Δραματικές μειώσεις στις συντάξεις χηρείας 50% – Ποτά και ψωμί πολύ ακριβά στην Ελλάδα

Δραματικές μειώσεις στις συντάξεις χηρείας 50%

Τι ακριβώς αλλάζει και τα σημεία αγκάθια στο Εργασιακό νομοσχέδιο αλλά και για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Ήρθε η ώρα οι περικοπές να εφαρμοστούν και στις συντάξεις χηρείας του δημόσιου τομέα, μετά την αιφνιδιαστική περικοπή 5.500 συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα τον περασμένο Μάιο.
Ο νόμος του 2019 (Ν.4611/19) προβλέπει ότι στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).

Έστω ότι το προ φόρου ποσό που καταβαλλόταν στον θανόντα ήταν 1.000,00 €.

Η σύνταξη χηρείας που μεταβιβάζεται στον επιζώντα ανέρχεται για τρία χρόνια στα 700 ευρώ.

Με την περικοπή κατά 50% η σύνταξη μειώνεται στα 350 ευρώ. Επειδή όμως η σύνταξη δε μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων, ο επιζών σύζυγος θα λάβει 360 ευρώ. Επομένως η παρακράτηση συνολικά για τα δύο χρόνια θα ανέρχεται σε 8.160 ευρώ ( 340 ευρώ Χ24 μήνες)
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν. 4611/19), ο δικαιούχος λαμβάνει για μία τριετία σύνταξη χηρείας στο 70% της αρχικής. Μόλις παρέλθει η τριετία, αν ο δικαιούχος λαμβάνει άλλη σύνταξη ή συνεχίζει να εργάζεται τότε, αυτόματα η σύνταξη χηρείας μειώνεται κατά 50%, δηλαδή στο 35% της αρχικής.

Τι ακριβώς αλλάζει και τα σημεία αγκάθια στο Εργασιακό νομοσχέδιο αλλά και για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας εξήγησε o Εργατολόγος Γιώργος Κουτσούκος.

«Κυρίως οι περικοπές εστιάζονται στο εξής. Υπήρχε μία διάταξη που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ σύμφωνα με την οποία αν κάποιος λαμβάνει δική του σύνταξη και λαμβάνει σύνταξη χηρείας μετά τα τρία χρόνια η σύνταξη χηρείας μειώνεται υποχρεωτικά στο μισό. Δηλαδή από το 70% που είναι σήμερα πηγαίνει στο 35% μετά από τα τρία χρόνια. Το τονίζουμε. Η διάταξη αυτή είχε μείνει ανεφάρμοστη. Καθυστέρησε να υπάρξει ενημέρωση του λογισμικού. Όταν ενημερώθηκε το λογισμικό ξαφνικά οι δικαιούχοι της σύνταξης χηρείας είδαν ξαφνικά να περικόπτεται κατά 50%. Αυτό έγινε κατ’ εφαρμογή του νόμου. Δυστυχώς όμως συνέβη και σε περιπτώσεις που οι δικαιούχοι της σύνταξης χηρείας δεν εργάζονταν ή δεν ελάμβαναν δική τους σύνταξη. Γιατί μόνο αν εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη θα υφίστανται αυτή την περικοπή. Έγινε λοιπόν ίσως μία οριζόντια περικοπή σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαιρέτως με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση.

Οι άνθρωποι φυσικά είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται χωρίς λόγο. Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει αυτή η αποκατάσταση στις αμέσως επόμενες καταβολές. Ουσιαστικά μιλούμε για μία διάταξη που είναι σε ισχύ. Έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, δηλαδή είναι ψηφισμένο από το 2019 (Μάιο) και έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από τότε».
Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσους αφορά αυτή η περικοπή σημείωσε:

