Διαφωνίες αλλά και συγκλίσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. — Αιθιοπία: Επιδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τιγκράι. Τουλάχιστον 28 άμαχοι νεκροί — Εμπρησμός σε ψυχιατρική κλινική στην Οσάκα: Τουλάχιστον 27 νεκροί

Μόνο σε κοινή γραμμή δεν ήταν εξαρχής οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών, το βράδυ της Πέμπτης, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Οι διαφωνίες των ηγετών δεν περιορίζονταν μόνο στο θέμα της πανδημίας, αλλά και σε άλλα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι, όπως η ενεργειακή κρίση, δημιουργώντας δυσκολίες στην κατάρτιση του κειμένου συμπερασμάτων.

Ειδικότερα στα του κορονοϊού, επιβεβαιώθηκε η συμφωνία για επιτάχυνση των ενισχυτικών δόσεων και για ισχύ του πιστοποιητικού στους 9 μήνες, ωστόσο υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για το ζήτημα των ταξιδιωτικών περιορισμών, καθώς η κάθε χώρα λαμβάνει τα δικά της μέτρα. Φαίνεται πάντως πως υπήρξε συναίνεση στο να βασιστούν σε αντικειμενικά κριτήρια οι όποιοι περιορισμοί στα ταξίδια εντός Ε.Ε.

Επίσης, το ζήτημα αναθεώρησης του συστήματος αγοράς ρύπων –που έθεσαν οι Ουγγαρία και Πολωνία– δημιούργησε πονοκεφάλους και νέο γύρο συζητήσεων, ενώ πιο βατή αποδείχθηκε η συζήτηση για τα θέματα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

Θα υπάρξουν συνέπειες για την Ουκρανία

Οποιαδήποτε επιπλέον στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απάντηση συμπεριλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων σε συντονισμό με τους εταίρους, τονίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ουκρανία.

Παράλληλα, τo Eυρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων που έχουν προκληθεί από την στρατιωτική ανάπτυξη στα σύνορά της με την Ουκρανία και την επιθετική ρητορική. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ηγέτες των 27 ενθαρρύνουν τις διπλωματικές προσπάθειες και τη στήριξη του σχήματος της Νορμανδίας στην επίτευξη της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ.

Καταδίκασαν τις προσπάθειες να εργαλειοποιηθούν οι μετανάστες

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων από το καθεστώς της Λευκορωσίας και την ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργήσει, αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για τη Λευκορωσία.

H EE θα συνεχίσει να καταπολεμά την υβριδική επίθεση που ξεκίνησε από τη Λευκορωσία με αποφασιστική απάντηση, αντιμετωπίζοντας όλες τις διαστάσεις της κρίσης σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ειδικά:

  • τη σημασία της αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει την πρόταση της Κομισιόν για προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης
  • την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης
  • την άμεση εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνέχεια της υιοθέτησης του πέμπτου πακέτου καταχωρήσεων και την ετοιμότητα να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα εάν είναι απαραίτητο
  • τη διαβεβαίωση ανεμπόδιστης πρόσβασης διεθνών οργανισμών στη Λευκορωσία και την ενίσχυση της ανθρωπιστικής στήριξης
  • τη στήριξη της επιστροφής των μεταναστών από τη Λευκορωσία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και ζητά να μπει τέλος στην καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Επαναλαμβάνει το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέξει τον πρόεδρό του με νέες, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Θα έχουμε την ευκαιρία, σήμερα, να κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα τα οποία απασχολούν την Eυρωπαϊκή επικαιρότητα, ξεκινώντας από το θέμα της πανδημίας. Προφανώς υπάρχει μία έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον», η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό και είναι απολύτως επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, καθώς οι επιστήμονες μας υποδεικνύουν ότι σε αυτή τη φάση είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τα θέματα τα οποία αφορούν την Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μία έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι κάτι το οποίο είχαμε συζητήσει και σε προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα ζητήσουμε και πάλι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλες τις επιλογές έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν, ενδεχομένως, παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση -όπως το έχει ήδη κάνει- θα εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει, στο μέτρο του εφικτού, τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου.

Θα λάβει, επίσης, ειδική πρόνοια για τους αγρότες μας και περισσότερες ανακοινώσεις θα έχω την ευκαιρία να κάνω στη συζήτηση του Προϋπολογισμού το Σάββατο το οποίο μας έρχεται.

