Διεθνής Αμνηστία: Βία, ψέματα κι επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα – Χρυσοχοΐδης, Τσιάρας στο «μικροσκόπιο» του Ευρωκοινοβουλίου για τη δολοφονία Καραϊβάζ – Πρωτογενές έλλειμμα 8,1 δισ. στο πρώτο πεντάμηνο

Νέα επίθεση Spiegel κατά Ελλάδας… “Παράνομες” επαναπροωθήσεις στον Έβρο | Defence-point.gr

Νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει ότι οι ελληνικές συνοριακές δυνάμεις κρατούν βίαια και παράνομα ομάδες προσφύγων και μεταναστών/ριών, προτού τους/τις επαναπροωθήσουν με συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία, κατά παραβίαση των υποχρεώσεών τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο.

Η έκθεση «Ελλάδα: Βία, ψέματα και επαναπροωθήσεις» (βλ. στα ελληνικά: περίληψησυστάσεις) τεκμηριώνει το πώς οι ελληνικές αρχές πραγματοποιούν επαναπροωθήσεις σε ξηρά και θάλασσα. Επικεντρώνεται πρωτίστως σε παράνομες επιχειρήσεις στην περιοχή του Έβρου, στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, η Ελλάδα απώθησε βίαια πρόσφυγες και μετανάστες/ριες ως απάντηση στο μονομερές άνοιγμα των χερσαίων συνόρων από την Τουρκία. Τεκμηριώνοντας περιστατικά που συνέβησαν στον απόηχο εκείνων των γεγονότων, από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, αυτή η νέα έρευνα καταδεικνύει ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας συνεχίζονται και έχουν καταστεί παγιωμένη πρακτική.

Είναι ολοφάνερο ότι διάφορα σώματα των ελληνικών αρχών συνεργάζονται στενά για να συλλαμβάνουν βίαια και να θέτουν υπό κράτηση ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν ασφάλεια στην Ελλάδα, υποβάλλοντας πολλούς από αυτούς σε βία, και ότι στη συνέχεια τους μεταφέρουν στις όχθες του ποταμού Έβρου προτού τους επαναπροωθήσουν με συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία.

Adriana Tidona, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη μετανάστευση στην Ευρώπη.

«Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι οι βίαιες επαναπροωθήσεις έχουν καταστεί η de facto ελληνική πολιτική ελέγχου των συνόρων στην περιοχή του Έβρου. Τα περιστατικά επαναπροωθήσεων που τεκμηριώσαμε αφορούν έως και 1.000 άτομα. Μερικά από αυτά επαναπροωθήθηκαν πολλές φορές, και σε ορισμένες περιπτώσεις μέσω ανεπίσημων χώρων κράτησης. Το επίπεδο οργάνωσης που απαιτείται για να εκτελεστούν αυτές οι επαναπροωθήσεις δείχνει πόσο μακριά φτάνει η Ελλάδα ώστε να επαναπροωθεί παράνομα ανθρώπους και να το συγκαλύπτει».

Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων με τους οποίους μίλησε η Διεθνής Αμνηστία ανέφεραν ότι είχαν υποστεί ή γίνει μάρτυρες βίας από ανθρώπους τους οποίους περιέγραψαν ως ένστολους Έλληνες κρατικούς υπαλλήλους, όπως και άνδρες με πολιτικά. Αυτό περιλάμβανε χτυπήματα με ραβδιά ή κλομπ, κλωτσιές, γροθιές, χαστούκια και σπρωξίματα, τα οποία κάποιες φορές είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς. Οι άνδρες συχνά υποβάλλονταν σε εξευτελιστικούς και επιθετικούς ελέγχους με εκγύμνωση, κάποιες φορές μπροστά στα μάτια γυναικών και παιδιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αναφερθείσες πράξεις βίας παραβίασαν τη διεθνή απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης. Μερικά περιστατικά ανέρχονται επίσης σε βασανιστήρια, εξαιτίας της σοβαρότητάς τους και της πρόθεσης για ταπείνωση ή τιμωρία.

