Διεθνής “αναγνώριση” με τα “ξεφτιλίκια” στο Σωτηρία: Άρθρο στο Politico καταγράφει τις αντιδράσεις που προκαλεί η σπουδή κυβερνητικών να εμβολιαστούν πριν τους υγειονομικούς 

Μπορεί για τον Νίκο Χαρδαλιά να ήταν απλώς μία “αστοχία” και ο Βασίλης Κικίλιας να ομολόγησε ότι όντως εμβολιάστηκαν σήμερα περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αφήνοντας εκτός (έστω και) 5 γιατρούς του νοσοκομείου αναφοράς “Σωτηρία”, φαίνεται όμως ότι η καταγγελία του ΓΓ της ΟΕΝΓΕ Π.Παπανικολάου ότι επειδή εμβολιάστηκαν κυβερνητικά στελέχη στο Σωτηρία δεν έμειναν εμβόλια για γιατρούς του νοσοκομείου, αν και “χάθηκε” για πολλά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, βρήκε το “δρόμο” της τουλάχιστον και έγινε θέμα στο «Politico».

Συγκεκριμένα, η γνωστή ευρωπαϊκή πολιτική ιστοσελίδα φιλοξενεί άρθρο που υπογράφει η Νεκταρία Σταμούλη για τις αντιδράσεις που προκαλεί η σπουδή πολλών κυβερνητικών στελεχών να εμβολιαστούν πριν από γιατρούς και νοσηλευτές.

Επισημαίνει ότι το σχέδιο για τους εμβολιασμούς που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα (με το βαρύγδουπο όνομα “Επιχείρηση Ελευθερία”) προβλέπει ότι “προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης” θα συμπεριληφθεί στην πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί, μαζί με γιατρούς, νοσηλευτές και φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας και δομές χρόνιας φροντίδας.

Προσθέτει ακόμα ότι η κυβέρνηση δημοσίευσε μία αρχική λίστα με 45 αξιωματούχους που θα συμπεριλαμβάνονταν σε αυτήν την ομάδα, όπως υπουργοί της κυβέρνησης, Γενικοί Γραμματείς, επικεφαλής οργανισμών υγείας και επικεφαλής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

“Όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι και μερικοί ακόμα είναι μεταξύ των 471 ανθρώπων που ήδη έκανα το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech από την Κυριακή όταν άρχισε το πρόγραμμα εμβολιασμών, πολλοί από τους οποίους είναι σχετικά νέοι, στα 50 τούς. Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι η λίστα προτεραιότητας θα περιλαμβάνει τελικά 126 κυβερνητικούς αξιωματούχους, που θα εμβολιαστούν ως το τέλος Ιανουαρίου”, ενώ επισημαίνεται ότι αυτοί οι 126 χαρακτηρίστηκαν από τον Στέλιο Πέτσα “απολύτως κρίσιμοι για τν λειτουργία της κυβέρνησης”.

Το άρθρο καταγράφει την καταγγελία του Π.Παπανικολάου, την επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι “οι ουρές Υπουργών και Γενικών Γραμματέων για μία selfie με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους ως και το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν, δεν είναι συμβολική κίνηση αλλά επιτελικό ρουσφέτι” αλλά και τη δήλωση του Ηλία Μόσιαλου ότι “δεν θα ήθελα να βλέπω νέους να εμβολιάζονται όσο ψηλά και αν είναι σε κυβερνητικά ή επιστημονικά αξιώματα. Η στόχευση θα πρέπει να είναι στις ευάλωτες κατηγορίες”.

Ενδεχομένως χρειάζεται μία αναβάθμιση της “λίστας Πέτσα” για να καλυφθούν και τα μέσα εκτός ελληνικής επικράτειας…