Θα συζητήσουμε, επίσης, ζητήματα τα οποία αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης, όπου η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει μία οριζόντια αντιμετώπιση φαινομένων εργαλειοποίησης του προσφυγικού. Εξάλλου η πατρίδα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέτοιας κρίσης το Μάρτιο του 2020. Γι’ αυτό και παρέχει απόλυτη στήριξη στις Βαλτικές χώρες αλλά και στην Πολωνία που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα παρεμφερές φαινόμενο.

Θα συζητήσουμε, τέλος, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική μας πυξίδα, τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ευρωπαϊκή αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη, μόνη της, να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με τις γεωπολιτικές της δυνατότητες.

 

Αιθιοπία: Επιδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τιγκράι – Τουλάχιστον 28 άμαχοι νεκροί

Μέλη του στρατού της ΑιθιοπίαςΜέλη του στρατού της Αιθιοπίας

Τουλάχιστον 28 άμαχοι έχασαν την ζωή τους και άλλοι 28 τραυματίστηκαν μετά από έναν βομβαρδισμό της αιθιοπικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Τιγκράι.

Βομβαρδισμός της αιθιοπικής Πολεμικής Αεροπορίας είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 28 άμαχοι στην Τιγκράι, κατήγγειλε χθες Πέμπτη το κίνημα των ανταρτών που ελέγχει την επαρχία, το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF).

Άλλοι 76 άμαχοι τραυματίστηκαν στην επιδρομή εναντίον αγοράς στην πόλη Αλαμάτα, μετέδωσε τοπικός τηλεοπτικός σταθμός. Στην επιδρομή συμμετείχαν μαχητικά και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs). Ο εκπρόσωπος του TPLF, ο Γκετάτσου Ρέντα, επέμεινε μέσω Twitter πως όλα τα θύματα ήταν πολίτες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα δεν είχε κανένα σχόλιο να κάνει προς το παρόν για την καταγγελία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε σε έκθεσή του δυνάμεις του TPLF, που πολεμούν εναντίον του ομοσπονδιακού στρατού, ότι εκτέλεσαν κάπου 50 αμάχους σε δύο κοινότητες στην επαρχία Αμχάρα μεταξύ της 31ης Αυγούστου και της 9ης Σεπτεμβρίου. Κάλεσε να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν στις επαρχίες Τιγκράι και Αμχάρα». Το TPLF δεν έχει αντιδράσει στις καταγγελίες του HRW, ωστόσο στο παρελθόν έχει διαψεύσει πως οι δυνάμεις του διαπράττουν ωμότητες.

Με κοινή ανακοίνωσή τους χθες, το HRW και η Διεθνής Αμνηστία έκαναν εξάλλου λόγο περί κλιμάκωσης των φόνων, των μαζικών συλλήψεων και των εκτοπισμών Τιγραίων στην Αμχάρα από τοπικές ένοπλες ομάδες, κατηγορία που διέψευσαν οι τοπικές αρχές.

Ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από έναν χρόνο απειλεί να διαλύσει στα εξ ων συνετέθη το πολυεθνικό κράτος της Αιθιοπίας με τους τουλάχιστον 115 εκατομμύρια κατοίκους του. Οι συγκρούσεις, που συνεχίζονται παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, πιστεύεται πως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ έχουν ξεριζώσει εκατομμύρια. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν όλα τα μέρη στη σύρραξη για σφαγές αμάχων και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, που ανέλαβε την εξουσία το 2018 υποσχόμενος να μεταμορφώσει την Αιθιοπία, κέρδισε στις εκλογές το TPLF, που μονοπωλούσε την εξουσία για 25 χρόνια σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Την 4η Νοεμβρίου 2020, διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να διεξαγάγει ευρείας κλίμακας επιχείρηση για ανατρέψει την κυβέρνηση του TPLF στην Τιγκράι, που αψηφούσε την εξουσία του και έστησε κάλπες παρά την εναντίωσή του στη διεξαγωγή εκλογών. Την κατηγόρησε πως επιτέθηκε πρώτη εναντίον στρατοπέδων των κυβερνητικών δυνάμεων. Στο πλευρό του αιθιοπικού στρατού ενεπλάκησαν στρατεύματα της Ερυθραίας.

Ο πρωθυπουργός –και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης του 2019– ανακήρυξε τη «νίκη» των ομοσπονδιακών στρατευμάτων την 28η Νοεμβρίου, όμως οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν· το καλοκαίρι, το TPLF ανακατέλαβε την Τιγκράι κι άρχισε να προελαύνει στις γειτονικές πολιτείες Αφάρ και Αμχάρα, φθάνοντας να απειλεί την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

 

Εμπρησμός σε ψυχιατρική κλινική στην Οσάκα: Τουλάχιστον 27 νεκροί

Τραγωδία με τουλάχιστον 27 νεκρούς σημειώθηκε σε ψυχιατρική κλινική στην Οσάκα της Ιαπωνίας, μετά από φωτιά που ξέσπασε, με τις αρχές να μιλούν για εμπρησμό.

