ΔΝΤ: «Όχι» στη μείωση για ασφαλιστικές εισφορές και εισφορά αλληλεγγύης — Λογαριασμοί ρεύματος: Οι επιδοτήσεις για τον Απρίλιο — Λογαριασμοί ρεύματος: Οι επιδοτήσεις για τον Απρίλιο. Τι ισχύει για νοικοκυριά, επιχειρήσεις

ΔΝΤ: «Όχι» στη μείωση για ασφαλιστικές εισφορές και εισφορά αλληλεγγύης

Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% που είναι κατά μία μονάδα χαμηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του, αλλά σημειώνει ότι η αβεβαιότητα και οι καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές.

ΔΝΤ: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει φέτος ισχυρή, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωσή του με τα συμπεράσματα από την υβριδική αποστολή του από τις 17 έως τις 31 Μαρτίου, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του άρθρου 4.

Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% που είναι κατά μία μονάδα χαμηλότερος σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του, αλλά σημειώνει ότι η αβεβαιότητα και οι καθοδικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να θολώνουν τις προοπτικές.

Για τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5% σε μέσα επίπεδα φέτος για να υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα στο 1,9%.

Συστήνει στην κυβέρνηση να ακολουθήσει φέτος μία διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική, με δεδομένο το αρνητικό παραγωγικό κενό καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση από τα κρατικά μέτρα στήριξης στην ιδιωτική δραστηριότητα. Ωστόσο, συνιστά το πρωτογενές έλλειμμα να μην υπερβεί φέτος του 2% του ΑΕΠ και το 2023 να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα αυξάνεται για να φτάσει στο 2% το 2027.

Σημειώνει, επίσης, ότι τα μέτρα στήριξης για τις υψηλές τιμές ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά και να αφορούν τις ευάλωτες ομάδες, επιτρέποντας τη σταδιακή μετακύλιση των υψηλότερων τιμών στους καταναλωτές.

Κατά την άποψή του, μεγαλύτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην προστασία όσων λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με μία αύξηση του ύψους του τουλάχιστον στο επίπεδο του πληθωρισμού, ώστε να αποτελέσει το δίχτυ ασφαλείας έναντι των αρνητικών σοκ, όπως η σημερινή ενεργειακή κρίση.

Φρένο στα σχέδια για μόνιμες μειώσεις εισφορών

Η δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να είναι σταδιακή και φιλική στην ανάπτυξη, με αξιόπιστα μέτρα, ενώ η σύσταση προς την κυβέρνηση είναι να ακυρώσει τα σχέδια για μόνιμες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους ή τουλάχιστον να καλυφθεί η δαπάνη τους.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθεί η βελτίωση του δημοσιονομικού μείγματος στη διάρκεια της πανδημίας, ιδιαίτερα αναφορικά με τις υψηλότερες δαπάνες για την υγεία και τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ αντίθετα σημειώνει ότι πρέπει να περιορισθούν οι πιέσεις για δαπάνες στις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ άλλων με την τήρηση του παγώματος των συντάξεων φέτος και του δείκτη αναπροσαρμογής τους από το επόμενο έτος.

«Υπάρχει», σημειώνει, «μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής με τη σταδιακή κατάργηση των μεταβιβάσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις και των επιδοτήσεων στα καύσιμα μεσοπρόθεσμα και με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τους αυτοαπασχολούμενους ώστε να δημιουργηθεί χώρος για κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες και επενδυτικές ανάγκες όταν τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης».

Το Ταμείο καλωσόρισε την ταχεία εκκαθάριση των ισολογισμών των μεγάλων τραπεζών, αλλά τονίζει ότι παραμένουν προβλήματα και ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, τη βελτίωση των πλαισίων διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων από τις τράπεζες και την ανάπτυξη βιώσιμων μακροπρόθεσμων αναδιαρθρώσεων.

Η αποστολή του ΔΝΤ ενθάρρυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία συνετή αύξηση του κατώτατου μισθού που θα διατηρεί τα κέρδη ανταγωνιστικότητας που έχει η ελληνική οικονομία.

 

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι επιδοτήσεις για τον Απρίλιο – Τι ισχύει για νοικοκυριά και επιχειρήσειςΛογαριασμοί ρεύματος: Οι επιδοτήσεις για τον Απρίλιο – Τι ισχύει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο Κώστας Σκρέκας ενημέρωσε με επιστολή τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την επιδότηση των λογαριασμών .

Λογαριασμοί ρεύματος: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ενημέρωσε με επιστολή τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για την επιδότηση των λογαριασμών τον Απρίλιο.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Οικιακά Τιμολόγια

  • Η επιδότηση αφορά στις κύριες κατοικίες (περίπου 4,2 εκατ. παροχές) σύμφωνα με τις δηλώσεις εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.
  • Η επιδότηση χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

Για καταναλωτές που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται σε:

  • Για τις πρώτες 150 kWh του μήνα στο ποσό των 270 ευρώ/MWh.
  • Για κατανάλωση από 151 έως 300 kWh του μήνα στο ποσό των 210 ευρώ/MWh.
  • Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξάνεται κατά 80% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, από 40 ευρώ σε 72 ευρώ.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 290 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης του μήνα. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ από 53 ευρώ τον Μάρτιο αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο.

