
Αβέβαιο είναι το μέλλον της εκεχειρίας που συμφώνησαν οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, καθώς αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των ισλαμιστών ανταρτών. Είχε προηγηθεί ενέδρα των Ταλιμπάν εις βάρος αστυνομικής συνοδείας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνδρες.
Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική πολεμική επιχείρηση μετά την κατάπαυση πυρός για τη θρησκευτική γιορτή Ιντ αλ-Φιτρ που είχαν αναγγείλει οι Ταλιμπάν με τις κυβερνητικές δυνάμεις και η δεύτερη από τον περασμένο Φεβρουάριο που υπογράφηκε η συμφωνία για εκεχειρία μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, ώστε σταδιακά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για πολιτική επίλυση του εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν. Στη συμφωνία εκεχειρίας, που προέβλεπε μεταξύ άλλων και σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των αρχών του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν, δεν συμμετείχε η κυβέρνηση του Αφγανιστάν.
Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, στην επαρχία Φαράχ, με στόχο 25 μαχητές Ταλιμπάν που είχαν επιτεθεί σε δυνάμεις του αφγανικού στρατού και αργά το βράδυ της Πέμπτης, στην επαρχία Κανταχάρ.
Προς το παρόν, δεν έχει υπάρχει αντίδραση από την ηγεσία των Ταλιμπάν. Αφγανός αξιωματούχος, μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι στις επιθέσεις σκοτώθηκαν τρεις υψηλόβαθμοι στην ιεραρχία των Ταλιμπάν και ακόμη 13 μαχητές.
Όσον αφορά την ενέδρα στο κονβόι των αστυνομικών δυνάμεων στην επαρχία Ζαμπούλ, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι οι δράστες ενεργοποίησαν βόμβα που είχαν τοποθετήσει στην άκρη του δρόμου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επιτόπου 10 αστυνομικοί. Επίσης καταστράφηκαν πολλά οχήματα της αστυνομίας. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τέσσερις άνδρες, Ταλιμπάν κατά τις αρχές.
Ωστόσο, οι Ταλιμπάν ακόμη δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Από την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει μόνο μία φορά την ευθύνη για επίθεση.
Μόσχα: Υπό έλεγχο η πετρελαιοκηλίδα στην Αρκτική
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας στον ποταμό Αμπάρναγια, παρακείμενο στην πόλη Νορίλσκ, η οποία προξενήθηκε από διαρροή 20.000 τόννων πετρελαίου ντίζελ από δεξαμενή καυσίμων του θερμοηλεκτρικού Σταθμού -3 της πόλης.
Παράλληλα, το υπουργείο ανέφερε ότι τα συνεργεία απορρύπανσης θα παραμείνουν στην περιοχή έως ότου εξαλειφθούν οι συνέπειες της ρύπανσης και πως αυτή τη στιγμή στην απορρύπανση του ποταμού συμμετέχουν 470 διασώστες του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, οι οποίοι σύντομα θα αυξηθούν σε 500.
Η οικολογική οργάνωση Greenpeace συνέκρινε το ατύχημα στο Νορίλσκ, όπου διέρρευσαν 15.000 τόννοι στον ποταμό και στο έδαφος 6.000 τόνοι με το ατύχημα της ExxonValdez το 1989.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε σχετική συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των οικολογικών οργανώσεων και στην οποία συζητήθηκε το ατύχημα με την διαρροή καυσίμων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τροποποιήσεις στην νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ατυχήματα. Παράλληλα ανέθεσε στην ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας της Φύσης (Rosprirodnadzor) να πραγματοποιήσει ελέγχους σε όλα τα σημεία της χώρας όπου υπάρχουν δεξαμενές πετρελαιοειδών.
Παράλληλα χαρακτήρισε σωστή την απόφαση τoυ ομίλου Nornikel να αναλάβει το κόστος των εργασιών απορρύπανσης στον ποταμό Αμπάρναγια και τους εδάφους.
Η εφημερίδα RBK αναφέρει ότι στο διάστημα 2017-2018 η ρυθμιστική αρχή τεχνολογικού ελέγχου της Ρωσίας (Rostexnadzor) είχε πραγματοποιήσει τρεις μεγάλους τεχνολογικούς ελέγχους στον Θερμοηλεκτρικό σταθμό -3 του Νορίλσκ, διαπιστώνοντας 33 παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων και όσες αφορούσαν τις δεξαμενές. Η εταιρεία ωστόσο δήλωσε ότι οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν τότε δεν αφορούσαν την δεξαμενή από την οποία έγινε η διαρροή.
Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αρκτική απ’ ότι σε άλλες περιοχές, του κόσμου συνιστώντας απειλή για τις υποδομές, που έχουν ανεγερθεί σε μόνιμα παγωμένο υπέδαφος.
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο διέψευσε τα όσα ακούστηκαν νωρίτερα περί εθνικοποίησης του ομίλου Nornikel. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ , δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει ακούσει τίποτα σχετικό περί προτάσεων για εθνικοποίηση του ομίλου Nornikel, ούτε για προσπάθειες εκ μέρους των αρχών να αντικαταστήσουν τους ιδιοκτήτες του ομίλου. Νωρίτερα ο πρώην συνιδιοκτήτης της Nornikel Μιχαήλ Προχόροφ, είχε δηλώσει ότι οι προτάσεις που ακούγονται για εθνικοποίηση της εταιρείας δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο Προχόροφ από το 2001 είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της Nornikel και υπήρξε συνιδιοκτήτης του ομίλου με τον Μιχάηλ Ποτάνιν εώς το 2008, οπότε πούλησε το μερίδιο του στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Όλεγκ Ντεριπάσκα.