Δραματικές στιγμές στη Λίμνη Ευβοίας. Συγκλονιστικές εικόνες από το φέρι μποτ της διαφυγής (vid) – Φωτιά τώρα: Δραματική έκκληση για εκκένωση στους Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη – Αύξηση επιβλαβών μικροσωματιδίων λόγω των πυρκαγιών στην Αττική

 Δραματικές στιγμές στη Λίμνη Ευβοίας – Συγκλονιστικές εικόνες από το φέρι μποτ της διαφυγής (vid)

Συγκλονιζουν οι εικόνες από την Εύβοια.

Συνολικά 1.130 άτομα εκκένωσαν με φέρι μποτ τη Λίμνη Ευβοίας και την παραλία Κοχύλι, για να διαφύγουν από τη φωτιά που κατακαίει την περιοχή..

Οι εικόνες και τα βίντεο από το φέρι μποτ της διαφυγής, με τους κατοίκους αλλά και τους παραθεριστές, που εγκατέλειψαν τα πύρινα μέτωπα για να μεταφερθούν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αιδηψού, συγκλονίζουν.

Υπόθεση Σκρέκα: Το σπίτι στο Κρυονέρι και η Πυροσβεστική- Τι απαντά

Η Φαράκλα, η Λίμνη, η Μουρτιά, οι Κεχριές, η Δάφνη, οι Ροβιές είδαν τις φλόγες να επιστρέφουν μέσα στη νύχτα και δοκιμάστηκαν εκ νέου. Μετόχι, Ζοωδόχος Πηγή και Καλύβια είδαν τις φλόγες στις αυλές των σπιτιών και τις προσβάσεις αδιάβατες για την βοήθεια που περιμένουν. Αυτή την ώρα η μάχη με τις φλόγες δίνεται στο Σπαθάρι με τις εκκλήσεις από τους κατοίκους για εναέρια μέσα να είναι συνεχείς. Εκτός από του πυροσβέστες, στο χωριό έχουν μείνει και κάτοικοι που δεν έφυγαν παρά τις εντολές για εκκένωση.

Το μέτωπο κινείται και προς τα Καλύβια, τον Τρούπη και το Προκόπι. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από καπνό. Ορατότητα ελάχιστη, τα εναέρια μέσα είναι δύσκολο να προσφέρουν βοήθεια και να διευκολύνουν την κατάσταση. Τα επίγεια τρέχουν από εστία σε εστία, από έκκληση σε έκκληση αλλά τα μέτωπα που έφτασαν από τον Ευβοϊκό στο Αιγαίο συνεχίζουν με την ίδια ένταση και προς τα νότια. Τα χωριά ζουν τον ίδιο εφιάλτη.

Από την άλλη πλευρά όλο το τμήμα από τις Κεχριές, τη Δάφνη, τη Μυρτιά, την Βατερή και τη Λίμνη δοκιμάστηκαν άγρια μέχρι που η φωτιά έφτασε στη θάλασσα. Με καράβια φυγαδεύτηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι προς Αιδηψό.

Βορειότερα, στις Ροβιές, το νέο μέτωπο που κατέβηκε μέχρι τη θάλασσα καίει ό,τι βρίσκει μπροστά του. Πήρε δυτική κατεύθυνση προς Αιδηψό, με συνέπεια μέσα στη νύχτα να γίνονται εκκενώσεις στις κατασκηνώσεις της μητρόπολης αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού οι εξελίξεις εφιαλτικές. Οι φλόγες είτε επιστρέφουν στα χωριά για 2η ή 3η φορά όπως στα χωριά Μαρούλι, Κοκκινομηλιά, Κρυονερίτης, είτε το μέτωπο χαράζει καινούργια πορεία και αναγκάζει τη δημοτική αρχή να προχωράει σε εκκενώσεις όπως έγινε με την Τσαπουρνιά. Το χτυποκάρδι για το Ελληνικό, τα Αβγάρια, τη Γαλατσώνα και την Μονοκαρυά συνεχίζεται με τη δημοτική αρχή να προσπαθεί να δημιουργήσεις ζώνες προστασίας, γύρω από τα χωριά, για να ανακόψει την πορεία, είτε προς Ιστιαία, είτε προς το Ψαροπούλι και την υπόλοιπη παραλιακή περιοχή.

Δεν είναι μόνο τα εναέρια μέσα που δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από την Εύβοια, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη και για τα επίγεια πλέον λόγω της τεράστιας έκτασης της φωτιάς .

‘Άνθρωποι και μηχανές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. «Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλείς ζωές» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ Φάνης Σπανός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα!». Για να καταλήξει: «Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!»

Φωτιά τώρα: Δραματική έκκληση για εκκένωση στους Θρακομακεδόνες και στη Βαρυμπόμπη

Φωτιά- Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην ΒΑ Αττική δίνουν μάχη με τις φλόγες ενώ σπίτια καίγονται στην Βαρυμπόμπη ,στους Θρακομακεδόνες και πριν λίγο η πύρινη λαίλαπα έφθασε τα σπίτια και στον Άγιο Στέφανο, έχοντας περάσει πια τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ υπάρχει νέα εστία μέσα στον αστικό ιστό και γίνεται προσπάθεια να ανασχεθεί. Έχουν καεί σπίτια στην περιοχή.

