Διεθνής Αμνηστία: Οι Ταλιμπάν σκοτώνουν άτομα από Σιιτικές μειονότητες – Tαλιμπάν: Δεσμεύονται ότι θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους

Διαμαρτυρία κατά των...

Οι Ταλιμπάν σύμφωνα με μαρτυρίες σκότωσαν και βασάνισαν τουλάχιστον εννέα άνδρες Χαζάρα από τις 4 ως τις 6 Ιουλίου.

Οι Ταλιμπάν πρόσφατα «σφαγίασαν» και βασάνισαν βάναυσα αρκετά μέλη της σιιτικής μειονότητας Χαζάρα στο Αφγανιστάν, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της πυροδοτώντας τους φόβους ότι θα επαναφέρουν στην χώρα στο καθεστώς τρομοκρατίας και καταπίεσης που είχαν επιβάλλει όταν ήταν την τελευταία φορά στην εξουσία.

Μολονότι, προέτρεψαν τους ιμάμηδες να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας στις προσευχές της Παρασκευής, υπάρχουν τρομακτικές μαρτυρίες για δολοφονίες, που έλαβαν χώρα στις αρχές Ιουλίου στην επαρχία Γκάζνι.

Οι αναφορές για κακοποιήσεις πληθαίνουν και μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παρείχε περισσότερα στοιχεία την Παρασκευή που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν ότι έχουν γίνει πιο μετριοπαθείς σε σχέση με το παρελθόν.

Ερευνητές της οργάνωσης δικαιωμάτων είπαν ότι μίλησαν με αυτόπτες μάρτυρες στην επαρχία Γκάζνι, οι οποίοι εξιστόρησαν πώς οι Ταλιμπάν σκότωσαν εννέα άνδρες Χαζάρα στο χωριό Μουνταράχτ από τις 4 ως τις 6 Ιουλίου. Ανέφερε ότι έξι από τους άνδρες πυροβολήθηκαν και τρεις βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ένας άντρας στραγγαλίστηκε με το δικό του μαντήλι και του έκοψαν τους βραχίονες. Το σώμα ενός άλλου έγινε κομμάτια από σφαίρες.

Διεθνής Αμνηστία: Οι Ταλιμπάν σκοτώνουν άτομα από Σιιτικές

Οι Χαζάρα είναι σιίτες μουσουλμάνοι που προηγουμένως εκδιώχθηκαν από τους Ταλιμπάν. Αποτελούν το 9% των 39,9 εκατομμυρίων κατοίκων του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με θρύλους είναι απόγονοι του Τζένγκις Χαν και των στρατιωτών του, που εισέβαλαν στο Αφγανιστάν τον 13ο αιώνα

Αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα του Αφγανιστάν και έχουν αντιμετωπίσει μακροχρόνιες διακρίσεις και διώξεις στο κατά κύριο λόγο σουνιτικό Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Oι γυναίκες έχουν σημαντικό...

Η θηριωδία των δολοφονιών ήταν «μια υπενθύμιση του παρελθόντος των Ταλιμπάν και ένας τρομακτικός οιωνός για το τι μπορεί να φέρει η εξουσία των Ταλιμπάν», δήλωσε η Agnes Callamard, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Αυτές οι στοχευμένες δολοφονίες είναι απόδειξη ότι οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες παραμένουν σε ιδιαίτερο κίνδυνο υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν».

Η ομάδα δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι πολλές ακόμη δολοφονίες μπορεί να μην έχουν αναφερθεί επειδή οι Ταλιμπάν διέκοψαν τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε πολλές περιοχές που είχαν καταλάβει για να αποτρέψουν τη δημοσίευση εικόνων.

Η Αμνηστία κάλεσε τον ΟΗΕ να διερευνήσει και να προστατεύσει όσους κινδυνεύουν.

Διεθνής Αμνηστία: Οι Ταλιμπάν σκοτώνουν άτομα από Σιιτικές

Πηγές: BBC, Associated Press

 

Tαλιμπάν: Δεσμεύονται ότι θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους – Θα ερευνήσουν αντίποινα από μέλη τουςΤαλιμπάν κάνουν περιπολίες στην Καμπούλ

Ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για σκληρά αντίποινα σε βάρος Αφγανών, οι Ταλιμπάν δεν τις αποδέχονται και υπόσχονται πως θα ερευνήσουν τις πληροφορίες.

Οι Ταλιμπάν θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους και θα ερευνήσουν τις πληροφορίες για αντίποινα και ωμότητες που κατηγορούνται ότι διαπράττουν μέλη τους, δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος, σημειώνοντας ότι προγραμματίζουν εντός των επόμενων εβδομάδων να έχουν ετοιμάσει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Μόλις και μετά βίας έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που οι Ταλιμπάν έφεραν εις πέρας τον στόχο τους για την ανάληψη του ελέγχου της χώρας, καταλαμβάνοντας στο τέλος την περασμένη Κυριακή την Καμπούλ χωρίς να πέσει ούτε μία τουφεκιά.

