
Κραυγή αγωνίας σε σούπερ μάρκετ: “Πώς θα ζήσω;” (vid)
Tα μηνύματα της αγοράς αλλά και η διεθνής συγκυρία παραπέμπουν σε νέο σπιράλ ανατιμήσεων μόλις μία μέρα με το σοκ με τον πληθωρισμό ο οποίος ξεπέρασε το 12,1% τον Ιούνιο καταγράφοντας υψηλό 29 ετών. Αναφορές από το μέτωπο των τροφίμων παραπέμπουν σε νέα αύξηση τιμών.
Στον κλάδο της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης γάλακτος εν όψει της νέας αρμεκτικής περιόδου υπάρχει αμφιβολία για τη διατήρηση της παραγωγής στα ίδια επίπεδα, καθώς συρρικνώνεται το ζωικό κεφάλαιο, ειδικά οι αγελάδες, λόγω αδυναμίας των κτηνοτρόφων να συντηρήσουν τα κοπάδια τους με τόσο υψηλές τιμές ζωοτροφών. Έτσι οι ελλείψεις γάλακτος θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο των τιμών οι οποίες ήδη σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν αύξηση 30% (τιμές στον παραγωγό).
Σε ρεπορτάζ του MEGA πελάτης σε σούπερ μάρκετ μόλις έχει βγει και δείχνει μια μικρή σακούλα με ψώνια λέγοντας: «Κόστισε 45 ευρώ. Πώς θα ζήσω;». «Πριν μισό χρόνο αυτά τα πλήρωνα μισή τιμή» έρχεται να προσθέσει ένας άλλος καταναλωτής, εξηγώντας ότι το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.
Η ετήσια αύξηση των τιμών για το φυσικό αέριο ήταν 117,7%, για τον ηλεκτρισμό 70,4%, τα καύσιμα 45,6% και το ταξί στο 32,9%.
Οι τιμές ανεβαίνουν περίπου 10% το μήνα. Στο πακέτο των διακοπών οι αυξήσεις στα εισιτήρια αεροπλάνου είναι 48,5%, στα ξενοδοχεία 27,7%, για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 20,4% και τον κινηματογράφο 13,9%.
Στο διατροφικό πακέτο οι αυξήσεις ήταν επίσης πολύ υψηλές και οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης τραβούν την ανηφόρα:
Για παράδειγμα τα έλαια έχουν ανατιμηθεί σε ένα χρόνο κατά 24,9%, το ψωμί στο 15,9%, τα γαλακτοκομικά-αυγά στο 15,5%, το κρέας 14,9% και τα λαχανικά 11,3%. Πλέον, οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν της ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα, τα είδη προσωπικής φροντίδας και τα απορρυπαντικά.
Η αύξηση στις τιμές του σούπερ μάρκετ έχει γονατίσει τα νοικοκυριά. «Είναι όλα πανάκριβα, έχουν αυξηθεί όλα 20 με 30%. Τα βασικά αγαθά, τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζεται μια οικογένεια είναι όλα στα ύψη» λένε οι καταναλωτές.
Από Ιούνιο 2021 σε Ιούνιο 2022 οι τιμές διαμορφώθηκαν:
- Γάλα φρέσκο: από 1,18 στα 1,41
- Λάδι: από 6,32 στα 8,25
- Ψωμί το κιλό: από 1,60 στα 2,60
- Σαρδέλα: από 3,00 στα 5,00
- Φασόλια φρέσκα: από 2,50 στα 3,99
- Ζάχαρη: από 0,74 στα 1,20
- Βερίκοκα: από 1,70 στα 2,89
Σύμφωνα με το ινστιτούτο καταναλωτών από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατά 50%. Δηλαδή μία οικογένεια 4 ατόμων εκεί που έδινε περίπου 300 ευρώ τον μήνα, πλέον ήδη δίνει 450 ευρώ.
- «Δεν έχουμε επισιτιστική κρίση, δηλαδή να λείπουν προϊόντα από τα ράφια. Υπάρχουν τα προϊόντα, αλλά δεν μπορεί να τα ακουμπήσει ο καταναλωτής, λόγω του ότι είναι ακριβά με αποτέλεσμα να έχουμε επισιτιστική ακρίβεια».
«Έχει γίνει πανάκριβη η ζωή πια. Δεν τολμάς ούτε έξω να βγεις» «Βλέπω αν υπάρχει κάποια συσκευασία δύο σε ένα, θα προτιμήσω αυτό άσχετα αν δεν έπαιρνα αυτή τη φίρμα πριν». «Δεν έχει να τη βγάλει ο κόσμος μετά τις 15 μέρες. Μόλις πάρεις τη σύνταξη σε 15 μέρες έχει «καθαρίσει». Το καλάθι του νοικοκυριού πλέον είναι τόσο ακριβό που αρκετοί χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι δηλώνουν πως δεν θα κάνουν διακοπές καθώς αδυνατούν να πληρώσουν για μετακίνηση, διαμονή και διατροφή.
