Διψήφιος πληθωρισμός μετά από 28 χρόνια. Ανακοινώνεται αύριο με δυσοίωνες προβλέψεις — Ώρα ΕΝΦΙΑ: Αρχίζει εκτός απροόπτου σήμερα Δευτέρα και ολοκληρώνεται έως αύριο η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Ερχεται νέα αύξηση στην τιμή του ψωμιού", σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα έξοδα κατοικίας, ενοικίων, αλλά και σε βασικά προϊόντα εκτινάσσουν τον πληθωρισμό που ανακοινώνεται αύριο και αναμένεται να είναι διψήφιος για τον μήνα Απρίλιο. Σύμφωνα, δε, με τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimates) που ανακοίνωσε η Eurostat τον μήνα Απρίλιο και αφορούν όμως τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών, η Ελλάδα έγραψε νέα υψηλά στο 9,4% από 8% τον Μάρτιο, ευρισκόμενη στην 6η θέση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης μετά την Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Σλοβακία με πληθυσμό άνω του 10%. Συγκεκριμένα η Εσθονία ήταν στο+19%, η Λιθουανία στο +16,6%, η Λετονία στο + 13,2%, η Ολλανδία στο +11,2% και η Σλοβακία στο +10,9%.

Οι πιέσεις άλλωστε σε μια σειρά από είδη, είναι ήδη αποτυπωμένες στο δείκτη του αποκαλούμενου “εισαγόμενου πληθωρισμού”, που καταγράφει τις τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων, συχνά βασικών για την εγχώρια παραγωγή. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών τον περασμένο Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 27,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, έναντι αύξησης 6,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Σε ετήσια βάση (Φεβρουάριος 2021- Φεβρουάριος 2022) οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα καταγράφηκαν: στην στο αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο 61,8%, οπτάνθρακα και προϊόντα διύλισης 61,1%, βασικά μέταλλα 28,9%, ηλεκτρονικοί υπολογιστές 14,3%, χαρτοποιία 10,8%, βιομηχανία ξύλου 10,4%, χημικές ουσίες 9,6% και βιομηχανία τροφίμων 6,2%. Από μήνα σε μήνα (Ιανουάριος 2022- Φεβρουάριος 2022), οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν: προϊόντα διύλισης 10,6%, έπιπλα 4,3%, στην άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου 3,1% και στη χαρτοποιία 2,8%.

Παράλληλα, έντονη πίεση στις τιμές λιανική αναμένεται να ασκηθεί από το κύμα ακρίβειας στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία. Έτσι άνοδο της τάξης του 46,2%, σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάρτιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, έναντι αύξησης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020.

Επιπλέον, η εκτίναξη των τιμών στην αντλία δεν έχει τέλος τροφοδοτώντας περαιτέρω την άνοδο στον πληθωρισμό. Είναι ενδεικτικό ότι το brent κινείται σε τιμές στα 113 δολ./βαρέλι έχοντας σημειώσει εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 5,52% και σε επίπεδο μήνα 12,99%. Σε σχέση με πέρυσι η τιμή είναι ανεβασμένη κατά 65,57%. Βέβαια, αναλυτές ενώ αποκλείουν, ότι σε ορίζοντα 12 μηνών τιμές στα 124- 125 δολάρια.

Τα πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς επιτείνει και η εκρηκτική άνοδος των τιμών στη στέγαση, με ετήσια αύξηση της τάξης του 30%, έναντι μόλις 0,1% το 2021. Με βάση, μάλιστα, παράγοντες της αγοράς, η μεγάλη αύξηση των ενοικίων, οφείλεται κυρίως στην συσσώρευση πολλών ετών τόσο της υποαπόδοσης των κατοικιών, που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη μη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.

Μάλιστα, όπως τονίζεται π.χ., όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία τετραετίας, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%- 15%. Ενώ το 2021, η αύξηση των ενοικίων κυμάνθηκε από 3% έως 7%.

Την ίδια ώρα, νέες ανατιμήσεις της τάξης του 5-20%, ήδη δρομολογούνται, με βάση πηγές της αγοράς, για τα ράφια των σουπερμάρκετ.

Όπως αναφέρεται, αναμένονται αυξήσεις με διψήφιο ποσοστό σε προϊόντα όπως αλλαντικά και πίτες, ακόμη και σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι κινήσεις βέβαια αυτές πλήττουν τους περισσότερο οικονομικά ευάλωτους, καθώς στο δικό τους “καλάθι” τιμών τα τρόφιμα έχουν μεγαλύτερη “στάσθμιση”.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η αύξηση πωλήσεων, εσχάτως, στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, δηλαδή αυτά που προσφέρονται από τα σούπερ μάρκετ με τη δική τους επωνυμία.

Πάντως, λόγω ακρίβειας, οι Έλληνες καταναλωτές προχωρούν σε περιορισμό των δαπανών του ακόμη και για είδη πρώτης ανάγκης με 7 στους 10 να προχωρούν σε επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων τους, ενώ 8 στους 10 κάνουν πιο προσεκτική διαχείριση των δαπανών τους.