Έκτοτε, Αφγανοί και διεθνείς οργανώσεις αρωγής και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αναφέρει σκληρά αντίποινα κατά αυτών που διαμαρτύρονται και μαζικές συλλήψεις προσώπων που κατείχαν προηγουμένως κυβερνητικές θέσεις, επέκριναν τους Ταλιμπάν ή συνεργάζονταν με τους Αμερικανούς.

“Έχουμε ακούσει για κάποιες περιπτώσεις ωμοτήτων και εγκλημάτων κατά πολιτών”, δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Reuters. “Αν μέλη των Ταλιμπάν προκαλούν αυτά τα προβλήματα νόμου και τάξης, θα γίνουν έρευνες σε βάρος τους”, τόνισε.

“Μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό, το στρες και την αγωνία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εμείς δεν θα λογοδοτήσουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί”, σημείωσε.

Οι Ταλιμπάν επεδίωξαν να παρουσιάσουν ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο μετά την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της Καμπούλ την Κυριακή. Ωστόσο κυβερνούσαν με σιδηρά πυγμή το Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001 προτού ανατραπούν από τις συμμαχικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επειδή παρείχαν καταφύγιο στους μαχητές της Αλ Κάιντα που κρύβονταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρώην αξιωματούχοι διηγήθηκαν φρικτές ιστορίες ανθρώπων που κρύβονται από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες μέρες καθώς ένοπλοι άνδρες πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα. Τα μέλη μιας 16μελούς οικογένειας περιέγραψαν πως βρήκαν καταφύγιο στο μπάνιο, με σβηστά τα φώτα και κάλυπταν το στόμα των παιδιών, φοβούμενα για τη ζωή τους.

Το νέο πλαίσιο για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν θα αφορά μια δημοκρατία με τον δυτικό ορισμό του όρου, αλλά “θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

“Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική των Ταλιμπάν σκοπεύουν να παρουσιάσουν το νέο κυβερνητικό πλαίσιο εντός των επόμενων εβδομάδων”, διευκρίνισε.

Χάος στο αεροδρόμιο

Οι Ταλιμπάν δεν ευθύνονται για το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο πολιορκείται από χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που θέλουν να διαφύγουν από τη χώρα, σημείωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν. “Η Δύση θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο σχέδιο εκκένωσης”, υπογράμμισε.

Οπλισμένα μέλη των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο έχουν καλέσει αυτούς που δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εντός και γύρω από το αεροδρόμιο από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν.

Οι πτήσεις των ΗΠΑ για την απομάκρυνση πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ διακόπηκαν για περισσότερες από έξι ώρες χθες, Παρασκευή, καθώς οι ΗΠΑ αναζητούν χώρες που προτίθενται να δεχθούν ανθρώπους που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν. Αυτές επαναλήφθηκαν αργότερα μέσα στην μέρα.

Καθώς οι δυτικές χώρες αγωνίζονται να αυξήσουν τον ρυθμό των απομακρύνσεων εν μέσω του χάους και των πληροφοριών για βιαιότητες από τους Ταλιμπάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικρίνεται για τον σχεδιασμό της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την ταχεία ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος.

“Δεν έχω δει να αμφισβητείται η αξιοπιστία μας από τους συμμάχους μας”, δήλωσε χθες ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους έπειτα από ομιλία που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι όλοι οι Αμερικανοί, που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, θα απομακρυνθούν, και πρόσθεσε ότι περίπου 18.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς εκτός της χώρας από τον Ιούλιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ “πολύ τραγική και δύσκολη”, καθώς πολλά κράτη μέλη πιέζουν να συνεχιστούν οι εκκενώσεις πέραν της αμερικανικής διορίας για τις 31 Αυγούστου.

Ο Μπάιντεν δεν έχει υποχωρήσει όσον αφορά την προθεσμία αυτή, παρά τα αιτήματα -διεθνώς και εντός των ΗΠΑ από άλλους Δημοκρατικούς όπως και από αντιπολιτευόμενους Ρεπουμπλικανούς- να παραμείνουν δυνάμεις στο Αφγανιστάν για όσο καιρό χρειαστεί ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα όλοι οι Αμερικανοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η έκβαση στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεξήγαγαν έναν 20ετή πόλεμο.

Ωστόσο δεσμεύτηκε να εργαστεί μαζί με άλλες χώρες για να ορίσουν “σκληρούς όρους” για οποιαδήποτε συνεργασία ή αναγνώριση των Ταλιμπάν, βάσει των επιδόσεών τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Επιδιώκουν να κερδίσουν κάποια νομιμότητα, θα πρέπει να δουν πως θα διατηρήσουν (τον έλεγχο) στην χώρα”, υπογράμμισε.

“Και θα υπάρξουν σκληροί όροι, ισχυροί όροι τους οποίους θα εφαρμόσουμε και οι οποίοι θα αφορούν (…) το πόσο καλά μεταχειρίζονται τις γυναίκες και τα κορίτσια, πώς μεταχειρίζονται τους πολίτες τους”, κατέληξε.