Διώρυγα του Σουέζ: Ζημία 10 δισ. δολάρια την ημέρα από το μπλοκάρισμα – Ρωσία: Ελπίδες από νέο εμβόλιο που προσφέρει ανοσία 100%

Διώρυγα του Σουέζ: Ζημία 10 δισ. δολάρια την ημέρα από το μπλοκάρισμα

Σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα και τη μετακίνηση των αγαθών προκαλεί η ακινητοποίηση του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, η οποία έχει κυριολεκτικά κλείσει τη Διώρυγα του Σουέζ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς φορέων της ναυσιπλοΐας, το μπλοκάρισμα της γέφυρας καθυστερεί τη μετακίνηση εμπορικών αγαθών αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε ζημία περίπου 400 εκατομμυρίων την ώρα.

Η Διώρυγα του Σουέζ είναι κομβικό πέρασμα μεταξύ δύσης και ανατολής και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παραθέτει το BBC μέσω αυτής διακινούνται αγαθά αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη μέρα προς τα ανατολικά και 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη μέρα.

Παρά τις προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να πάρει ολόκληρες εβδομάδες.

Το Ever Given, με σημαία Παναμά, έχει μήκος όσο τέσσερα γήπεδα αμερικανικού ποδοσφαίρου (περίπου 8 φορές μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων) και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Το βάρους 200.000 τόνων πλοίο είναι ικανό να μεταφέρει 20.00 κοντέινερ.

Σύμφωνα με τις Αρχές της διώρυγας, για την αποκόλλησή του θα χρειαστεί η απομάκρυνση έως 20.000 τετραγωνικών μέτρων άμμου, προκειμένου οι βυθοκόροι να φτάσουν σε βάθος 12 με 16 μέτρων, το οποίο θα επιτρέψει στο πλοίο να συνεχίσει το ταξίδι του.

Το Ever Given ανήκει στην ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Shoei Kisen KK. Σε δελτίο τύπου, η Shoei Kisen ζήτησε συγγνώμη από άλλα σκάφη που παραμένουν κολλημένα.

Η εταιρεία δήλωσε στο CNNi ότι υποθέτει ότι θα απαιτηθούν αποζημιώσεις για το περιστατικό, αλλά το κύριο μέλημά της τώρα είναι η αποκόλληση του πλοίου.

Σεϊντή Εύα Σεϊντή Εύα

 

Ρωσία: Ελπίδες από νέο εμβόλιο που προσφέρει ανοσία 100%Κορωνοϊός - Ρωσία: Ελπίδες από νέο εμβόλιο που προσφέρει ανοσία 100%

Θετικά είναι τα νέα που έρχονται από την Ρωσία μετά και την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου κλινικών ερευνών για το νέο εμβόλιο της EpiVacCorona, καθώς φαίνεται πως το νέο σκεύασμα προσφέρει ανοσία 100% έναντι του κορωνοϊού και δημιουργεί μια τριπλή «ασπίδα προστασίας».

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επιτήρησης Καταναλωτή και Προστασίας των Δικαιωμάτων για την Ανθρώπινη Ευημερία (Rospotrebnadzor), το νέο ρωσικό εμβόλιο έχει τριπλή ανοσολογική άμυνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, τα αντισώματα παρεμβαίνουν στην αλληλεπίδραση της πρωτεΐνης S του κορονοϊού με τον κυτταρικό υποδοχέα – έτσι σχηματίζεται η πρώτη γραμμή άμυνας. Η δεύτερη «ασπίδα» αποτελείται από αντισώματα που παρεμβαίνουν στη σύντηξη του ιικού περιβλήματος με την κυτταρική μεμβράνη, εμποδίζοντας τη διείσδυση του SARS-CoV-2.

Σε περίπτωση που παρά τις δυο παραπάνω ασπίδες προστασίας το παθογόνο εισέλθει στο κύτταρο, μια τρίτη γραμμή άμυνας μπαίνει σε δράση και ενεργοποιούνται κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως μακροφάγοι και ουδετερόφιλα.

Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων κλινικών δοκιμών σε εθελοντές ηλικίας 18-60 ετών δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη στο περιοδικό «Infection and Immunity». Οι δοκιμές κατέδειξαν ότι 21 ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, όλοι οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν αντισώματα, ήτοι ποσοστό 100%.

Το EpiVacCorona είναι το δεύτερο – μετά το Sputnik V – εμβόλιο που έχει καταχωριστεί στη Ρωσία για την πρόληψη της λοίμωξης από κορωνoϊό. Το φάρμακο δεν περιέχει ζωντανό ιό και δημιουργεί ανοσία μέσω της χρήσης τεχνητών πεπτιδίων.

Εξάλλου, την Πέμπτη, ξεκίνησε η μαζική παραγωγή και διάθεση και του τρίτου ρωσικού εμβολίου, του KoviVac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*