουηδία και Φινλανδία δεν συμμορφωθούν με το μνημόνιο, δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ

Όλαφ ΣολτςΌλαφ Σολτς 

Ως μια “ιστορική πρόκληση” χαρακτήρισε την τρέχουσα κρίση που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο επίπεδο ο Όλαφ Σολτς.

«Η τρέχουσα κρίση δεν θα τελειώσει σε λίγους μήνες (…) βρισκόμαστε ενώπιον ιστορικής πρόκλησης». Με αυτά τα λόγια ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προετοιμάζει τους πολίτες για μια μακροχρόνια κρίση με υψηλές τιμές.

Ως «την σκληρότερη οικονομική και κοινωνικοπολιτική κρίση από την επανένωση» της Γερμανίας περιέγραψε την κατάσταση ο πρόεδρος των εργοδοτών, Ράινερ Ντούλγκερ.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας προκάλεσαν γενική αβεβαιότητα, δήλωσε ο κ. Σολτς, μετά τις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της λεγόμενης «συντονισμένης δράσης», με στόχο την συγκράτηση του πληθωρισμού.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Αντιμετωπίζουμε μια ιστορική πρόκληση. Οι Γερμανοί θα βγούμε από αυτή τη φάση μόνο αν ενώσουμε τα χέρια και συμφωνήσουμε σε κοινές λύσεις», τόνισε ο καγκελάριος και αναφέρθηκε στις ελαφρύνσεις που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, όπως το ενιαίο μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ για τα ΜΜΜ και η έκπτωση στα καύσιμα.

Ο κ. Σολτς είχε ήδη σπεύσει χθες να περιορίσει τυχόν προσδοκίες για ανακοίνωση αποφάσεων μετά τη σημερινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους και εμπειρογνώμονες και την ανταλλαγή απόψεων που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με την Bundesbank. Όπως είπε, θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων θα είναι διαθέσιμα το φθινόπωρο. «Η κοινωνία είναι κάποιες φορές πολύ πιο ισχυρή από ό,τι πιστεύουμε. Το μήνυμά που είναι σημαντικό για μένα είναι ότι είμαστε ενωμένοι», δήλωσε.

Από την πλευρά των εργαζομένων, η πρόεδρος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB) Γιασμίν Φαχίμι δήλωσε ότι τα νοικοκυριά επηρεάζονται από τις αυξήσεις των τιμών όσο και οι επιχειρήσεις. «Η σημερινή κατάσταση αφορά τη διασφάλιση της απασχόλησης και την αποτροπή μιας ύφεσης», δήλωσε η κυρία Φαχίμι.

Ακόμη όμως και ο πρόεδρος των εργοδοτών Ράινερ Ντούλγκερ, παραδέχθηκε ότι η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, όπως την εποχή πριν από την πανδημία και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, «δεν τίθεται πλέον καν ως θέμα», αλλά αναγνώρισε ότι οι μισθοί δεν είναι αυτή τη στιγμή παράγοντας του πληθωρισμού. «Επί του παρόντος οι παράγοντες του πληθωρισμού βρίσκονται κυρίως στην πλευρά της προσφοράς – ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια», δήλωσε ο κ. Ντούλγκερ και τόνισε ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο της συντονισμένης δράσης κυβέρνησης – κοινωνικών εταίρων να μη θιγεί η αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ζήτησε δε από τους πολιτικούς «να φροντίσουν ώστε οι καθαρές αποδοχές που απομένουν στους εργαζόμενους από τις μικτές να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες». Έχουμε δύσκολα χρόνια μπροστά μας, σημείωσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η σημερινή εναρκτήρια συνάντηση συνέβαλε στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης.

 

Ουκρανία: Στο Ντονέτσκ ρίχνουν το βάρος του οι Ρώσοι – Σφοδρές μάχες και στο Λουχάνσκ

Ουκρανία: Στο Ντονέτσκ ρίχνουν το βάρος του οι Ρώσοι - Σφοδρές μάχες και στο Λουχάνσκ

Βομβαρδισμένο τοπίο στο ΛουχάνσκLuhansk region military administration via 

Σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ εντείνονται οι σκληρές μάχες του ουκρανικού με τον ρωσικό στρατό, μετά την «πτώση» της πόλης – κλειδί Λισιτσάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι δυνάμεις του Κιέβου απώθησαν τη Δευτέρα ρωσικές επιθέσεις κοντά στα χωριά Μπιλοχορίβκα και Βερχνοκαμιάνσκε, στα διοικητικά όρια των δύο ανατολικών περιφερειών.

Ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Μπουρλεγίρσκ, δυτικά του Σβιτλοντάρσκ, που έχει καταληφθεί από φιλορώσους αυτονομιστές, μετατράπηκε ξανά σε πεδίο μάχης, πάντα σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Ωστόσο, τα ρωσικά στρατεύματα κατέγραψαν εδαφικά κέρδη βόρεια της πόλης Σλοβιάνσκ, κοντά στο χωριό Μαζανίβκα, ενώ οι ουκρανικές θέσεις σε διάφορους τομείς του μετώπου σφυροκοπήθηκαν από το πυροβολικό και την ρωσική πολεμική αεροπορία με εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων και ολμοβόλα.