«Δεν έχουν υπολογιστεί για να είμαι ειλικρινής ακόμα τα νούμερα. Το υπουργείο Εργασίας αυτή τη στιγμή κάνει αναζήτηση που έχει κάνει το σφάλμα. Δεν έχει ακόμα τον αριθμό. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι αφορά εκατοντάδες ασφαλισμένους. Εγώ θα έλεγα και εκατοντάδες χιλιάδες αλλά κρατάω μία επιφύλαξη γιατί δεν έχουμε νούμερα».
Για το αν υπάρχει μία μείωση ανάλογα με τη διαφορά ηλικίας εξήγησε: «Υπάρχει όσον αφορά τις συντάξεις. Θα και η διαφορά του αποβιώσαντος και του επιζώντος συζύγου ανεξαρτήτως της μέτρησης των ετών της διάρκειας του γάμου. Δηλαδή μπαίνει και η παράμετρος της διαφοράς ηλικίας. Υπολογίζεται μία περικοπή της τάξεως του 1,25%. (…) Τιμωρούνται ουσιαστικά οι μεγάλες διαφορές. Είναι ένα πέναλτι στο συναίσθημα».

 

Ποτά και ψωμί πολύ ακριβά στην Ελλάδα

 Ποτά και ψωμί πολύ ακριβά στην Ελλάδα

Το επίπεδο τιμών των ποτών (βαριών αλκοολούχων, κρασιού και μπύρας)  στην Ελλάδα ήταν το 2020 το τέταρτο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η κερδοσκοπία στην Ελλάδα καλά κρατεί. Το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται ακριβότερο. Ο eretikos.gr σας έχει ήδη ενημερώσει για την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια στην αγορά. Τώρα τα στοιχεία δείχνουν πως τα αλκοολούχα ποτά και το ψωμί στη χώρα μας είναι πολύ αλμυρά. Μάλιστα στα αλκοολούχα ποτά η Ελλάδα έχει την τέταρτη πιο ακριβή τιμή στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Eurostat.

Συγκεκριμένα, το επίπεδο τιμών των ποτών (βαριών αλκοολούχων, κρασιού και μπύρας)  στην Ελλάδα ήταν το 2020 το τέταρτο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κατά 36,8% υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Εκτοτε βέβαια οι τιμές δεν μειώθηκαν, αλλά αντιθέτως πήραν την ανηφόρα.

Τα υψηλότερα επίπεδα τιμών είχαν η Φινλανδία και η Ιρλανδία (93% και 81%, αντίστοιχα, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), ενώ τα χαμηλότερα είχαν η Ουγγαρία και η Ρουμανία (27% και 26%, αντίστοιχα, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ).

Το επίπεδο τιμών της Φινλανδίας είναι πάνω από 2,5 φορές υψηλότερο από αυτό της Ουγγαρίας.

αλκοολούχα ποτά, τιμές

«Αλμυρό» και το ψωμί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat στις 20 Αυγούστου, η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα βρισκόταν το 2020 πάνω από το μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ.

Η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ποικίλλει μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς το 2020 ήταν περίπου δυόμισι φορές υψηλότερη στη Δανία (η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ) από ό,τι στη Ρουμανία (η φθηνότερη τιμή στην ΕΕ).

Όταν τα επίπεδα τιμών συγκρίνονται με τον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100), τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών ήταν η υψηλότερη στη Δανία (με δείκτη επιπέδου τιμών 153), ακολουθούμενη από την Αυστρία (135), το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία (127), την Κύπρο (120), τη Μάλτα (115), την Ιταλία (113).

Ο αντίστοιχος δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν 110 (η 12η ακριβότερη τιμή στην ΕΕ). Κοντά στον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100) βρίσκεται η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στη Γερμανία (102), στην Πορτογαλία (98) και στην Ολλανδία (95).

Αντίθετα, τα επίπεδα τιμών για το ψωμί και τα σιτηρά ήταν τα χαμηλότερα στη Ρουμανία (δείκτης τιμών 56), στη Βουλγαρία (67) και στην Πολωνία (70).

Κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια πυρπολούν τις τιμές και το πορτοφόλι του καταναλωτή