Διεθνής Αμνηστία: Έκκληση προς τις κυβερνήσεις για ανθρωπιστικές βίζες σε Αφγανούς — Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητά από τις ΗΠΑ επιστροφή 1,4 δισ. δολαρίων για τα F-35

Είναι πλέον σχεδόν αδύνατον για τους Αφγανούς να αποδράσουν από τη χώρα τους δύο μήνες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τη 15η Αυγούστου, τονίζει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

Οι χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε όσους προσπαθούν να φύγουν για να σωθούν από το καθεστώς των ισλαμιστών φονταμενταλιστών χωρίς να έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, κάτι που σημαίνει πως μπορούν μόνο να μεταναστεύσουν παράνομα, επισημαίνει η ΜΚΟ σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη.

Η έκθεση της οργάνωσης δημοσιοποιείται ενώ ορισμένες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρονται να επαναπροωθούν Αφγανούς, κάτι παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να διευκολύνουν Αφγανούς να φύγουν χωρίς υπερβολική γραφειοκρατία και να χορηγούν ανθρωπιστικές βίζες στους πιο ευάλωτους.

Καθώς οι Ταλιμπάν επέστρεφαν στην εξουσία στην Καμπούλ, κυβερνήσεις διαφόρων κρατών οργάνωσαν εσπευσμένα πτήσεις για να επαναπατρίσουν πολίτες τους και Αφγανούς που εργάστηκαν γι’ αυτές. Όμως αναρίθμητοι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να φύγουν και παραμένουν στο Αφγανιστάν, όπου αντιμετωπίζουν την καταστολή και τον κίνδυνο αντιποίνων από το ισλαμιστικό κίνημα.

Η χώρα της Ασίας βρίσκεται εξάλλου αντιμέτωπη με κρίση εξαιτίας του μαζικού εσωτερικού εκτοπισμού πληθυσμού. Την κατάσταση χειροτερεύει η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, που αρκετοί εκφράζουν φόβους ότι θα επιταθεί εξαιτίας της μακρόχρονης ξηρασίας καθώς έρχεται ο βαρύς αφγανικός χειμώνας.

 

Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητά από τις ΗΠΑ επιστροφή 1,4 δισ. δολαρίων για τα F-35Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητά από τις ΗΠΑ επιστροφή 1,4 δισ. δολαρίων για τα F-35

Η Άγκυρα θα πάρει πίσω το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει πληρώσει στις ΗΠΑ για τα F-35, τα οποία εμποδίζεται πλέον να αγοράσει, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως πιστεύει ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες για την πώληση μαχητικών αεριωθουμένων F-16.

«Θα πάρουμε πίσω αυτό το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που μας ανήκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε από τη Νιγηρία.

«Πιστεύω ότι θα σημειώσουμε πρόοδο. Φυσικά θα μιλήσουμε γι’ αυτό με τον (αμερικανό πρόεδρο) Μπάιντεν στη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Ρώμη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Περικοπές στον προϋπολογισμό και… αύξηση του μισθού του αποφάσισε ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, έντονη δυσφορία στους πολιτικούς του αντιπάλους έχει προκαλέσει η απόφαση του Τούρκου προέδρου να αυξήσει τον μισθό του κατά 1.000 ευρώ περίπου εν μέσω φτώχειας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ahval, που επικαλείται ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Sözcü, ο μισθός του Τούρκου προέδρου θα αυξηθεί στις 100.750 τουρκικές λίρες (10.915 δολάρια) το 2022 ως μέρος της πρότασης προϋπολογισμού που υπέβαλε το κυβερνών κόμμα AKP.

Μόνο η αύξηση που θα λάβει ο Ερντογάν είναι πάνω από τέσσερις φορές ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία.

Καθώς ο μισθός του Ερντογάν αναμένεται να αυξηθεί από τα 9.500 δολάρια, ο προεδρικός προϋπολογισμός θα μειωθεί στα 3,89 δισεκατομμύρια λίρες (420 εκατομμύρια δολάρια) από τα 4,39 δισεκατομμύρια του 2021.

Εάν εγκριθεί ο προϋπολογισμός, δεν είναι μόνο ο μισθός του Τούρκου προέδρου που θα αυξηθεί, καθώς ανοδική τροχιά παίρνει και η Διεύθυνση Επικοινωνιών του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναμένεται αύξηση του προϋπολογισμού κατά 60%, φτάνοντας τις 680 εκατομμύρια λίρες (73 εκατομμύρια δολάρια), με το κόστος προσωπικού να φτάνει τις 121,8 εκατομμύρια λίρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*