Διαψεύδει η Μόσχα συμφωνία με την Άγκυρα για αμοιβαία αναγνώριση Κριμαίας-Κατεχομένων — Λίβανος: Δυο νεκροί και επτά τραυματίες από πυρά στην Βηρυτό

«Συμφωνία-μύθος και μυθεύματα» είναι όσα έχουν γραφεί αρχικώς σε τουρκικά ΜΜΕ περί δήθεν συζητήσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για μια υποτιθέμενη αμοιβαία αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και των Κατεχομένων στην Κύπρο, σύμφωνα με δήλωση της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μ. Ζαχάροβα επαναβεβαίωσε επίσης την «αμετάβλητη» και «καλά γνωστή» θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό: «Τασσόμαστε με συνέπεια υπέρ μιας λύσης εντός του διεθνούς δικαίου, η οποία βασίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ και προβλέπει τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική υπόσταση, κυριαρχία, υπηκοότητα και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες, που καταβάλλει ο γγ του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του, για την επανέναρξη της διαδικασίας των διακοινοτικών συνομιλιών».

Μάλιστα τάχθηκε κατά των προσπαθειών αναγνώρισης των Κατεχομένων, λέγοντας: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια αυξημένη δραστηριότητα, που στοχεύει στη διεθνή αναγνώριση του παράνομου κρατικού μορφώματος στη Βόρεια Κύπρο και καλούμε να αποφευχθούν βήματα, που είναι ικανά να προκαλέσουν αύξηση της έντασης μεταξύ των κοινοτήτων. Καλούμε να αποφευχθεί καθετί, που μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της κατάστασης στη νήσο».

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος είπε ότι είναι απαράδεκτη κάθε υπόνοια περί «παζαριών» και υποστήριξε ότι «η Δημοκρατία της Κριμαίας είναι αναπόσπαστο τμήμα και ένα από τα πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενα μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το έδαφος της χώρας μας δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι αντικείμενο παζαριού. Ισοδυναμεί με προβοκάτσια το ότι κάποια δημοσιεύματα διανοούνται για εμάς κάτι τέτοιο».

Μάλιστα χαρακτήρισε όχι μόνο «λανθασμένους», αλλά και «επικίνδυνους» τους παραλληλισμούς «μεταξύ της ρωσικής Κριμαίας και της λεγόμενης “ΤΔΒΚ”», διότι «παρόμοιες φαντασιώσεις αποπροσανατολίζουν τη διεθνή κοινή γνώμη, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και γεννούν αρνητικά συναισθήματα, μεταξύ άλλων και ως προς το θέμα της διευθέτησης του Κυπριακού».

Στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης Ρώσων δημοσιογράφων και ανταποκριτών ξένου Τύπου, η Μ. Ζαχάροβα ανακοίνωσε ότι στις 21 Οκτωβρίου ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί τη Μόσχα και θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο θα υπογράψουν και σειρά συμφωνιών.

 

Λίβανος: Δυο νεκροί και επτά τραυματίες από πυρά στην Βηρυτό

Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά έχουν τραυματισθεί σοβαρά από πυρά αυτόματων όπλων στην περιοχή κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο της Βηρυτού όπου είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ για να διαδηλώσουν κατά του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε απορρίψει ένσταση κατά του δικαστή Μπιτάρ, επιτρέποντάς του να παραμείνει επικεφαλής της δικαστικής έρευνας.

Ο Τάρεκ Μπιτάρ δέχεται τεράστιες πιέσεις από πολιτικές οργανώσεις, με επικεφαλής την Χεζμπολάχ, που τον κατηγορούν για «μεροληπτική» στάση, για να παραιτηθεί

Η περιοχή Ταγιουνέχ βρίσκεται στο σύνορο ανάμεσα στην χριστιανική και σιιτική γειτονιά της Βηρυτού και ήταν η γραμμή του μετώπου στον εμφύλιο του Λιβάνου (1975-1990). Βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από τις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, προς το Δικαστικό Μέγαρο.

Οσοι αντιτίθενται στον Τάρεκ Μπιτάρ αντιτάχθηκαν στις προσπάθειές του να λάβει καταθέσεις από πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας που θεωρούνται ύποπτοι για αμέλεια, η οποία οδήγησε στην ανάφλεξη της νιτρικής αμμωνίας που ήταν εγκαταλελειμένη στο λιμάνι της Βηρυτού και την πρόκληση της τεράστιας έκρηξης που σκότωσε πέρυσι 200 ανθρώπους και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της λιβανικής πρωτεύουσας.

Εκατοντάδες άνδρες, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο για να λάβουν μέρος στην διαδήλωση κατά του Τάρεκ Μπιτάρ. Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Αν και κανένα μέλος της δεν έχει θιγεί από την έρευνα, η ένοπλη και υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ κατηγορεί τον δικαστή Μπιτάρ για «πολιτικοποίηση» της έρευνας που κατευθύνεται «μόνο ορισμένων προσώπων».

Στα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνονται ορισμένοι από τους στενούς της συμμάχους, ανάμεσά τους στελέχη του σιιτικού κινήματος Αμάλ, που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις κατά την κρίσιμη περίοδο πριν από την έκρηξη.

Τουλάχιστον δύο εκρήξεις

Σημειώνεται πως τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούσθηκαν στην Βηρυτό έπειτα από τα πυρά στον χώρο συγκέντρωσης κατά του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, του επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη της Βηρυτού.

Ο λιβανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές δέχθηκαν πυρά καθώς κατευθύνονταν προς το Δικαστικό Μέγαρο.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*