Μη Οικιακά Τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις)

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, η μοναδιαία επιδότηση διπλασιάζεται τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώνεται σε 130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Για επαγγελματικούς καταναλωτές (επαγγελματική, βιομηχανική, αγροτική χρήση) με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, επιδοτείται το σύνολο της κατανάλωσης επιπρόσθετα με 100 ευρώ/MWh. Συνεπώς, η συνολική μοναδιαία επιδότηση των κατηγοριών αυτών ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των δικαιούχων αυξάνεται κατά 80.000, σε 1.240.000, δεδομένου ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα λάβουν την πρόσθετη επιδότηση των 100 ευρώ/MWh μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25 kVA.

Ειδικά για την περίπτωση των αρτοποιείων, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να λάβουν από τους πελάτες τους στοιχεία για την επιβεβαίωση των δικαιούχων (βεβαίωση σχετικών ΚΑΔ, ΑΦΜ, κλπ).

Το μέτρο επιδότησης του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για επαγγελματικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία, θα ισχύσει αναδρομικά για την κατανάλωση των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022.

Νίκη των εργαζομένων και παράταση των διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ

Απορρίφθηκε το αίτημα της Ειδικής Διαχείρισης για αναστολή της προσωρινής διαταγής που παγώνει τις απολύσεις ● Στις 6 Μαΐου η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την παράτυπη διαδικασία, στις 5 Μαΐου η νέα προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές ● Στις 33.000 ο τόνος, η τιμή του νικελίου.

Νικητές στα σημεία αναδεικνύονται πανηγυρικά οι 1.060 υπό απόλυση εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, στην πολύμηνη αναμέτρηση με το κυβερνητικό σχέδιο απαξίωσης και πώλησης «κοψοχρονιά» της μεγαλύτερης μεταλλουργίας της χώρας και σημαντικότερης παραγωγού νικελίου στην Ευρώπη.

Χθες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας δημοσιοποίησε την απόφασή του να απορρίψει την αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει η Ειδική Διαχείριση κατά της προσωρινής διαταγής παγώματος των ομαδικών απολύσεων που είχαν κερδίσει τα πέντε σωματεία των εργαζομένων. Στην εκδίκαση της ανακοπής, στην οποία η διορισμένη από την κυβέρνηση ειδική διαχείριση άσκησε ανοιχτά τον εκβιασμό ότι οι εργαζόμενοι θα χάσουν τις αποζημιώσεις τους και η εταιρεία θα πτωχεύσει, παρέμβαση υπέρ των σωματείων έκαναν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων, της Ομοσπονδίας Μετάλλου και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Το δικαστήριο πάντως κατέληξε κατηγορηματικά ότι «δεν πιθανολογήθηκε μεταβολή των πραγμάτων στα οποία στηρίχθηκε η εκδοθείσα προσωρινή διαταγή» και γι’ αυτό απορρίπτει την ανάκλησή της.

Η εξέλιξη είχε πιθανότατα προεξοφληθεί από την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ και το ΤΑΙΠΕΔ (δηλαδή την κυβέρνηση) που χθες, τελευταία μέρα τής (εκ παρατάσεως) προθεσμίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, ανακοίνωσαν νέα παράταση μέχρι τις 5 Μαΐου. Η επιλογή της νέας ημερομηνίας είναι τουλάχιστον παράδοξη, καθώς την αμέσως επόμενη, στις 6 Μαΐου, πρόκειται να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι για παραβιάσεις της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις (σε αυτά άλλωστε στηρίχθηκε και η προσωρινή διαταγή που κέρδισαν). Που σημαίνει ότι μέχρι τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα έχει λυθεί η μία από τις δύο βασικές εκκρεμότητες, οι απολύσεις (η δεύτερη εκκρεμότητα είναι η δημοσιοποίηση της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για τη λειτουργία του συγκροτήματος). Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση της νέας προθεσμίας αποκαλύπτει πως ο ισχυρισμός της Ειδικής Διαχείρισης προς το δικαστήριο ότι κινδυνεύει με ματαίωση ο διαγωνισμός ήταν ψευδής και παραπλανητικός.

Ανεξάρτητα από τις ασύμβατες προθεσμίες και ημερομηνίες που επιλέγουν ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση στο σίριαλ των παράλληλων διαγωνισμών πώλησης της ΛΑΡΚΟ, το ουσιώδες ερώτημα είναι αν παραμένει επενδυτικό ενδιαφέρον έστω και από τον έναν υποψήφιο που τυπικά μέχρι χθες έμενε στην εικόνα -την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ AD Holdings- καθώς η Mytilineos είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να καταθέσει προσφορά. Η νέα παράταση στην προθεσμία ίσως συνιστά μια προσπάθεια της κυβέρνησης να «ξαναζεστάνει» το ενδιαφέρον και του Ομίλου Mytilineos, καθώς η διεθνής τιμή του νικελίου παραμένει σε επίπεδα κοντά στις 33.000 ο τόνος, υπερδιπλάσια από πέρσι.

Χαρακτηριστικά χθες, στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, το νικέλιο κατέγραψε άνοδο 3,67%, με φόντο τις πληροφορίες ότι η Tesla του Ελον Μασκ πέτυχε πολυετή συμφωνία προμήθειας του απαραίτητου για τις μπαταρίες της μετάλλου με την καναδική εταιρεία Vale, προκειμένου να αναπληρώσει την απώλεια των προμηθειών νικελίου από τη Ρωσία.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος