Δραματική έκκληση για βοήθεια από 40 πρόσφυγες μεταξύ Ελλάδας και Μάλτας — Καλίν: Νόμιμες οι έρευνες του «Αμπντουλχαμίντ», έχουμε άδεια από Τουρκοκύπριους

Μεταναστευτικό: Γίνονται τελικά pushbacks σε όλο τον πλανήτη | in.gr

Περίπου 40 αιτούντες άσυλο που επιβαίνουν σε σκάφος στη ζώνη έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, μεταξύ Ελλάδας και Μάλτας, χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Alarm Phone, ωστόσο καμία από τις δύο χώρες δεν απαντά στις εκκλήσεις τους.

Η Alarm Phone, οργάνωση που ασχολείται με τα επείγοντα περιστατικά προσφύγων στη Μεσόγειο, με αναρτήσεις της στο Twitter σημειώνει ότι ειδοποιήθηκε από την ομάδα των αιτούντων άσυλο οι οποίοι έφυγαν από την Αίγυπτο και ότι βρίσκονται τουλάχιστον έξι ημέρες στη θάλασσα.

Το πλοιάριο στο οποίο βρίσκονται αρχικά κινούνταν με πολύ μικρή ταχύτητα και πλέει σχεδόν ακυβέρνητο. Επίσης έχουν τελειώσει τα τρόφιμα και το νερό που είχαν μαζί τους.

Το Σάββατο, όταν το πλοιάριο βρισκόταν στην περιοχή ευθύνης της Μάλτας, η Alarm Phone δήλωσε ότι έχασε την επαφή με την ομάδα και ότι «ανησυχεί πολύ για τη μοίρα τους».

«Η Μάλτα που είναι υπεύθυνη δεν δίνει πληροφορίες. Αντιμετωπίζουν τις ζωές και την αγωνία ανθρώπων ως κρατικό μυστικό. Αυτό είναι απαράδεκτο», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με την Alarm Phone, «62 ώρες αφότου ειδοποιήσαμε τις αρχές, τα περίπου 45 άτομα εξακολουθούν να βρίσκονται στη θάλασσα. Επέζησαν άλλη μια νύχτα, αλλά μετά από 6 ημέρες σε ένα μικρό σκάφος η κατάστασή τους είναι κρίσιμη. Κινούνται αργά και οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας υποστηρίζουν ότι δεν βρίσκονται σε κίνδυνο».

Την Κυριακή, και αφού κατόρθωσε να επικοινωνήσει ξανά μαζί τους, η ΜΚΟ αναφέρει ότι οι επιβαίνοντες είναι σε πανικό και αναφέρουν ότι έχει πάρει φωτιά η μηχανή του πλοίου και πως η ελληνική ακτοφυλακή, που πλέον έχει την ευθύνη διάσωσης καθώς έχει φτάσει στα χωρικά της ύδατα, υποστηρίζει ότι το πλοίο δεν βρίσκεται σε κατάσταση κινδύνου.

Κοντά τους παραπλέει το φορτηγό πλοίο V BRAVO, αλλά δεν έχει παρέμβει ακόμη.