Ο Σαΐφ,* ένας 25χρονος Σύριος ο οποίος απωθήθηκε τέσσερις φορές τον Αύγουστο του 2020, είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι, κατά τη δεύτερη προσπάθειά του, η ομάδα με την οποία ταξίδευε έπεσε σε ενέδρα «στρατιωτών» με μαύρη εξάρτηση και κουκούλες και μεταφέρθηκε στις όχθες του ποταμού Έβρου, ο οποίος διατρέχει τα ελληνικά και τουρκικά σύνορα. Δύο άτομα της ομάδας προσπάθησαν να ξεφύγουν, αλλά εμποδίστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα από έναν από τους στρατιώτες. Ο Σαΐφ, ο οποίος είχε την υποψία ότι ο ένας άνδρας είχε υποστεί κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Δεν μπορούσε να κινηθεί καθόλου, δεν μπορούσε να κινήσει ούτε τα χέρια του». Σύμφωνα με τον Σαΐφ, αφότου οι στρατιώτες μετέφεραν τους δύο τραυματίες στην απέναντι όχθη του ποταμού, στην Τουρκία, Τούρκοι στρατιώτες και ένα ασθενοφόρο ήρθαν να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Ένα άτομο είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι κατά τη διάρκεια μιας από τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης, αυτός και η ομάδα του εξαναγκάστηκαν να πέσουν από τη βάρκα στο νερό κοντά σε μια νησίδα στη μέση του ποταμού Έβρου, όπου και παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί ημέρες. Ένας άνδρας, ο οποίος εξαναγκάστηκε να πέσει από τη βάρκα, δεν μπορούσε να κολυμπήσει και φώναζε βοήθεια καθώς ανεβοκατέβαινε μέσα στο νερό και εθεάθη να τον παρασέρνει το ρεύμα.

Οι απωθήσεις δεν λαμβάνουν χώρα μόνο στις παραμεθόριες περιοχές. Άνθρωποι συλλαμβάνονται και κρατούνται βαθιά μέσα στην ελληνική ενδοχώρα, προτού επιστραφούν στην περιοχή του Έβρου ώστε να επαναπροωθηθούν παράνομα. Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε με τέσσερα άτομα τα οποία υπέστησαν αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και τελικά επαναπροωθήθηκαν προς την Τουρκία μαζί με μεγαλύτερες ομάδες. Μεταξύ αυτών ένας αναγνωρισμένος πρόσφυγας και ένας καταγεγραμμένος αιτών άσυλο, οι οποίοι ζούσαν στην ελληνική ενδοχώρα για σχεδόν έναν χρόνο.

Ένας από αυτούς, ο Ναμπίλ,* Σύριος 31 ετών, καταγεγραμμένος αιτών άσυλο στην Ελλάδα, είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι συνελήφθη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Η αστυνομία τού είπε ότι θα μεταφερθεί στην Αθήνα και θα αφεθεί ελεύθερος, ωστόσο στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα δεύτερο χώρο κράτησης, πιο κοντά στα χερσαία σύνορα του Έβρου, ξυλοκοπήθηκε και τελικά επαναπροωθήθηκε μαζί με μια ομάδα 70 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Είπε στη Διεθνή Αμνηστία:

Πριν να ανέβω στο λεωφορείο έδειξα στην αστυνομία την κάρτα ασύλου μου, αλλά μου την πήραν, την έσκισαν, και μου είπαν να ανέβω στο λεωφορείο.

«Όλα τα άτομα με τα οποία μιλήσαμε είχαν επαναπροωθηθεί από περιοχές στις οποίες η Frontex έχει σημαντικό αριθμό προσωπικού. Επομένως, η υπηρεσία δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι αγνοεί τις παραβιάσεις τις οποίες εμείς, και πολλοί/-ές άλλοι/-ες έχουμε τεκμηριώσει. Η Frontex έχει καθήκον να αποτρέπει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, εάν δεν μπορεί να το κάνει αποτελεσματικά, θα πρέπει να αποσυρθεί ή να αναστείλει τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα», δήλωσε η Adriana Tidona.

Υπόβαθρο

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας ΕΛΛΑΔΑ: ΒΙΑ, ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ βασίζεται σε συνομιλίες με 16 άτομα, τα οποία υπέστησαν 21 επαναπροωθήσεις. Επικεντρώνεται πρωτίστως σε επαναπροωθήσεις στα σύνορα στον Έβρο μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2020. Με βάση τις μαρτυρίες τους, αυτές οι παράνομες επιχειρήσεις εκτιμώνται ότι αφορούν περίπου 1.000 άτομα.

Tο Human Rights Watch δημοσιεύει σχετική έκθεση η οποία εξετάζει τη λογοδοσία της Frontex για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, έχει υποχρέωση να λαμβάνει εύλογα μέτρα για την προστασία ανθρώπων από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αναστέλλει ή να αποσύρεται από τις δραστηριότητές της εάν λαμβάνουν χώρα τέτοιες παραβιάσεις.

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία

*Τα ονόματα έχουν αλλαχθεί για να προστατευθεί η ταυτότητα των ατόμων.

 

Χρυσοχοΐδης-Τσιάρας στο «μικροσκόπιο» του Ευρωκοινοβουλίου για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Στο «μικροσκόπιο» τα βίντεο από τις κάμερες και τα κινητά - Το «λάθος» των δολοφόνων

Για την «λεπτομερή επισκόπηση» της δολοφονίας του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός έγινε, χθες, αποδέκτης πολύ πιεστικών ερωτήσεων από τους ευρωβουλευτές, ακόμη και από μέλη της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η λεγόμενη Ομάδα Παρακολούθησης Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσε μαζί με τον κ. Χρυσοχοϊδη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος όμως, δεν προσήλθε επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με την Αυγή, είναι η πρώτη φορά που τίθεται ζήτημα κράτους δικαίου στην Ελλάδα από την εν λόγω υπο-επιτροπή, η οποία έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτσια το 2018 και του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του την ίδια χρονιά.

Η εν λόγω ομάδα, λοιπόν, επικεντρώνεται στις απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και στην καταπολέμηση της διαφθοράς εντός της Ε.Ε. σε όλα τα κράτη – μέλη.

Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον για την Ελλάδα πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου, που, όπως ήταν αναμενόμενο, χτύπησε το «καμπανάκι» του κινδύνου στις Βρυξέλλες και κυρίως στους ευαισθητοποιημένους ευρωβουλευτές της Ομάδας Παρακολούθησης Κράτους Δικαίου.

Τι είπε ο υπουργός στην Ομάδα

Σημειώνεται ότι μετά τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ η επικεφαλής της ομάδας Σοφί Ιντ Βελτ είχε αποστείλει επιστολή στον  Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας «λεπτομερή επισκόπηση» της κατάστασης των ερευνών, ενώ υπογράμμιζε ότι επρόκειτο για έναν «ερευνητικό δημοσιογράφο» που ασχολιόταν με το «οργανωμένο έγκλημα» και τη «διαφθορά» και έθετε ζήτημα «ελευθερίας του Τύπου» και «ασφάλειας δημοσιογράφων».

Στην απάντησή του ο Κ. Τσιάρας υποστήριζε ότι «αμέσως μετά τη δολοφονία ο  Έλληνας πρωθυπουργός συγκάλεσε μια έκτακτη συνεδρίαση με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ζήτησε γρήγορη και ενδελεχή έρευνα προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι ενώπιον της Δικαιοσύνης», καθώς και ότι είναι «προτεραιότητα της ΕΛ.ΑΣ. να λύσει αυτήν την υπόθεση». Ανέφερε δε ότι θα αποστείλει τις πληροφορίες που του ζητήθηκαν «μόλις οι διαδικασίες ολοκληρωθούν» και καταστεί δυνατό από τον νόμο.

Ο  Έλληνας υπουργός ρωτήθηκε και για την υπόθεση Φουρθιώτη και τον λόγο για τον οποίο του είχε παρασχεθεί αστυνομική φύλαξη, ενώ βρέθηκε στη θέση να προσπαθεί να απαντήσει και σε ερωτήσεις που αφορούν το κράτος δικαίου, το αντικείμενο δηλαδή του έτερου υπουργού που δεν παρουσιάστηκε.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μ. Χρυσοχοΐδης φέρεται, σύμφωνα παντα με τις πληροφορίες της Αυγής, να αμφισβήτησε το δικαίωμα παρέμβασης του Ευρωκοινοβουλίου σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, επιχείρημα που επικαλούνται συχνά κυρίως εκπρόσωποι ακραία συντηρητικών κυβερνήσεων, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. 

Πρωτογενές έλλειμμα 8,1 δισ. στο πρώτο πεντάμηνο

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο ο προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 8,139 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 7,169 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το αντίστοιχο πεντάμηνο πέρυσι είχε σημειωθεί πρωτογενές έλλειμμα 4,843 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το πεντάμηνο παρουσιάστηκε έλλειμμα στο ισοζύγιο ύψους 10,800 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 9,769 δισ ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 και ελλείμματος 7,494 δισ. ευρώ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Αναλυτικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18,275 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 274 εκατ. ευρώ ή 1,5% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

«Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 19,919 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 296 εκατ. ευρώ ή 1,5% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 16,859 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 193 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021» αναφέρει το ΥΠ.ΟΙΚ. παραθέτοντας επίσης τα εξής:

«Ειδικότερα, την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:

