Δραματική προειδοποίηση της UNESCO για καταστροφή γενεών λόγω της πανδημίας – Ρωσία Gazprom: Ο Nord Stream 2 θα είναι έτοιμος εντός του 2021

Lockdown: Δραματική προειδοποίηση της UNESCO για καταστροφή γενεών λόγω της πανδημίας

Η UNESCO προειδοποίησε σήμερα για μια αύξηση 20% του αριθμού των μαθητών σε όλο τον κόσμο οι οποίοι δεν απέκτησαν το 2020 τις βασικές δεξιότητες ανάγνωσης που αναμένονται για την ηλικία τους, λόγω του μερικού κλεισίματος των σχολείων τους εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

Ο αριθμός των παιδιών που δυσκολεύονται στην ανάγνωση αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια στα 584 εκατομμύρια πέρυσι, αυξανόμενος πάνω από 20% και εξαλείφοντας την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αναφέρει λεπτομερής έκθεση της UNESCO που κάνει λόγο για «καταστροφή γενεών».

Ο βασικός αυτός δείκτης μετρά κάθε χρόνο τις δεξιότητες της ανάγνωσης των μαθητών (της Β’ και της Γ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου), θεμελιώδεις γνώσεις οι οποίες, εάν δεν είναι γερές, μπορούν να ανακόψουν μακροπρόθεσμα την εκπαίδευση του μαθητή.

Η UNESCO φοβάται συνεπώς «μια δεκαετία» αναστάτωσης που θα οφείλεται στην κρίση και ζητάει την εφαρμογή «ιδιαίτερων προσπαθειών για την ενίσχυση μαθημάτων και στρατηγικών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά».

«Η εκπαίδευση πρέπει να είναι προτεραιότητα στα μέτρα που λαμβάνονται απέναντι στην υγειονομική κρίση και στα προγράμματα ανάκαμψης», αντέδρασε η Οντρέ Αζουλέ, η γενική διευθύντρια της UNESCO.

«Η διεθνής συνεργασία πρέπει να συστρατευτεί για να εφαρμοστεί αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση και να διασφαλίσει τη συνέχιση της μάθησης», δήλωσε ενόψει της παγκόσμιας συνάντησης των υπουργών Παιδείας τη Δευτέρα, ένα χρόνο από την αρχή της πανδημίας.

«Το 65% των κυβερνήσεων των χωρών χαμηλού εισοδήματος μείωσε τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, έναντι 35% στις χώρες υψηλού εισοδήματος», αναφέρει η έκθεση.

Οι μεγαλύτερες «απώλειες μάθησης» αναμένονται να είναι στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, καθώς και στην κεντρική και τη νότια Ασία.

Τα σχολεία παραμένουν τελείως κλειστά σε 30 χώρες, ανάμεσά τους το Μεξικό, η Ουγγαρία, η Σαουδική Αραβία.

Μια πλειοψηφία χωρών επέλεξαν το μερικό άνοιγμα ή υπό όρους των σχολείων τους, όπως οι ΗΠΑ όπου διαδηλώσεις οργισμένων γονέων οργανώθηκαν από την αρχή της χρονιάς.

Τα σχολεία είναι ανοιχτά σχεδόν στις μισές χώρες του κόσμου (107 κράτη), κυρίως στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

 

Ρωσία – Gazprom: Ο Nord Stream 2 θα είναι έτοιμος εντός του 2021Ρωσία - Gazprom: Ο Nord Stream 2 θα είναι έτοιμος εντός του 2021

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος καταλήγει στη Γερμανία, θα ολοκληρωθεί φέτος, παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom, Βίκτορ Ζουμπκόφ.

«Οι εργασίες προχωρούν ενεργά, έχει μείνει πολύ λίγο. Φυσικά, φέτος θα ολοκληρωθεί, σίγουρα. Κρίμα που χάθηκε χρόνος, αλλά έτσι συνέβη» δήλωσε ο Ζουμπκόφ, προσθέτοντας ότι έχει ολοκληρωθεί το 90-92% της κατασκευής του αγωγού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν εκ νέου εντός της εβδομάδας για το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο υποθαλάσσια μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής στην Γερμανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε δηλώσει την Τετάρτη, ότι ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογο του, Χάικο Μαας, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων για τον αγωγό Nord Stream 2 και πως δεν υπάρχει «αμφισημία» στην αντίθεση των ΗΠΑ ως προς την κατασκευή του.

Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι ο αγωγός θα αυξήσει επικίνδυνα την περιφερειακή επιρροή της Μόσχας.

Ο αγωγός, ο οποίος παρακάμπτει επίσης την Ουκρανία, θα της στερήσει την δυνατότητα να έχει προσοδοφόρα έσοδα από την διαμετακόμιση του φυσικού αερίου σε μια εποχή που το Κίεβο βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Ο Ζουμπκόφ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία το Βερολίνο στις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον έθεσε θέμα ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας, είπε ότι «από νομικής απόψεως όλα τα συμβόλαια έχουν κλείσει και με την Ουκρανία και με άλλες χώρες».

«Το κύριο είναι να ολοκληρωθεί ο Nord Stream 2 και να συνεχισθούν να στέλνονται εκείνες οι ποσότητες που προβλέπονται από τα συμβόλαια, να στέλνονται μέσω Ουκρανίας, και κανένας δεν αναιρεί τα ζητήματα αυτά» προσέθεσε, ενώ ερωτηθείς αν προβλέπεται κάποια αναθεώρηση των συμβολαίων με την Ουκρανία είπε : «Όχι, νομίζω πως όχι».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*