Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας, Τεχεράνης για κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου — Υπερπληθυσμός κρατουμένων στις φυλακές: Επαναφέρει το θέμα στη Βουλή ο Σπ. Λάππας

(φωτ. αρχείου)

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρεσβευτή στην Τεχεράνη σχετικά με την κατάσχεση φορτίου καυσίμων που μετέφερε ιρανικό πλοίο

Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ και το δίκτυο Al Arabiya, το πλοίο με σημαία Ιράν λόγω τεχνικών προβλημάτων και κακών καιρικών συνθηκών αναγκάστηκε να σταματήσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ωστόσο δεν του επιτρεπόταν να δέσει σε ελληνικό λιμάνι.

Όπως καταγγέλλεται, το φορτίο του πλοίου κατασχέθηκε με δικαστική απόφαση υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο το ιρανικό πρακτορείο IRNA δεν ανέφερε τι ήταν το φορτίο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε το γεγονός «διεθνή πειρατεία».

Επίσης, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr μετέδωσε ότι το πλήρωμα του σκάφους ζήτησε βοήθεια.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πλοίο, που ονομάζεται LANA (πρώην Pegas), ήταν αγκυροβολημένο στο αγκυροβόλιο της Καρύστου με το πλήρωμά του, που λέγεται ότι ήταν Ρώσοι, επί του σκάφους. Όπως αναφέρει, οι ελληνικές αρχές κατέλαβαν το πλοίο σύμφωνα με τις κυρώσεις της Ε.Ε. που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Αναφέρει ότι το τάνκερ μετέφερε 115.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου.

Εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος φέρεται να δήλωσε ότι «μετά από αίτημα του συστήματος δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το πετρέλαιο πρόκειται να μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με έξοδα αυτής της χώρας».

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα παραιτηθεί από τα νόμιμα δικαιώματά της και αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις στον τομέα της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας».

Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη αντίδραση από την ελληνική πλευρά για το περιστατικό, που έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν έχουν επανέλθει από το 2018, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

 

Υπερπληθυσμός κρατουμένων στις φυλακές: Επαναφέρει το θέμα στη Βουλή ο Σπ. Λάππας

Ο βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σπύρος Λάππας, επαναφέρει το σημαντικό ζήτημα του υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές, που οφείλεται στην άφρονα πολιτική της Κυβέρνησης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Ο βουλευτής καλεί τον Υπουργό να απαντήσει πόσοι κρατούμενοι κοιμούνται χωρίς κλίνη/στο πάτωμα, πόσοι κοιμούνται σε τριώροφα κρεβάτια και σε ποια Καταστήματα Κράτησης, καθώς στην απάντηση του Υπουργείου (στην από 2-3-2022 ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)  αποσιωπήθηκαν πλήρως τα συγκεκριμένα ερωτήματα,  χωρίς να δοθεί η οποιαδήποτε απάντηση σ’ αυτά.

Το κείμενο της ερώτησης:

Με την υπ’ αριθμ. 3663/2-3-2022 ερώτηση θέσαμε το σημαντικό ζήτημα του υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές, το οποίο οφείλεται στην άφρονα πολιτική της Κυβέρνησης. Διατυπώναμε μάλιστα τα εξής συγκεκριμένα ερωτήματα:

1. Πόσοι κρατούμενοι κοιμούνται χωρίς κλίνη / στο πάτωμα και σε ποια Καταστήματα Κράτησης;
2. Πόσοι κρατούμενοι κοιμούνται σε τριώροφα κρεβάτια και σε ποια Καταστήματα Κράτησης;»

Με την υπ’ αριθμ. 7017/4/25914-δ’/28-3-2022 απάντηση αποσιωπήθηκαν πλήρως τα υπ’ αριθμ. 1, 2  της ως άνω ερώτησής μας, χωρίς να δοθεί η οποιαδήποτε απάντηση σ’ αυτά.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται και πάλι ο κ. Υπουργός:
– Πόσοι κρατούμενοι κοιμούνται χωρίς κλίνη / στο πάτωμα και σε ποια Καταστήματα Κράτησης;
– Πόσοι κρατούμενοι κοιμούνται σε τριώροφα κρεβάτια και σε ποια Καταστήματα Κράτησης;