Στο Βιετνάμ ο Λαβρόφ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αναχωρεί σήμερα για το Ανόι, θα κάνει διήμερη επίσκεψη στο Βιετνάμ προτού κατευθυνθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη σύνοδο της G20 αυτή την εβδομάδα.

Η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Μπούι Χανχ Σον, θα γίνει δέκα χρόνια αφότου τα δύο κράτη σύναψαν τη «συνολική στρατηγική εταιρική σχέση τους», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Η Ρωσία είναι ο κυριότερος προμηθευτής όπλων του Βιετνάμ. Ρωσικές εταιρείες έχουν αναλάβει μεγάλα έργα στον τομέα της ενέργειας στο κράτος της Ασίας.

Οι δύο χώρες συνεχίζουν να διατηρούν στενές σχέσεις, που ανάγονται στην εποχή της άλλοτε σοβιετικής ένωσης. Το Ανόι δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που το Κρεμλίνο βάπτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Τον Απρίλιο, το Βιετνάμ τάχθηκε κατά όταν τέθηκε σε ψηφοφορία κείμενο για την εκδίωξη της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξαιτίας του πολέμου.

Οι εμπορικές συναλλαγές Ρωσίας-Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 25% το 2021 φθάνοντας τα 7,1 δισεκ. δολάρια, τονίζει η κυβερνητική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Ανόι.

Ο κ. Λαβρόφ θα συμμετάσχει αργότερα μέσα στην εβδομάδα στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ομάδας των Είκοσι στη νήσο Μπαλί της Ινδονησίας.

 

Τσαβούσογλου: Εάν Σουηδία και Φινλανδία δεν συμμορφωθούν με το μνημόνιο, δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟΤσαβούσογλου: Εάν Σουηδία και Φινλανδία δεν συμμορφωθούν με το μνημόνιο, δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ

Μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη στο τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να συμμορφωθούν με το μνημόνιο

«Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν μπορούν να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ εάν το τουρκικό κοινοβούλιο δεν επικυρώσει τις αιτήσεις ένταξής τους», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη στο τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να συμμορφωθούν με το μνημόνιο, προειδοποιώντας ότι «εάν δεν συμμορφωθούν, δεν θα τις δεχθούμε στο ΝΑΤΟ».

«Η Τουρκία θα διασφαλίσει ότι και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί με τη Σουηδία και τη Φινλανδία», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν θα περιοριστεί μόνο σε τρεις χώρες. Πρόκειται για μια γραπτή δέσμευση. Θέλαμε να είναι γραπτή και να υπογραφεί».

Περιγράφοντας την υπογραφή της συμφωνίας ως την αρχή της διαδικασίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «το πιο σημαντικό πράγμα είναι η δέσμευση».

«Καμία από αυτές τις δύο χώρες δεν μπορεί να εισέλθει στο ΝΑΤΟ, αν δεν εγκριθεί από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Το μνημόνιο κατανόησης συνιστά τη δέσμευση των τριών χωρών».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει δύο κύριους στόχους που επιδιώκει να αντιμετωπίσει: Τις δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων όπως το PKK και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Τουρκία.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ παρενέβη σε αυτή τη διαδικασία. Εμείς στείλαμε το δικό μας σχέδιο. Στην τελευταία συνάντηση, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, οι δύο αυτές χώρες αποδέχθηκαν τα αιτήματά μας. Ωστόσο, οι διαφορές απόψεων συνεχίστηκαν σε ορισμένα θέματα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν στις συνομιλίες στη Μαδρίτη. Ο πρόεδρός μας ανακοίνωσε τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας. Το ΡΚΚ βρίσκεται επίσης στη λίστα τρομοκρατίας του ΝΑΤΟ. Για πρώτη φορά, το YPG/PYD συμπεριλήφθηκε σε έγγραφο του ΝΑΤΟ», είπε αναφερόμενος στα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ συριακά παραρτήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Σουηδία, η Φινλανδία και οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ πρέπει να σέβονται τις ανησυχίες της Τουρκίας για την εθνική ασφάλεια και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες και οι ανώτεροι αξιωματούχοι των δύο σκανδιναβικών χωρών αποδέχθηκαν ότι δεν θα παράσχουν καμία υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες.

«Οι δύο χώρες πρέπει να επικαιροποιήσουν τους νόμους τους σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία. Το μνημόνιο κατανόησης που κάναμε είναι πολύ επωφελές σε αυτές τις χώρες. Η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύονται για πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Λένε: “Η προπαγάνδα είναι ελεύθερη, εκτός αν υπάρξει τρομοκρατική επίθεση”. Αλλά δεν θα μπορούν πλέον να το κάνουν αυτό. Θα εμποδίσουν το PKK να στρατολογήσει προσωπικό», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης δέσμευση για άρση του εμπάργκο και των περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία και για αύξηση της συνεργασίας.

«Στο έγγραφο που τους δώσαμε, τεκμηριώνουμε ότι το YPG και το PKK συνδέονται μεταξύ τους υπό το φως των στοιχείων. Με τον ίδιο τρόπο, παρουσιάζουμε έγγραφα και στοιχεία σχετικά με τους τρομοκράτες που θα εκδώσουν, αυτούς που συμμετείχαν στην τρομοκρατία, που υποστήριξαν την τρομοκρατία και των οποίων τα εγκλήματα έχουν αποδειχθεί».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*