Δουλεύουμε 179 μέρες τον χρόνο για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές – Ράλι ανόδου το πετρέλαιο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στον ΟΠΕΚ – ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας 5.000 ανέργων άνω των 30 ετών

Δουλεύουμε 179 μέρες τον χρόνο για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές

Μελέτη του Κέντρου Φιλελευθέρων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι από τις 365 μέρες του χρόνου δουλεύουμε τις μισές για να πληρώνουμε το Κράτος. Η σχετική μελέτη διεξάγεται για έβδομη συνεχή χρονιά και τα συμπεράσματα είναι αποκαλύπτικά.

Στη γλώσσα των αριθμών, τις 179 από τις 365 ημέρες του τρέχοντος χρόνου εργαστήκαμε προκειμένου να πληρώσουμε φόρους και εισφορές, με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας να έρχεται στις 29 Ιουνίου (σ.σ. η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η πρώτη ημέρα κατά την οποία το εισόδημα του φορολογούμενου, από κάθε πηγή, τού ανήκει εξ ολοκλήρου). Εάν, εξάλλου, συνυπολογιστεί το έλλειμμα, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας μετατοπίζεται στην 10η Αυγούστου, με 221 ημέρες εργασίας.

Για το τρέχον έτος, «η συνολική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται σε 71,9 δισ. και είναι σχεδόν διπλάσια από τα 44,4 δισ. που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες».

Ειδικότερα, «το 2021 θα χρειαστεί να δουλέψουμε 75 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων, 60 ημέρες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, 43 ημέρες για την πληρωμή άμεσων φόρων και μία ημέρα για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου», σημειώνει στη μελέτη ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος, συντονιστής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ.

Στις απαραίτητες συγκρίσεις, «το 2020 εργαστήκαμε για το κράτος 175 ημέρες, ενώ αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε 42 ημέρες αργότερα, δηλαδή την 6η Αυγούστου», διαβάζουμε στην εν λόγω μελέτη.

Ενώ αν πάμε πιο πίσω, «την εικοσαετία από το 1999 έως το 2018 προστέθηκαν 47 παραπάνω ημέρες εργασίας για το κράτος. Συγκεκριμένα, το 1999 εργαστήκαμε 139 ημέρες, το 2012 174 ημέρες, ενώ το 2018 φτάσαμε τις 186 ημέρες εργασίας για να πληρωθούν οι φόροι και οι εισφορές».

«Τα διαχρονικά δεδομένα της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας αναδεικνύουν δύο σημαντικά συμπεράσματα», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας: «Αφενός, την εκτίναξη του φορολογικού βάρους που επωμίστηκαν πολίτες και επιχειρήσεις κατά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, εξαιτίας των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών εκείνης της περιόδου, αφετέρου τη συγκράτηση αυτής της επικίνδυνης τάσης τα τελευταία δύο χρόνια. Βεβαίως, όπως καταδεικνύει ο συνυπολογισμός των ελλειμμάτων, που φέτος για πρώτη φορά εντάσσεται στη μεθοδολογία της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, οι έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι ένα δεδομένο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής των επόμενων ετών», επισημαίνει ο πρόεδρος του Κέντρου.

Ράλι ανόδου για το πετρέλαιο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στον ΟΠΕΚΡάλι ανόδου για το πετρέλαιο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στον ΟΠΕΚ

Σε επίπεδα-ρεκόρ των τελευταίων 3-7 ετών ανέβηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη σύγκρουση των χωρών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους σχετικά με τα σχέδια αύξησης της παραγωγής, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση.

Η διακοπή των συνομιλιών, χωρίς μάλιστα να ανακοινωθεί ημερομηνία για περαιτέρω διαβουλεύσεις, ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη στενότητα στην αγορά, τη στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση για καύσιμα ανακάμπτει.

Στο παραπάνω πλαίσιο η τιμή του μπρεντ ανέβηκε στα 77,84 δολάρια (που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018), πριν χαλαρώσει στα 76,91. Παράλληλα, η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) διαμορφωνόταν στα 76,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα άγγιξε τα 76,98 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.

Οι συνομιλίες

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους (μία ομάδα παραγωγών που είναι γνωστή ως ΟΠΕΚ+), διέκοψαν τις συζητήσεις, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να απορρίπτουν την πρόταση για οκτάμηνη παράταση των περιορισμών στην παραγωγή. Πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση της παραγωγής τον Αύγουστο, ενώ άλλες έλεγαν ότι μία νέα σύνοδος θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες και ότι πιστεύουν πως θα υπάρξει αύξηση (της παραγωγής) τον Αύγουστο.

Ο ΟΠΕΚ είχε συμφωνήσει σε πρωτοφανείς μειώσεις της παραγωγής το 2020 για να αντιμετωπίσει το κραχ των τιμών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Τα μέλη του καρτέλ χαλάρωναν σταδιακά τους περιορισμούς στην παραγωγή, αλλά το σχέδιο της περασμένης Παρασκευής -για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και για νέες σταδιακές μεταβολές της παραγωγής έως το τέλος του 2022- μπλοκαρίστηκε.

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η χώρα του είναι δεσμευμένη στην τρέχουσα συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του και δεν θέλει να δει εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα σημερινά επίπεδα για να επιτευχθεί σταθερότητα.

«Οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να κινηθούν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση από εδώ λόγω της αβεβαιότητας για τις πραγματικές κινήσεις των μελών του ΟΠΕΚ+ από τον επόμενο μήνα», δήλωσε αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Fujitomi Co.

 

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας 5.000 ανέργων άνω των 30 ετών

Πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας 5.000 ανέργων άνω των 30 ετών

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis.

Μισθό που κατά περίπτωση κυμαίνεται από 466,5 ευρώ έως και 700 ευρώ τον μήνα επιχορηγεί ο ΟΑΕΔ προκειμένου επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης να προσλάβουν έως και 5.000 ανέργους.

Πρόκειται για το «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις περιφέρειες σε μετάβαση (MΕΤ), με έμφαση στις γυναίκες» και οι αιτήσεις επιχειρήσεων ξεκινούν τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 και ώρα 13.00.

Το 12μηνης διάρκειας πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και τα ποσά της επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν ως εξής:

  • 466,5 ευρώ μηνιαίως/5.598 ευρώ ετησίως για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών.
  • 559,8 ευρώ μηνιαίως/6.717,6 ευρώ ετησίως για ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω.
  • 606,45 ευρώ μηνιαίως/7.277,4 ευρώ ετησίως για μακροχρόνια ανέργους 30 ετών και άνω.
  • 653,1 ευρώ μηνιαίως/7.837,2 ευρώ ετησίως για μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω.
  • 699,75 ευρώ μηνιαίως/8.397 ευρώ ετησίως για άνεργες γυναίκες 30 ετών και άνω.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα υποβάλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis.

Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την κατηγορία ανέργου, την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα και η επιχείρηση θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μην έχει μειώσει το προσωπικό της κατά το τρίμηνο πριν από την αίτηση και να μην έχει λάβει χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 ευρώ τα προηγούμενα τρία έτη (τρέχον και δύο προηγούμενα).

Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματα αδείας. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 32.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και διά βίου μάθηση 2014-2020».