Δραματική έκκληση για εκκένωση

Έκκληση στους πολίτες που είναι στις περιοχές στις οποίες έχει διαταχθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική να φύγουν από τα σπίτια τους, απηύθυνε νωρίτερα ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός.

Επιβεβαίωσε πως υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν ανταποκριθεί στις ειδοποιήσεις για εκκένωση, αναφερόμενος στους Θρακομακεδόνες και στη Βαρυμπόμπη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως προέχει η ασφάλεια των ανθρώπων. Επίσης, γνωστοποίησε ότι ζήτησε να ενεργοποιηθεί εκ νέου το 112 για Βαρυμπομπη και Θρακομακεδόνες και πρόσθεσε οτι η Πυροσβεστική – στο μέτρο του δυνατού – θα στείλει κι άλλα οχήματα σε αυτές τις δύο περιοχές.

Οι φλόγες έχουν φτάσει στις αυλές του ΒΑ οικισμού της Βαρυμπόμπης και στα βορεινά σπίτια των Θρακομακεδόνων, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης σε μια ύστατη προσπάθεια επιχειρούσαν να την ελέγξουν με τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά των οικισμών, για να ανακόψουν την πορεία του μετώπου που κατεβαίνει από την Πάρνηθα. Ωστόσο, η άπνοια και το θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς οδηγεί το μέτωπο ανοδικά στις παρυφές του βουνού, με την ελπίδα όλων να μην κατευθυνθεί προς Χασιά ή άλλες κατοικημένες περιοχές.

Το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες

Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανακόψουν την πορεία της, χωρίς ιδιαίτερη ευκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής. Η φωτιά καίει σε χαράδρα πλησίον της εθνικής με αργή πορεία λόγω της άπνοιας, με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να ανακοπεί η πορεία της πριν ξεφύγει προς τον Ωρωπό.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη. Τα μηχανήματα, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα έργου (ερπυστριοφόρα, φορτωτήρες, μπουλντόζες), καθώς και τα μικρά πυροσβεστικά, διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες, είτε για να εφοδιάσουν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα είτε για να διανοίξουν δρόμους ως αντιπυρικές ζώνες.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πυρκαγιά με κατεύθυνση τη λίμνη του Μαραθώνα, η οποία απλώνεται σε δύο μέτωπα: Στο Πευκόφυτο και τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, δίπλα στις Αφίδνες.

Επανέλαβε και αυτός τη ανάγκη να εκκενώνουν οι άνθρωποι τις εστίες όταν ζητείται και να μην κρύβονται. “Για το καλό τους το λέμε”, είπε. Επίσης δεν θέλησε να διακινδυνεύσει κάποιον απολογισμό. “Πρέπει να κάτσει πρώτα ο καπνός”, είπε και πρόσθεσε πως μια πρωτη εκτίμηση για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση θα μπορέσει να γίνει πριν το μεσημέρι αφότου θα έχουν επιχειρήσει και τα εναέρια μέσα.

Δραματική είναι η κατάσταση και σε Αφίδνες και Κρυονέρι

Χθες εκκενώθηκαν το Μαρκόπουλο Ωρωπού, το Μπάφι, η Μαυροσουβάλα, το Μήλεσι και το Λεβίδι, ενώ ήδη εκκενώθηκε η Μαλακάσα.

Έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Ροδόπολης και Σταμάτας.

Ανησυχία επικρατεί στην Πετρούπολη για τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στα Άνω Λιόσια και αναπτύσσεται με πορεία προς το Ποικίλον Όρος, ανάμεσα στο Όρος Αιγάλεω και την Πάρνηθα.

38χρονος κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας, εθελοντής πυροσβέστης κατέληξε χθες από βαρύ τραυματισμό στο κεφάλι μετά από πτώση στύλου της ΔΕΗ.

43χρονος συνελήφθη για την πυρκαγιά στο Κρυονέρι, ενώ από την περιοχή του Αγίου Στεφάνου έχουν προσαχθεί ακόμα δύο άτομα.

Μια σύλληψη εγινε και στην Καλαμάτα για εμπρησμούς κατ’ εξακολούθηση. Για την φωτιά στην περιοχή του Τολοφώνα στη Φωκίδα, εντοπίστηκε κάτοικος που εκτελούσε θερμές εργασίες και παραπέμπεται στον εισαγγελέα με την κατηγορία του εμπρησμού εξ αμελείας.

Αύξηση επιβλαβών μικροσωματιδίων λόγω των πυρκαγιών στην Αττική

Aύξηση των επιπέδων των επιβλαβών αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα μικροσωματιδίων PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα) καταγράφεται σχεδόν σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στα Βόρεια και Ανατολικά διαμερίσματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Το ΕΑΑ καλεί «να κλείσουν οι κάτοικοι τα παράθυρα και τις πόρτες των κατοικιών τους και αν πρέπει να εξέλθουν, να χρησιμοποιούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».

Τα στοιχεία για τα σωματίδια προέρχονται από το δίκτυο αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.