Διονύσης Τεμπονέρας: Ψηφίζουμε για μια νέα αρχή

 (TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το αποτέλεσμα των εκλογών του καλοκαιριού και η παραίτηση από την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Αλέξη Τσίπρα, αναγκάζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναμετρηθεί με την ιστορία.

Η προεδρική εκλογή, παρά τις αδυναμίες της διαδικασίας, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια «νέα αρχή». Ο/η επικεφαλής μαζί με το υπόλοιπο κόμμα, αναλαμβάνουν μια ιστορική ευθύνη, να ανασυγκροτήσουν και να επανιδρύσουν έναν πολιτικό φορέα, μετά το κλείσιμο ενός ολοκλήρου ιστορικού κύκλου.

Η πορεία αυτή έχει ορισμένα προαπαιτούμενα προκειμένου το νέο εγχείρημα, να στεφθεί με επιτυχία:

Το πρώτο ζητούμενο είναι η σύνθεση και η υπέρβαση των αντιθέσεων του χθες. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον πολιτικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Αν δηλαδή, πρέπει να στραφεί προς την κεντροαριστερά ή την παραδοσιακή αριστερά. Πρόκειται για  ψευτοδίλημμα. Η εποχή απαιτεί να οδηγηθούμε στη σύνθεση μιας νέας μεγάλης αριστερής, δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, που θα ενσωματώνει τις  θετικές εμπειρίες του παρελθόντος. Χρειαζόμαστε ένα μίγμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού, που θα ανοίγει δρόμους προς τον στρατηγικό στόχο: Τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, προς τον σοσιαλισμό.

Έπειτα, το νέο εγχείρημα οφείλει να «διαβάσει» την συγκυρία. Ο φόβος, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα έχουν φωλιάσει για τα καλά στη ζωή των ανθρώπων και αυτό δεν αφορά μόνο τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μια νέα μεγάλη Αριστερά, οφείλει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, χωρίς να παραδίδει στον αντίπαλο την ταυτότητά της. Ξέρουμε από πού προερχόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Γνωρίζουμε τα συμφέροντα που θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο και για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε «με όλους». Είμαστε με τους εκμεταλλευόμενους, με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα μιας κοινωνίας που δεν διαρθρώνεται πλέον εδώ και δεκαετίας ταξικά, με την παραδοσιακή σκοπιά που είχε η Αριστερά τα τελευταία 60 χρόνια. Προφανώς παραμένουν οι παραδοσιακοί δεσμοί με την μισθωτή εργασία αλλά οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι επισφαλώς εργαζόμενοι είναι στρώματα στα οποία απευθυνόμαστε.

Το νέο εγχείρημα οφείλει να δει τα μεγάλα ζητήματα, τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις, την κλιματική και προσφυγική κρίση, την ψηφιακή επανάσταση, την τεχνητή νοημοσύνη, να μιλήσει για το πώς φαντάζεται η Αριστερά την ανάπτυξη και να προσεγγίσει τη νέα πραγματικότητα με νέα αναλυτικά εργαλεία.

Η νέα ηγεσία οφείλει να κατευθύνει το κόμμα σε μια οργανωτική επανεκκίνηση. Το μοντέλο του κόμματος, η οργανωτική δομή, ο ρόλος των μελών και των υποστηρικτών, η συλλογικότητα, η δημοκρατία στην λήψη των αποφάσεων, η εσωτερική λειτουργία είναι βασικά θέματα που θα πρέπει να δει η νέα ηγεσία, αν θέλει να επιτύχει την καλύτερη δυνατή κοινωνική διείσδυση. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει μόνο ως μαζικό κόμμα, διαφορετικά θα αποτελέσει αργά η γρήγορα, ένα ακόμα βραχίονα διαχείρισης,  που το σύστημα θα επιτύχει τελικά  να ενσωματώσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας, άνοιξε δρόμους και εμπέδωσε στο κόμμα την κυβερνητική διάθεση και προοπτική ως το μέσο που μπορεί να οδηγήσει τον προοδευτικό χώρο σε μια καλύτερη αφετηρία για να φτάσει στο στρατηγικό στόχο. Η εξέλιξη αυτή πέρα από την χαρισματική ηγεσία του, ευνοήθηκε και από την κοινωνική κίνηση της περιόδους 2008-2015 που τώρα, κακά τα ψέματα, δεν υφίσταται.

Συνεπώς, είναι χρέος του νέου φορέα να έρθει σε επαφή με τα κινήματα, να αποκτήσει σχέση εμπιστοσύνης και να εμπλουτιστεί από την κοινωνική αγωνία συγκροτώντας ένα νέο πολιτικό σχέδιο για την οικονομία, για την κοινωνία, για την χώρα.

Στις  εσωκομματικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής αναγνωρίζουμε ότι τα πρόσωπα έχουν το δικό τους ρόλο στην ιστορία. Πιο σημαντική όμως είναι η μετέπειτα πορεία και η διάθεση της νέας ηγεσίας να προχωρήσει σε μια συνολική επανίδρυση του φορέα. Η συμμετοχή στη διαδικασία είναι σημαντική,  όχι γιατί θα επιδοκιμάσει τα προσωπικά χαρακτηριστικά της νέας ηγεσίας, αλλά γιατί θα οπλίσει το νέο εγχείρημα με την απαραίτητη κοινωνική δυναμική. Για αυτό καλούμε όλους τους δημοκράτες πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη, για να έχουν ρόλο και λόγο στις εξελίξεις.

Κρίσιμο, είναι να δείξουμε ότι πήραμε το μήνυμα των εκλογών, ότι το «όλον» είναι πάνω από εμάς, ότι η «Υπόθεση» πρέπει να μείνει ζωντανή, για το καλό της κοινωνίας. Στοιχιζόμαστε στο εγχείρημα αυτό πίσω από τη νέα ηγεσία, με πνεύμα ενότητας, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες,  με ένα και μοναδικό στόχο: Να ανοίξουμε το χώρο στην δημοκρατία, στην κοινωνία, να χτίσουμε μαζί  από τα κάτω, την νέα μεγάλη, προοδευτική, δημοκρατική, πολιτική πλειοψηφία.

Διονύσης Τεμπονέρας προς Κυριάκο Μητσοτάκη: «Εμείς δεν σκυλεύουμε νεκρούς»

Διονύσης Τεμπονέρας

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*