Συγκεκριμένα, με βάση τα ευρήματα από τη μελέτη Consumer Outlook 2022 της Nielsen IQ, εστιάζουν πλέον, στα βασικά, που έχουν κυρίως να κάνουν με τη ζωή στο σπίτι (σε αυτά συγκαταλέγεται η ενέργεια σε όλες τις διαστάσεις), ενώ την τρίτη θέση κρατούν τα είδη μπακαλικής.

Αναπόφευκτα, η ένδυση, η διασκέδαση εκτός σπιτιού και η εστίαση είναι οι κατηγορίες που περνούν σε δεύτερη μοίρα. Συνολικά, δε, το 72% των Ελλήνων έχει επαναξιολογήσει τις προτεραιότητές του, ενώ προσοχή στη διαχείριση των εξόδων γίνεται από το 82% των καταναλωτών.

Σε επίπεδο στρατηγικών διαχείρισης, το 39% δηλώνει ότι αγοράζει τη φθηνότερη επιλογή από τα προϊόντα που θέλει, το 31% περιμένει να βρει τα προϊόντα που συνήθως αγοράζει σε προωθητική ενέργεια, ενώ το 30% αναφέρει ότι επιλέγει τις χαμηλότερες τιμές ανεξάρτητα από τη μάρκα.

Πηγή: in.gr

 

Ώρα ΕΝΦΙΑ: Αρχίζει -εκτός απροόπτου- σήμερα Δευτέρα και ολοκληρώνεται έως αύριο η ανάρτηση των εκκαθαριστικών – Μεγάλες αλλαγέςΕκτύπωση ΕΝΦΙΑ 2021 μέσω ΑΑΔΕ με TAXISnet κωδικούς

Ξεκινά από σήμερα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως αύριο ανάρτηση των εκκαθαριστικών των ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ. Τα ποσά του φόρου θα πρέπει να πληρωθούν σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη έως τις 31 Μαΐου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Φέτος υπάρχουν αλλαγές στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα παρέχεται πλήρης εικόνα για τη διαφορά που προκύπτει μετά τις μειώσεις και τις προσαυξήσεις του φόρου.

Ειδικότερα, στα σημειώματα θα αναγράφεται η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών καθώς και:

 • Ο κύριος φόρος
 • Η έκπτωση ή η προσαύξηση του κύριου φόρου βάσει συνολικής αξίας ακίνητης περιουσίας
 • Η έκπτωση 50% ή 100% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα
 • Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ

Στο έντυπο αναγράφονται ακόμη, οι προθεσμίες για τις δόσεις που φέτος φθάνουν τις δέκα, καθώς και η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου.

Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών από την ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν το ποσό του φόρου που έχουν χρεωθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και ακολουθώντας τα επόμενα βήματα:

 1. Μπαίνουν στην αρχική σελίδα του myAADE.
 2. Κάνουν κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
 3. Κάνουν κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
 4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
 5. Ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9.
 6. Επιλέγουν το έτος 2022 και εμφανίζεται το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Ο λογαριασμός φέρνει ελαφρύνσεις, επιβαρύνσεις αλλά και ίδιο φόρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και τη συνολική αξία της περιουσίας ενώ προβλέπεται ειδική έκπτωση 50% ή και πλήρης απαλλαγή για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Μετά τις αλλαγές στο καθεστώς υπολογισμού του φόρου για περίπου 8 στους 10 φορολογούμενους φυσικά πρόσωπα η σε απόλυτους αριθμούς για 5.000.000 το εκκαθαριστικό θα είναι ελαφρύτερο σε σχέση με το 2021 λόγω των μειώσεων στους συντελεστές, της επέκτασης των εκπτώσεων και της συγχώνευσης των κλιμακίων, για σχεδόν 900.000 φορολογούμενους το ποσό του φόρου θα παραμείνει αμετάβλητο ενώ 350.000 θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο και από αυτούς 180.000 είναι οι μεγάλοι χαμένοι με επιβαρύνσεις που φθάνουν έως και το 100%.

Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνονται υπόψη:

 1. Η νέα κλίμακα: Οι συντελεστές του κύριου φόρου μειώθηκαν για ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης φθάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και ενοποιήθηκαν τα κλιμάκια για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλές και μεσαίες αντικειμενικές αξίες. Σε περιοχές με τιμές ζώνης από 4.001 έως 4.500 ευρώ οι συντελεστές βασικού φόρου παραμένουν αμετάβλητοι ενώ αυξάνονται σε περιοχές με υψηλότερη τιμή ζώνης. Μειωμένοι έως και 80% είναι οι συντελεστές σε όλα τα φορολογικά κλιμάκια για τα οικόπεδα.
 2. Έξτρα φόρος: Επιβάλλεται με τη μορφή προσαύξησης του κύριου φόρου ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο με αντικειμενική αξία άνω των 400.000 ευρώ και εφόσον η αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
 3. Προσαύξηση: Για ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ ο φόρος προσαυξάνεται κλιμακωτά από 5% έως και 20%
 4. Εκπτώσεις: Ο φόρος μειώνεται κατά 30% για περιουσία έως τις 100.000 ευρώ και κατά 25% για περιουσίες από 101.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
 5. Απαλλαγές: Έκπτωση 50% ακόμα και πλήρη απαλλαγή θα έχουν οι πολύτεκνοι και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που εμφάνισαν χαμηλά εισοδήματα στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 και η αξία του ακίνητης περιουσίας τους δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο αξίας η έκτασης