Γαλιατσάτος: “Έρχονται νέες μεταλλάξεις, μάσκα σε όλους” – Τα συμπτώματα των υπερμεταδοτικών παραλλαγών BA.4 και BA.5 – 50.000 τα ενεργά κρούσματα
Όπως τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στο Mega, η Pfizer και η Moderna δημοσίευσαν στην Αμερική, στο FDA, μία έρευνα αναφορικά με ένα καινούριο εμβόλιο, το οποίο χορηγήθηκε σε 1.200 περίπου άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
«Το εμβόλιο είχε μέσα την παραλλαγή Α και Ο και έδειξε να σταματά τη σοβαρή νόσηση αλλά να προκαλεί και ανοσία» σημείωσε. Αναμένεται, όπως είπε ο καθηγητής, να ξαναγίνει μία έρευνα και τον Αύγουστο προκειμένου να αποδειχθεί εάν καλύπτει το νέο εμβόλιο και τις νέες παραλλαγές της Όμικρον.
Αναφορικά με την 4η δόση, ο καθηγητής συνιστά στον καθένα να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ωστόσο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της απελευθέρωσης των μέτρων ασφαλείας, παροτρύνει όποιος θέλει να πάει να την λάβει.
Τέλος, σχετικά με την πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο ο κ. Γαλιατσάτος εκτίμησε πως θα υπάρξουν νέες μεταλλάξεις μέσα στην Όμικρον και συστήνει τη χρήση της μάσκας σε όλους.
Οι υπερμεταδοτικές παραλλαγές BA.4 και BA.5
Τον Ιούνιο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφεραν ότι οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον BA.4 και BA.5 του κορονοϊού είχαν γίνει κυρίαρχες στις ΗΠΑ.Ο οργανισμός αναθεώρησε αυτή τη δήλωση στις 5 Ιουλίου για να πει ότι το BA.5 αποτελούσε πάνω από το ήμισυ των νέων κρουσμάτων στη χώρα. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και τα κρούσματα των 2 υποπαραλλαγών και στη χώρα μας.
Τα συμπτώματα των 2 υποπαραλλαγών
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι, γενικά, αυτές οι υποπαραλλαγές δεν έχουν σημαντικά αποκλίνοντα συμπτώματα από τις προηγούμενες εκδοχές της Όμικρον. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με BA.4 και BA.5 μπορεί να εμφανίσουν:
- βήχα,
- ρινική καταρροή,
- πονόλαιμο, κόπωση,
- πονοκεφάλους
- μυϊκούς πόνους.
Ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης ή να παρουσιάσουν δύσπνοια, σε σύγκριση με όσους έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα ή άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού, δήλωσε ο δρ Πίτερ Τσιν-Χονγκ, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τους New York Times.
Ο Δρ Τζόζεφ Καμπάζα, πνευμονολόγος και ιατρός εντατικής θεραπείας στην Cleveland Clinic, δήλωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να εμφανίζουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό «από τις φωνητικές χορδές έως την άκρη της μύτης». Ανεπίσημα, είπε, έχει δει περισσότερους ασθενείς με επώδυνη συμφόρηση των ιγμορείων και σοβαρό πονόλαιμο που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ενώ κυκλοφορούν τα BA.4 και BA.5. Μερικοί από αυτούς νόμιζαν ότι είχαν στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα επειδή πονούσαν τόσο πολύ, είπε.
Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτές οι υποπαραλλαγές προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια από τις προηγούμενες εκδοχές της Όμικρον. Όμως οι BA.4 και BA.5 είναι πιο μεταδοτικές, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, αυξάνονται οι νοσηλείες τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, δήλωσε ο Δρ Άνταμ Ράτνερ, διευθυντής του τμήματος παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Νοσοκομείο Παίδων Hassenfeld του N.Y.U. Langone.
Έως και 50.000 τα ενεργά κρούσματα
Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης για την πορεία της πανδημίας, με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και την ανησυχητική επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας.
«Το μεταδοτικότερο κύμα ως τώρα!»
«Είναι το μεταδοτικότερο κύμα ως τώρα!», εκτίμησε ο καθηγητής αρχικά μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» ,στην τηλεόραση του OPEN και συνέχισε: «Το υποτιμάμε ως προς τα κρούσματα. Δεν είναι 15-20.000 τα κρούσματα αλλά 30.000-50.000!»
Ο ίδιος σημείωσε πως η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον, μεταδίδεται ακαριαία. Είπε πως «έχει έντονα συμπτώματα αλλά δεν μας ανησυχεί. Μας ανησυχούν οι επιλοιμώξεις που κάνουν κάποιοι ασθενείς! Ο ιός αυτός τροποποιεί τα αμυντικά μας συστήματα έναντι άλλων ιών».
