Διεύρυνση με το βλέμμα σε οικονομία και εργασία – ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για Κεραμέως το ψήφισμα των ΕΛΜΕ για τα προσωπικά δεδομένα

Στη μετά Covid-19 εποχή εισέρχεται και ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) ή το Σαββατοκύριακο 20-21 του τρέχοντος μηνός ή το επόμενο, 27-28 Ιουνίου.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε συνάρτηση με τον χώρο όπου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση. Αυτήν τη στιγμή αναζητείται αίθουσα με χωρητικότητα περί τα 20.000 άτομα προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω Covid-19 με δεδομένο ότι τα μέλη της ΚΕΑ είναι περί τα 700.

Σε κάθε περίπτωση το όνομα έχει κλειδώσει, η εισήγηση της ΚΕΑ θα είναι «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», ενώ ουδείς γνωρίζει αυτήν τη στιγμή την ημερομηνία διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου. Η απόφαση είναι για το ερχόμενο φθινόπωρο αλλά τα πάντα, λένε στην Κουμουνδούρου, θα εξαρτηθούν από τον κορονοϊό και το απευκταίο ενδεχόμενο να ξεσπάσει δεύτερο κύμα πανδημίας.

Ενα ακόμη θέμα που απασχολεί τους επιτελείς της Κουμουνδούρου είναι το αίτημα από πολλά μέλη του κόμματος ανά την επικράτεια για εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών, αφού πολλές εκ των υπαρχουσών έχουν υπερβεί κατά πολύ τον καταστατικό χρόνο ζωής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν νομαρχιακές στις οποίες έπρεπε να έχουν γίνει εκλογές εδώ και ενάμιση χρόνο, συνεπώς ο προβληματισμός έγκειται στο αν η εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών πρέπει να προηγηθεί του συνεδρίου του κόμματος ή όχι.

Θερινό «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ»

Στα τρέχοντα τώρα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ρίξει στη διάρκεια του Ιουνίου όλο το επικοινωνιακό βάρος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και στην πρόταση του κόμματος υπό τον τίτλο «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ». Ηδη τα κορυφαία στελέχη έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Τετάρτη περιοδείες. Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε την Πέμπτη στη Ρόδο και θα συνεχίσει τις περιοδείες του και αυτή την εβδομάδα, με κατακλείδα φυσικά τη συζήτηση την ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εργασία και την οικονομία. Επί της ουσίας όλο τον Ιούνιο θα τρέξει μια καμπάνια ενημέρωσης για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το σκεπτικό ότι η κατάσταση στην οικονομία το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολη για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που θα καταδείξει αφενός τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης, αφετέρου την ορθότητα της πρότασης της Κουμουνδούρου για ένα γενναίο και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης.

Για οικονομία και εθνικά

Σε κάθε περίπτωση, λένε όλο και περισσότεροι εντός του κόμματος, πρέπει όσο το δυνατόν πιο σύντομα να λυθούν οριστικά επίδικα θέματα, όπως τι στάση θα κρατήσει το κόμμα στα λεγόμενα εθνικά ή απέναντι σε ευρωπαϊκές αποφάσεις. Για παράδειγμα, παρά την ορθή σύσταση για «υπομονή» σε ό,τι αφορά την απόφαση για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, η απουσία κριτικής στο πρόγραμμα SURE, το οποίο προκαλεί περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας με πρόσχημα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του lockdown, προξενεί εντύπωση. Δεν μπορεί να ασκείς κριτική στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» της ΝΔ και όχι στο πρόγραμμα SURE, από τους πόρους του οποίου θα χρηματοδοτείται η κρατική συμμετοχή στους μισθούς των εργαζομένων. Δεν γίνεται να μην ασκείς κριτική σε μια ευρωπαϊκή απόφαση η οποία έμμεσα προωθεί την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ειδικά στην Ελλάδα, όπου λόγω μνημονίων η κατάσταση στην αγορά είναι στην κυριολεξία ανεξέλεγκτη.

Στα δε εθνικά χρειάζεται πιο καθαρή γραμμή. Τι λέει, για παράδειγμα, το κόμμα για το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να διεξαγάγει έρευνες μεταξύ των 6 και 12 ναυτικών μας μιλίων ανατολικά του Καστελόριζου; Τι λέει αν πράξει το ίδιο εντός της ΑΟΖ μας νότια ή νοτιοανατολικά της Κρήτης; Ποια είναι η στάση του κόμματος απέναντι στον φράκτη στον Εβρο; Κάποιοι λένε «ναι», κάποιοι «όχι». Τι λέει για την ανακήρυξη της ΑΟΖ; Γιατί δεν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η δουλειά που είχε γίνει σε αυτό τον τομέα πήγε επί της ουσίας πίσω λόγω των σφοδρών αντιδράσεων για τη συμφωνία των Πρεσπών από το λεγόμενο εθνικό λόμπι;

Ολα τα παραπάνω πρέπει να εξηγηθούν και να αναλυθούν επαρκώς. Να υπάρξει επικοινωνία με τον κόσμο και να συνοδευτούν με καθαρές και εφαρμόσιμες θέσεις για τα πάντα. Να πλαισιωθούν οι διάφοροι τομείς και με νέα, φρέσκα πρόσωπα πλάι στα υπάρχοντα στελέχη.

Για πολλούς η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων είναι απότοκο μιας περιόδου κατά την οποία το κόμμα έχει αποφασίσει να αλλάξει αλλά η πανδημία το πήγε πίσω, με αποτέλεσμα οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του να δίνουν την άτυπη μάχη για την καλύτερη αφετηρία στο επικείμενο συνέδριο και αυτό να έχει επιπτώσεις στην αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό βέβαια με τις τυπικές έως εχθρικές σχέσεις του με τον λεγόμενο συστημικό Τύπο.

Δημήτρης Χατζηνικόλας

 

ΣΥΡΙΖΑ: Κόλαφος για Κεραμέως το ψήφισμα των ΕΛΜΕ για τα προσωπικά δεδομένα

«Kόλαφο για το υπουργείο Παιδείας και προσωπικά για την κυρία Κεραμέως», χαρακτηρίζουν σε ανακοίνωση τους το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) του κόμματος, το ψήφισμα των Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, για την «ανικανότητα του ΥΠΑΙΘ να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών κατά τη διάρκεια τής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην ανακοίνωση τους, το Τμήμα και η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι το ψήφισμα «επιβεβαιώνει πλήρως την καταγγελία του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος στις 29 Μαΐου κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής, σε σφραγισμένο φάκελο, αρχεία με προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων καθηγητών, για τις ώρες μαθήματος που είχαν κάνει εξ αποστάσεως, τον αριθμό των μαθητών που τις είχαν παρακολουθήσει, προσωπικές τους παρατηρήσεις και άλλα». Προσθέτουν ότι επρόκειτο για «παράνομη διαρροή» και πως «η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου την ίδια μέρα ήταν ότι επρόκειτο για ‘πρωτοφανές φιάσκο’, αφού τα στοιχεία ήταν δήθεν αθώα και είχαν καταχωρηθεί ‘οικειοθελώς’ από τους εκπαιδευτικούς ως ‘οδηγός’ για τους συναδέλφους τους».

Αναλυτικά, το Τμήμα και η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι χθες, η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, «διέψευσε τους ισχυρισμούς του υπουργείου και σε ψήφισμά της επισημαίνει ότι:

Πρώτον, η συγκέντρωση στοιχείων γινόταν κατόπιν προσωπικών τηλεφωνικών κλήσεων της ΓΓ του υπουργείου που πίεζε στελέχη σε όλη την Ελλάδα να τα συλλέγουν, να τα καταχωρούν και να τα αποστέλλουν, χωρίς να στηρίζεται σε γραπτές οδηγίες ή εγκύκλιο. Το υπουργείο, που πιάστηκε ψευδόμενο, όχι μόνο δεν είχε φροντίσει να αποτρέψει τη διαρροή, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες στους χειριστές, (που, προφανώς, δεν έχουν ευθύνη), αλλά κρυβόταν το ίδιο πίσω τους.

Δεύτερον, στο ίδιο ψήφισμα η συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ καταγγέλλει το υπουργείο ότι παρέδωσε προσωπικά στοιχεία των εκπαιδευτικών, χωρίς την συγκατάθεσή τους, στην ιδιωτική εταιρία Cisco.

Τρίτον, δεν προέβη σε καμία ενημέρωση των εκπαιδευτικών για ζητήματα όπως: ποια είναι η νόμιμη βάση επεξεργασίας, πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθούν τα δεδομένα, ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά και με ποιον τρόπο εξασφαλίζεται ότι δε θα υπάρχει διαρροή, πού να απευθύνονται οι κατά τόπους χειριστές για ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και σειρά άλλων στοιχείων που διασφαλίζουν την ορθή τήρηση των κανόνων διαχείρισης προσωπικών δεδομένων.

Τέταρτον, το αποτέλεσμα της επικίνδυνης έλλειψης σχεδιασμού του υπουργείου οδήγησε σε εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών για προώθηση διαφημίσεων από ιδιωτικές εταιρίες!».

«Τα υπόλοιπα από αύριο στη Βουλή, όπου θα συζητείται το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως», προαναγγέλλουν με την ανακοίνωση τους το Τμήμα Παιδείας και η αρμόδια ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι έως τότε θα αναμένουν την ανακοίνωση του υπουργείου «με την οποία θα χαρακτηρίζει το ψήφισμα των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της Ελλάδας (και όλων των πολιτικών αποχρώσεων) «πρωτοφανές φιάσκο».

Πηγή: ΑΠΕ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*