Η αστυνομία έλαβε κατάθεση από αυτόπτη μάρτυρα που ανέφερε ότι τη φωτιά έβαλε ηλικιωμένος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Με τη σειρά της η εφημερίδα Yomiuri, επικαλούμενη επίσης αστυνομικές πηγές, ανέφερε πως ο άνδρας αυτός μετέφερε σακούλα με εύφλεκτο υγρό μέσα στην κλινική που κατόπιν περιέχυσε κι έβαλε φωτιά.

«Είκοσι επτά άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση καρδιοπνευμονικής ανακοπής», είπε νωρίτερα εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, χρησιμοποιώντας την ορολογία των ιαπωνικών αρχών όταν αναφέρονται σε θανάτους που ακόμη δεν έχουν διαπιστωθεί επίσημα, από ιατρό ή ιατροδικαστικό. Ένα 28ο θύμα ανασύρθηκε τραυματισμένο.

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί επίσημα σε νοσοκομεία τρεις θάνατοι, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο MBS.

Η φωτιά εκδηλώθηκε «στις 10:18 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 03:18 ώρα Ελλάδας) στον τέταρτο όροφο οκταώροφου κτηρίου» όπου έχουν γραφεία και καταστήματα επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής. Διευκρίνισε πως η πυρκαγιά μπόρεσε να κατασβεστεί μέσα σε μισή ώρα αφού έφθασαν δυνάμεις της επιτόπου.

Η κλινική είχε ανοίξει λίγη ώρα νωρίτερα, στις 10:00 (03:00).

Ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα στα οποία εικονίζονται δεκάδες πυροσβέστες επί τω έργω, στο εσωτερικό και μπροστά στο στενό κτήριο, ο κατεστραμμένος όροφος του οποίου διακρίνεται από το εξωτερικό, καθώς τα παράθυρά του είναι σπασμένα και μαυρισμένα από τον καπνό που συνεχίζει να υψώνεται από αυτόν κι από την οροφή.

Επιτόπου αναπτύχθηκε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 70 οχήματα.

Στο κέντρο της Οσάκας, το συγκεκριμένο κτήριο στεγάζει επίσης, μεταξύ άλλων, ινστιτούτο ομορφιάς, κατάστημα ρούχων και σχολή εκμάθησης αγγλικών, ανέφερε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Νεαρή αυτόπτης μάρτυρας είπε στη δημόσια τηλεόραση πως είδε μια γυναίκα κρεμασμένη από παράθυρο, καθώς εκλιπαρούσε να τη βοηθήσουν.

«Φώναζε ‘σας παρακαλώ, βοηθήστε με’ (…) Έμοιαζε να μην έχει δυνάμεις. Πιθανόν είχε εισπνεύσει μεγάλη ποσότητα καπνού», δήλωσε.

«Έβγαινε πολύς μαύρος καπνός (…), ακόμα η οσμή είναι πολύ έντονη», είπε μεσήλικη, άλλη αυτόπτης μάρτυρας.

Η Οσάκα, σημαντικός οικονομικός κόμβος, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μητρόπολη της Ιαπωνίας, μετά την πρωτεύουσα, το Τόκιο.

Οι θανατηφόρες πυρκαγιές σε κτήρια είναι μάλλον σπάνιες στην Ιαπωνία, όπου εφαρμόζεται πολύ αυστηρός πολεοδομικός κανονισμός. Ενώ βίαια εγκλήματα καταγράφονται επίσης μάλλον σπάνια στο αρχιπέλαγος.

Ωστόσο, πριν από έναν χρόνο ασκήθηκε σε άνδρα δίωξη για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και από πρόθεση καθώς είναι ο κατηγορούμενος για τον εμπρησμό σε στούντιο ανιμέισον στο Κιότο τον Ιούλιο του 2019, όταν έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι. Επρόκειτο για το πιο πολύνεκρο έγκλημα στην Ιαπωνία τις τελευταίες δεκαετίες.

Το 2008, ο εμπρησμός βιντεοκλάμπ στην Οσάκα είχε στοιχίσει τη ζωή σε 16 ανθρώπους. Ο δράστης καταδικάστηκε σε θάνατο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*