Ο ίδιος προέβλεψε πως το κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί στα τέλη Ιουλίου και θα έχει εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση που ίσως έχει σκαμπανεβάσματα τον Αύγουστο. «Φοβόμαστε όμως για μία νέα μετάλλαξη! Τέλη Σεπτέμβρη ίσως έχουμε έκπληξη», συνέχισε.
Εφιαλτική πρόγνωση για Ελλάδα: 5 βαθμούς Κελσίου πάνω η θερμοκρασία έως το τέλος του αιώνα
Από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να αυξηθεί η θερμοκρασία στην Ελλάδα έως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα, ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Climpact και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), Νίκος Μιχαλόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή – Climpact.
«Τα κλιματικά μοντέλα μας λένε ότι ανάλογα τα μέτρα που θα πάρουμε θα έχουμε μια αύξηση της θερμοκρασίας που θα φτάσουν σε επίπεδα της τάξεως 4,5 – 5 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη. Το ενδιάμεσο σενάριο μπορεί να φτάσει σε αύξηση της τάξεως 2 – 2,5 βαθμούς Κελσίου ωστόσο είμαστε σχεδόν ήδη στην Αθήνα στους 2 βαθμούς Κελσίου» είπε συγκεκριμένα.
Ο κ. Μιχαλόπουλος παρουσιάζοντας κάποια από τα αποτελέσματα της Λευκής Βίβλου και της πρώτης φάσης του Climpact τόνισε ότι η Μεσόγειος οδεύει ολοταχώς σε ένα μελλοντικό κλίμα που θα είναι θερμότερο και πιο ξηρό, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη γεωργία.
Επιπλέον, παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των ημερών με καύσωνα τα τελευταία 30 χρόνια καθώς οι καύσωνες υπολογίζονται πλέον ότι καταλαμβάνουν περίπου 35 μέρες τον χρόνο, ενώ οι μέρες με παγετό είναι αρκετά μειωμένες. Την ίδια ώρα οι βροχοπτώσεις έχουν πλέον μεγαλύτερη ένταση, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την βροχόπτωση, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.
Όπως σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος μέχρι τη δεκαετία του 1990 η Ανατολική Μεσόγειος είχε ακριβώς την ίδια συμπεριφορά με τη μέση θερμοκρασία που επικρατούσε σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο από το 1990 και μετά αρχίζει και διαχωρίζεται. «Από το 1990 και έπειτα ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στην περιοχή μας επιταχύνεται και είναι 2-3 φορές πιο ταχύς από ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο», επισήμανε. Ακόμη, η θερμοκρασία της θάλασσας ακολουθεί την αύξηση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα καθώς σε διάφορες περιοχές, όπως η Πύλος, ο Άθως και η Κρήτη διαπιστώνεται σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας στη θάλασσα η οποία όπως και στην ατμόσφαιρα έχει ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου και σχεδόν πλησιάζει τους 2 βαθμούς.
Παράλληλα ένα σημαντικό συμπέρασμα της Λευκής Βίβλου είναι ότι η ίδια βροχή πέφτει σε λιγότερες μέρες, καθώς ενώ δεν παρατηρείται ουσιαστικά μεταβολή στο ύψος της βροχόπτωσης παρατηρείται όμως στον αριθμό των ημερών τις οποίες έχουμε βροχόπτωση. «Το ποσό της βροχής που πέφτει φαίνεται να μην έχει αλλάξει στατιστικά αντίθετα η βροχή πέφτει σε λιγότερες μέρες. Ίδια βροχή σε λιγότερες μέρες άρα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Ο αριθμός των γεγονότων βροχής όπου ξεπερνούν τα 30 χιλιοστά τα τελευταία 30 χρόνια έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Άρα η ίδια βροχή σε λιγότερες μέρες και με βροχές που έχουν μεγαλύτερη ποσότητα, γεγονός που ευνοεί τα πλημμυρικά φαινόμενα κι επηρεάζει και την γεωργία. Η βροχή μένει ανεκμετάλλευτη από το χώμα άρα βοηθάει τα φαινόμενα ξηρασίας», εξηγεί ο κ. Μιχαλόπουλος.
Ταυτόχρονα, τα κλιματικά μοντέλα, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος δείχνουν μείωση στο ποσοστό της βροχόπτωσης κυρίως πιο έντονα στις περιοχές τις ανατολικές, που ήδη το νερό είναι σε έλλειψη όπως την Ανατολική Πελοπόννησο και Ανατολική Κρήτη.
Σημειώνεται ότι τα πλήρη αποτελέσματα της Λευκής Βίβλου του Climpact αναμένονται στο τέλος του 2022. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον τουρισμό, στη γεωργία, στις δασικές πυρκαγιές, στην ενέργεια κλπ. Ακόμη επιδιώκει να αναδειχθεί η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ ερευνά τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που μπορούν να αναπτυχθούν για φυσικές καταστροφές αλλά και έντονα καιρικά φαινόμενα.