Διαρροές και πληροφορίες για δεύτερο χτύπημα της Μόσχας — ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Ο πλανήτης γλίτωσε από μια πυρηνική καταστροφή. Ρώσος πρέσβης: Η Ρωσία δεν επιτέθηκε στον πυρηνικό σταθμό — Ουκρανία: Δραματική πρόβλεψη ΟΗΕ! Ίσως και 10 εκατ. πρόσφυγες

 Ρεπορτάζ libre: Διαρροές και πληροφορίες για δεύτερο χτύπημα της Μόσχας – Δύο χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων πολεμικών σεναρίων

Δύο χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων πολεμικών σεναρίων

Αποδέκτες συγκεκριμένων πληροφοριών για επέκταση του πολέμου, πέραν των συνόρων της Ουκρανίας, έχουν γίνει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής -για τούτο και βρίσκονται σε καθεστώς πορτοκαλί συναγερμού, αν και τίποτε δεν ανακοινώνεται επισήμως. Σύμφωνα με τα ίδια σενάρια, η Ρωσία προετοιμάζεται για νέο επιθετικό χτύπημα, με πανομοιότυπο πρόσχημα, την προστασία, και πάλι, μειονότητας ρωσόφωνων πολιτών.

Η αποστροφή, έτσι, του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογό του, «το χειρότερο είναι μπροστά μας, με βάση αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν», πιθανώς να είχε συγκεκριμένο νόημα και περιεχόμενο.

  • Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις μεγαλύτερες πιθανότητες για το δεύτερο χτύπημα της Μόσχας, εφόσον αυτό εκδηλωθεί, συγκεντρώνει η Μολδαβία, ενώ λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει, για πολλούς και διάφορους λόγους, το σενάριο επέκτασης της πολεμικής κρίσης στον Καύκασο, συγκεκριμένα στη Γεωργία.

Δεν πέρασε απαρατήρητο, άλλωστε, το βίντεο που αποτύπωνε τον Λευκορώσο Πρόεδρο να παρουσιάζει επί χάρτου τα πολεμικά μέτωπα, με τους πιο προσεκτικούς να βλέπουν προετοιμασία ρωσικής επίθεσης στη Μολδαβία. Πώς, όμως, θα συμβεί αυτό;

Η Υπερδνειστερία, μια στενόμακρη λωρίδα γης, λίγο μεγαλύτερη από την Εύβοια, αλλά με μισό εκατομμύριο κατοίκους, ασφυκτιά εδώ και χρόνια ανάμεσα στη Μολδαβία (της οποίας αποτελεί τμήμα) και την Ουκρανία, αφού η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων της δεν είναι ούτε Μολδαβοί ούτε Ουκρανοί. Είναι Ρώσοι.

Υπερδνειστερία: Οι καλλιτέχνες που χάρισε στο διαγωνισμό της Eurovision! - Eurovision News | Music | Fun

Με de facto ανεξαρτητοποίηση, η Υπερδνειστερία απολαμβάνει το συγκεκριμένο καθεστώς πρακτικώς από το 1992 και μετά, χάρη και στην αποφασιστική, όσο και αιματηρή, «συμβολή» της πάλαι ποτέ 14ης Σοβιετικής Στρατιάς, που προσέτρεξε στο πλευρό των ομοεθνών τους.

Όμως, αν ως τώρα η Υπερδνειστερία είχε την παγκόσμια πρωτοτυπία να εξαρτάται από ένα κράτος με το οποίο δεν συνορεύει καν – είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η 14η Στρατιά ανεφοδιάζεται από αέρος! -, η πρωτοτυπία αυτή τείνει να εκλείψει πια μετά τη ρωσική προέλαση στον ουκρανικό νότο. Η Οδησσός δεν αποτελεί, μόνο, το τελευταίο ουκρανικό προπύργιο στην παραλιακή ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και την πύλη… εισόδου για την Υπερδνειστερία που ξεκινά από εκεί και πέρα.

  • Το ερώτημα που απασχολεί δυτικές κυβερνήσεις, στρατιωτικά επιτελεία και μυστικές υπηρεσίες, είναι αν ο Ρώσος Πρόεδρος κάνει και το επόμενο …βηματάκι, θέτοντας την Υπερδνειστερία εντός ρωσικής επικράτειας, όπερ συνεπάγεται ότι θα παραβιάσει τα σύνορα της Μολδαβίας.

Αν, εξάλλου, η Ουκρανία ήταν εξ αρχής – και αποδεικνύεται κάθε μέρα που περνάει – ένας ζόρικος αντίπαλος, η Μολδαβία δεν έχει πολλά περιθώρια αντίστασης: μικρή και φτωχή χώρα – η φτωχότερη σε όλη την Ευρώπη – δεν είναι ούτε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε και του ΝΑΤΟ. Εύκολο θύμα συνεπώς… Παρά ταύτα, τυχόν ρωσική εισβολή στη Μολδαβία εκτιμάται ότι θα προκαλούσε ντόμινο προβλημάτων, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη χώρα συγκεντρώνει σήμερα αρκετές χιλιάδες Ουκρανών προσφύγων.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μολδαβία έχει ένα ακόμη αγκάθι στην επικράτειά της, την αυτόνομη επαρχία της Γκαγκαουζίας: 160.000 άνθρωποι, αγρότες ως επί το πλείστον, είναι οι πιο φτωχοί της πάμφτωχης Μολδαβίας. Οι Γκαγκαούζοι, για λόγους που ανάγονται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι τουρκόφωνοι χριστιανοί ορθόδοξοι, γεγονός που τους επιτρέπει να πατάνε σε δύο βάρκες, ενώ αντιστοίχως δύο μεγάλες χώρες (Ρωσία, Τουρκία) ερίζουν ποια θα τους κερδίσει.

Καθόλου τυχαία, τελικώς, η επιλογή των σταθμών της εν εξελίξει περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν: Βρυξέλλες (στην έδρα της Συμμαχίας), στο βορειοανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ (Βαρσοβία και χώρες της Βαλτικής) και …Μολδαβία.

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται πάντως και η Γεωργία, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, που αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα με τις περιοχές της Οσετίας και της Αμπχαζίας. Φαίνεται όμως να την γλιτώνει (επί του παρόντος;) για το λόγο ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ρωσικής δύναμης πυρός βρίσκεται την ώρα αυτή στην Ουκρανία και πέριξ αυτής.

  • Γεωργία και Μολδαβία είναι και οι δύο, μέλη του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη», κάτι σαν προθάλαμος του ΝΑΤΟ, με τον γ.γ. της Συμμαχίας να επισημαίνει, «έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι (η σύγκρουση) δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία». Τα δύο κράτη σπεύδουν, ταυτόχρονα, να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας: ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι και η Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου υπέγραψαν την Πέμπτη την επίσημη αίτηση των χωρών τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη, με δημοκρατία, με ελευθερία», σημείωνε, κατά τη διάρκεια της σχετικής τελετής, η Μάγια Σάντου -και, εδώ, το βάρος της δήλωσης φαίνεται πως πέφτει στη λέξη «ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ».

Νίκος Παπαδημητρίου

 

ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Ο πλανήτης γλίτωσε από μια πυρηνική καταστροφή – Ρώσος πρέσβης: Η Ρωσία δεν επιτέθηκε στον πυρηνικό σταθμόΟΗΕ: Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στην Ουκρανία -  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Ο πλανήτης γλίτωσε οριακά από μια πυρηνική καταστροφή κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας όταν ξέσπασε πυρκαγιά κατά την ρωσική επίθεση για την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ και ζήτησε διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα ότι μια αντίστοιχη επίθεση δεν θα ξαναγίνει. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια τόνισε στο ΣΑ ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στον πυρηνικό σταθμό, αντικρούοντας την κατηγορία λέγοντας ότι είναι «ψέμα».

Σημείωσε πως η επίθεση αποτελεί μια «επικίνδυνη νέα κλιμάκωση» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι ο «επικείμενος κίνδυνος» παραμένει, επικαλούμενη τα ρωσικά στρατεύματα τα οποία είπε ότι βρίσκονται 32 χλμ. από τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ουκρανίας.

Η επίθεση από ρωσικές δυνάμεις στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια συνιστά «τεράστια απειλή για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», είπε. «Δόξα τω Θεώ που ο κόσμος γλίτωσε από μια πυρηνική καταστροφή» εν μία νυκτί, πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «ανεύθυνη» και «επικίνδυνη».

«Όχι μόνο (ο Βλαντίμιρ Πούτιν) δεν άκουσε τις «εκκλήσεις να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία», αλλά μόλις γίναμε μάρτυρες μιας νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης που αποτελεί σοβαρή απειλή για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», επέμεινε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Ο Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε πυρκαγιά σε αυτή την εγκατάσταση. Η κατηγορία ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη «είναι μέρος μιας εκστρατείας ψεμάτων» κατά της Μόσχας, είπε. Ο Νεμπένζια, ωστόσο, αναγνώρισε ότι στην εν λόγω περιοχή μαίνονται μάχες με Ρώσους στρατιώτες. Μίλησε όμως για ανταλλαγές πυρών μεταξύ «ελαφρών όπλων» που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν περιελάμβαναν βομβαρδισμούς. Είπε ότι η ασφάλεια της πυρηνικής τοποθεσίας είναι εξασφαλισμένη, ζητώντας από τους Δυτικούς να «ηρεμήσουν».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ, που ζήτησε το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βρετανίδα πρέσβειρα Μπάρμπαρα Γούντγουορντ δήλωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν «οι ρωσικές δυνάμεις (που) επιτέθηκαν στην τοποθεσία Ζαπορίζια, όπου στεγάζεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διατηρήσει τη ψυχραιμία της και τη λογική της», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν. «Δεν πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε, καλώντας σε διάλογο.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από πυρηνικές εγκαταστάσεις και άλλες κρίσιμης σημασίας πολιτικές υποδομές είναι «απαράδεκτες» και «άκρως ανεύθυνες», και αντίθετες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατήγγειλε η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι μιλώντας μέσω βίντεο από αεροπλάνο καθώς κατευθυνόταν στην Τεχεράνη, υπογράμμισε τη «σημασία» των πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να πάει στην Ουκρανία σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και διευκρίνισε ότι υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, το οποίο «μελετούν». Αυτή η αποστολή του ΔΟΑΕ θα περιοριστεί στην «ασφάλεια» των χώρων, χωρίς πολιτική παρέμβαση, υποστήριξε.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματική πρόβλεψη ΟΗΕ! Ίσως και 10 εκατ. πρόσφυγες από την εισβολήΠόλεμος στην Ουκρανία: Δραματική πρόβλεψη ΟΗΕ! Ίσως και 10 εκατ. πρόσφυγες από την εισβολή

Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο ως και δέκα εκατομμυρίων προσφύγων ακόμη.

Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια αρχική εκτίμηση.

Πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι έχουν εκτοπιστεί εντός και εκτός χώρας, κατά τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον Φιλίπο Γκράντι, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εγκατέλειψαν ήδη την Ουκρανία μέσα σε μία εβδομάδα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.

Επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν πως οι περισσότεροι, κάπου 575.000 Ουκρανοί, προσέφυγαν στην Πολωνία. Η Γερμανία έχει υποδεχθεί κάπου 5.000 ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι στιγμής, κατά τα δεδομένα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

«Σοκαρισμένος» ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «σοκαρισμένος» για τον ρατσισμό που υφίστανται άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία στα σύνορα, τόνισε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπός του.

«Έχουμε δει ορισμένα δημοσιεύματα για, βασικά, απροκάλυπτο ρατσισμό», τόνισε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο κ. