Διασπορά φίμωσης σε ΜΜΕ και διαδίκτυο μέσω Ποινικού Κώδικα — «Συντονισμένες προσπάθειες» που τις πήρε το… ποτάμι

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ” – ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 151 ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ – ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΒΑΛΕ, ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ “ΠΑΝΔΗΜΙΑ”, ΜΑΣΚΕΣ, ΜΕΤΡΑ Κ.Λ.Π – Η

Πριν λίγες ημέρες ο Άρης Πορτοσάλτε στον αέρα του Σκάι ανακοίνωσε πως οι μη εμβολιασμένοι δεν πρέπει να λαμβάνουν σύνταξη! Η αναφορά του είναι «ικανή να προκαλέσει ανησυχία ή φόβο στους πολίτες» και να «κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού». Σύμφωνα με την επιχειρούμενη αλλαγή του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα που βρίσκεται σε διαβούλευση ως τις 10 Οκτωβρίου, ο Α. Πορτοσάλτε απειλείται με φυλάκιση «τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή»!

Προφανώς και δεν κινδυνεύει ο εν λόγω τηλε-προπαγανδιστής. Δεν πρόκειται να τον εγκαλέσουν για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», καθώς αυτός διασπείρει την κυρίαρχη κρατική προπαγάνδα. Αν όμως μια ιστοσελίδα, εφημερίδα ή σταθμός μεταδώσει δήλωση των νοσοκομειακών γιατρών για παράδειγμα, πως «καταρρέει το σύστημα υγείας», μπορούν πλέον να κατηγορηθούν οι γιατροί, όπως και ο δημοσιογράφος και ο ιδιοκτήτης Μέσου, και να απειληθούν με ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη!

Η αλλαγή του άρθρου 191 ΠΚ που αφορά τη διασπορά «ψευδών ειδήσεων» παραμένει – σε σχέση με την ισχύουσα του 2019 – ασαφής και αόριστη ως προς το τι νοείται «ψευδής είδηση», με προφανή στόχο. Την ποινικοποίηση της κάθε αντίθετης στην πολιτική εξουσία, γνώμης και άποψης που λέγεται ή δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο. Προστίθεται η φράση για τις «ψευδείς ειδήσεις», «που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχία», όπως τις καθορίζει η κρατική εξουσία και ορίζει τις κατώτατες ποινές και όχι τις ανώτατες όπως ισχύει σήμερα.

Η σημαντικότερη, ωστόσο, αλλαγή είναι η προσθήκη στη διάταξη της «αντικειμενικής ευθύνης» με τη φράση, «εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου […]». δηλαδή, κάθε μέσο ενημέρωσης ή ιστοσελίδα ή λογαριασμός που μεταδίδει-δημοσιοποιεί τις χαρακτηριζόμενες «ψευδείς ειδήσεις» θεωρείται υπόλογος και τιμωρείται με την ίδια ποινή!

Η τροποποίηση του άρθρου 191 είναι διάταγμα φίμωσης κάθε αντίθετης άποψης στον δημόσιο λόγο γενικά και επιβολή ολοκληρωτικής λογοκρισίας στα μίντια, τα Ψηφιακά Μέσα και το διαδίκτυο, για την οποία είναι ανάγκη να οργανωθεί καθολική δυναμική αντίδραση.

Η αντίδραση του δημοσιογραφικού κλάδου στη νέα επιχείρηση επιβολής λογοκρισίας και φίμωσης εντοπίζεται στη χλιαρή, έως τώρα, αντίδραση της ΕΣΗΕΑ. Εστιάζει μόνο στην ποινικοποίηση της αντίθετης άποψης των δημοσιογράφων και κάνει λόγο για τον κίνδυνο ενάντια στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελευθερίας του λόγου για αυτούς. Κυρίως, περιορίζει την αντίδρασή της στην τακτική του λόμπινγκ με κυβερνητικούς παράγοντες.

Μετά την ΕΡΤ, όπου ολοκληρώθηκε η μετατροπή της σε «κυβερνητική υπηρεσία» ειδήσεων και ψυχαγωγίας, άρχισε η υλοποίηση μετάλλαξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Αιφνιδιαστικά, ο πρόσφατα διορισθείς πρόεδρός του κομματικός δημοσιογράφος, πέρασε στο ΔΣ της εταιρείας την αλλαγή του Καταστατικού του κρατικού Πρακτορείου ειδήσεων, το οποίο προμηθεύει με ειδήσεις και ρεπορτάζ το σύνολο των ΜΜΕ της χώρας.

Με το νέο Καταστατικό ανοίγουν οι πόρτες του ΑΠΕ σε προσλήψεις στελεχών για διευθυντικές θέσεις και θέσεις αρχισυντακτών με 5ετή συμβόλαια ή συμβάσεις από την… αγορά, χωρίς ταβάνι στις αμοιβές. Όπως και στην ΕΡΤ, ο έλεγχος στην οργάνωση και τη δομή των ειδησεογραφικών τμημάτων θα ανατεθεί σε ενσωματωμένους στη γραμμή Μαξίμου με το αζημίωτο. Επιπλέον, καταργείται η λειτουργική αυτονομία του Μακεδονικού Πρακτορείου, όπως συνέβη και με την ΕΡΤ 3.

Της Ματίνας Παπαχριστούδη
Πηγή: ΠΡΙΝ

 

«Συντονισμένες προσπάθειες» που τις πήρε το… ποτάμιΠλημμύρες και καταστροφές από την έντονη βροχόπτωση στις πυρόπληκτες περιοχές της Β.Εύβοιας, στιγμιότυπα από την Αγία Άννα, Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Η κακοκαιρία «Αθηνά» σάρωσε την πολύπαθη Εύβοια ● Για άλλη μία φορά το επιτελικό κράτος φάνηκε λίγο, παρ’ όλο που ήξερε ● Κατολισθήσεις, πλημμυρισμένα σπίτια και επιχειρήσεις, κατεστραμμένα δίκτυα, το σκηνικό της καταστροφής παρά τις «συντονισμένες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό» καθώς «με το Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς».

Την ώρα που η Βόρεια Εύβοια μετράει τις πληγές από τις καταστροφικές πλημμύρες η κυβέρνηση στήνει άλλο ένα success strory με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να παρουσιάζει μια σειρά από «συντονισμένες προσπάθειες» που έγιναν από τον κρατικό μηχανισμό.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν από το τέλος Αυγούστου μέχρι και σήμερα στις πυρόπληκτες περιοχές, και ούτε λίγο, ούτε πολύ, κατέληξε στο συμπέρασμα πως «με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις ενέργειες «από τον κρατικό μηχανισμό, το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αυτοδιοίκηση για να απομακρυνθούν τα καμμένα και να αποφευχθούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που δυστυχώς συνέβησαν».

Συγκεκριμένα, όπως είπε: «απομακρύνθηκαν καμένοι κορμοί, έγιναν κορμοπλέγματα και μια σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν». Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις εν εξελίξει ενέργειες για την αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα.

Μηδενική πρόοδος στα αντιπλημμυρικά 

Αυτό που δεν είπε ο κ. Οικονόμου είναι πως δύο περίπου μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου που έκαναν στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, οι πυρόπληκτες περιοχές ακόμη δεν έχουν θωρακιστεί απέναντι στον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

Τα στοιχεία που δίνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης είναι εκκωφαντικά: έχει ολοκληρωθεί περίπου το 10% των αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα, κορμοφράγματα κ.λπ.), τα οποία εξελίσσονται «με καλό ρυθμό», αλλά τα –πιο ουσιώδη για την θωράκιση της περιοχής– αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται στο 0%! «Δεν έχουν ξεκινήσει», ξεκαθαρίζει αναφερόμενος στα διοικητικά όρια του δήμου του.

Έκτακτη βοήθεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πρόσθετη χρηματοδότηση «που αφορούν τις ενισχύσεις των ανθρώπων και των επιχειρήσεων» τονίζοντας πως η πολιτεία «βρίσκεται δίπλα στους πολίτες που πλήττονται από φυσικά φαινόμενα».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τις συνέπειές τους. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να περιορίσουμε μέσω της πρόληψης τις δυσμενείς συνέπειες και να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους για την γρήγορη αποζημίωση και την ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών».

Ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Ευθύμιου Λέκκα, είπε ότι η κυβέρνηση έκανε «ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό» μετά τις πυρκαγιές.

Τεράστια το μέγεθος της καταστροφής

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περίπου 200 είναι τα σπίτια που τα ορμητικά νερά εισέβαλαν στο εσωτερικό τους μετά την ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε την Βόρεια Εύβοια τα ξημερώματα της Κυριακής.

Τεράστιες είναι οι καταστροφές και στις υποδομές. Ρυάκια μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια. Σημειώθηκαν κατολισθήσεις και ζημιές στο οδικό δίκτυο ενώ δρόμοι σηκώθηκαν από το νερό με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Αγία Άννα, Αχλάδι και Κοτσικιά πλήρωσαν την κρατική ολιγωρία που απέτυχε να θωρακίσει τις πυρόπληκτες περιοχές. Εξίσου μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν και στις περιοχές Βασιλικά και Ψαροπούλι του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.

Από σήμερα το πρωί στο δήμο Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας καταθέτουν σχετικές δηλώσεις οι κάτοικοι που έπαθαν ζημιές στα σπίτια τους, ζητώντας την κρατική αρωγή.

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής τα συνεργεία της πυροσβεστικής συνέχιζαν την άντληση υδάτων από υπόγεια και σπίτια, ενώ το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις θέλουν και πάλι να επανέρχεται το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση.

Την ίδια στιγμή χωματουργικά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις υποδομές και να επαναφέρουν την κυκλοφορία στους κατεστραμμένους δρόμους, ενώ ένα μεγάλο μέρος από το παραλιακό μέτωπο στην Αγία Άννα έχει διαλυθεί και μαζί του καταστράφηκαν και οι προσβάσεις.

Συγχρόνως έχουν αρχίσει παρεμβάσεις σε ορισμένους χειμάρρους που έφτασαν σε οριακό επίπεδο.

► O Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, δεσμεύτηκε (ΣΚΑΪ) ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν τα αντιπλημμυρικά έργα ενώ ενημέρωσε πως προχωρούν τα αντιδιαβρωτικά.

Στράτος Ιωακείμ