 • α) ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 10 εκατ. ευρώ ή 1,3%,
 • β) Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών κατά 46 εκατ. ευρώ ή 30,1%,
 • γ) Φόροι ταξινόμησης οχημάτων κατά 25 εκατ. ευρώ ή 25,6%,
 • δ) Λοιποί φόροι επί αγαθών κατά 33 εκατ. ευρώ ή 126,8%,
 • ε) Λοιποί φόροι επί παραγωγής κατά 34 εκατ. ευρώ ή 6,0%,
 • στ) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 42 εκατ. ευρώ ή 1,2%,
 • ζ) Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 510 εκατ. ευρώ ή 91,1%
 • εκ των οποίων : Φόροι Οχημάτων κατά 625 εκατ. ευρώ ή 600,7%,
 • η) Λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 346 εκατ. ευρώ ή 61,8%
 • εκ των οποίων : Επιστροφές δαπανών κατά 182 εκατ. ευρώ ή 116,5%.
 • Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:
 • α) ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 84 εκατ. ευρώ ή 12,8%,
 • β) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 308 εκατ. ευρώ ή 5,1%,
 • γ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 219 εκατ. ευρώ ή 13,6%,
 • δ) ΕΦΚ λοιπών προϊόντων κατά 12 εκατ. ευρώ ή 6,4%,
 • ε) Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 83 εκατ. ευρώ ή 17,0%,
 • στ) Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών κατά 16 εκατ. ευρώ ή 13,3%,
 • ζ) Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 78 εκατ. ευρώ ή 11,8%
 • εκ των οποίων : ΕΝΦΙΑ κατά 67 εκατ. ευρώ ή 10,6%,
 • η) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρίες (ΝΠ) κατά 102 εκατ. ευρώ ή 14,1%,
 • θ) Μεταβιβάσεις κατά 147 εκατ. ευρώ ή 7,2%,
 • ι) Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά 300 εκατ. ευρώ ή 99,1%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,644 δισ ευρώ, μειωμένες κατά 22 εκατ. ευρώ από το στόχο.

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,683 δισ ευρώ, μειωμένα κατά 254 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Μάιο 2021 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,150 δισ ευρώ αυξημένο κατά 193 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,451 δισ ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 125 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 2,920 δισ ευρώ, μειωμένα κατά 14 εκατ. ευρώ ή 0,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

Οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων στις οποίες σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου τον Μάιο 2021, είναι οι κάτωθι:

 • α) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 99 εκατ. ευρώ,
 • β) Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών κατά 12 εκατ. ευρώ,
 • γ) Μεταβιβάσεις κατά 105 εκατ. ευρώ,
 • δ) Λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 40 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, μειωμένες έναντι του στόχου ήταν τον Μάιο 2021 κυρίως οι εξής βασικές κατηγορίες εσόδων:

 • α) ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 21 εκατ. ευρώ,
 • β) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 48 εκατ. ευρώ,
 • γ) ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 20 εκατ. ευρώ,
 • δ) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρίες (ΝΠ) κατά 20 εκατ. ευρώ,
 • ε) Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 19 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων του Μαΐου 2021 ανήλθαν σε 301 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 68 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (369 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 340 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 90 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 ανήλθαν στα 29,074 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 757 εκατ. ευρώ ή 2,7% έναντι του στόχου.

Η υποεκτέλεση του Τακτικού Προϋπολογισμού ύψους 733 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι σημαντικό μέρος των υπό κατανομή πιστώσεων που επρόκειτο να μεταφερθούν στην κατηγορία των μεταβιβάσεων εντός της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου, τελικά δεν μεταφέρθηκαν, κυρίως διότι υπήρξε μεταγενέστερη του προϋπολογισμού απόφαση, να εξυπηρετηθεί μερικώς το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής από πόρους του ΠΔΕ.

Οι ταμειακές πληρωμές που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας (κατηγορία αποκτήσεων παγίων περιουσιακών στοιχείων), κινήθηκαν αυξητικά σε σχέση με τον αρχικό στόχο κατά 688 εκατ. ευρώ, προς εξυπηρέτηση των σχετικών συμβάσεων. Ομοίως αυξητικά κινήθηκαν και οι δαπάνες τόκων κατά 221 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

Το σκέλος του ΠΔΕ κινήθηκε αντίρροπα σε σχέση με τον Τακτικό Προϋπολογισμό, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον στόχο κατά 1,819 δισ ευρώ (πληρωμές 3,559 δισ ευρώ έναντι στόχου 1,740 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω των ανωτέρω αυξημένων πληρωμών του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου, έχει ως εξής:

 • α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 (μισθωτών) ύψους 1,653 δισ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),
 • β) η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1,618 δισ ευρώ από την κατηγορία των μεταβιβάσεων και 1,108 δισ ευρώ από το ΠΔΕ,
 • γ) η κρατική αποζημίωση εκμισθωτών ύψους 508 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν,
 • δ) η επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 155 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων από την πανδημία,
 • ε) η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 217 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
 • στ) η επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους 47 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ και
 • ζ) οι δαπάνες σχετικά με το ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων ύψους 220 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά 5,552 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των προαναφερθέντων μέτρων κατά της πανδημίας και των αυξημένων πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων και τόκων».