Δούλεψε να φας και κλέψε νά ’χεις…

Ο “εκσυγχρονιστής” υπάλληλος της εργοδοσίας σχεδιάζει να μεταφέρει ετεροχρονισμένα σαν τραγωδία τον “Υπηρέτη Δύο Αφεντάδων”

“Πιο ελεύθερο “πλαίσιο” για τους εργαζόμενους” διαφημίζει η “Απογευματινή” (5-8-23) τη “νομιμοποίηση της δεύτερης δουλειάς” που ευαγγελίζεται ο Άδωνις. Θα μπορούσε να είναι η παρλάτα κάποιου τζουτζέ, γελωτοποιού νάνου σε κάποιο τσίρκο το να αθροίζει 8 + 8 + 11 και να βγάζει 24. Θα μπορούσε να είναι κάποιο σατιρικό, ταχυδακτυλουργικό νούμερο σε καλοκαιρινό βαριετέ όπου ο παλιάτσος θριαμβεύει στη σκηνή, λέγοντας: “Οκτώ ώρες δουλειάς στην Κική, και άλλες οκτώ, στο καπάκι, στην Κοκό, συν τρεις ακόμα απλήρωτες υπερωρίες του μουλωχτού Χατζηδάκη, βάλε και έντεκα ώρες ξεκούραση – λέμε τώρα – νά’το το 30ωρο που χωράει στις 24 ώρες του… ακατονόμαστου!”

Θα μπορούσε, αν δεν ήταν σχέδιο της παρασιτικής εργοδοσίας που στηρίζεται στον υπαρκτό Μητσοτακισμό και στους πολιτικούς τζουτζέδες του στυλ Άδωνη. Και είναι τόσο άθλιοι που σχεδιάζουν να νομοθετήσουν την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα επικαλούμενοι την “οικειοθελή” εργασία.

Δεν ξέρουμε αν ο παρλαπίπας υπουργός είδε σε κάποια από τις θερινές εξορμήσεις του το θεατρικό έργο του Γκολντόνι “Υπηρέτης δύο αφεντάδων”. Μια κωμωδία του 1746 την οποία θέλει να μεταφέρει ετεροχρονισμένα σαν τραγωδία, στον εργασιακό μεσαίωνα που σχεδιάζει ο “εκσυγχρονιστής” υπάλληλος της εργοδοσίας. Στο έργο του Γκολντόνι ο υπηρέτης έκρυβε ότι δούλευε για δυο εργοδότες ταυτόχρονα. Δεν υπήρχε τότε ο Άδωνις να νομιμοποιήσει τον κατεργάρη και βουλιμικό υπηρέτη!

“Ψηφίζουμε κι αποφασίζουμε. Γυρίζουμε πίσω ή προχωράμε μπροστά;” ήταν το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του Μητσοτάκη στις πρόσφατες εκλογές. Έ, λοιπόν, το “μπροστά” σήμαινε επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα. Αλλά είπαμε 41% ψηφίσατε κι αποφασίσατε: Υπηρέτες δύο αφεντάδων και με την… άδεια της Αστυνομίας που λέει και το γνωστό ανέκδοτο…

ΥΓ: “Δούλεψε να φας και κλέψε νά ’χεις”, λέει το λαϊκό γνωμικό. Δούλεψε 16ωρο να φας και άσε τους γνωστούς κρατικοδίαιτους “επενδυτάς” να σου κλέβουν τον ιδρώτα, για να έχουν. Άσε τους “άριστους” να νομοθετούν τη σύγχρονη εργασιακή σκλαβιά σου. Δεν πήρες χαμπάρι τι εννοούσε ο Μητσοτάκης όταν σε καλούσε να βάλεις πλάτη για να αλλάξει αυτή η χώρα;

Θοδωρής Πάσχος

Θοδωρής Πάσχος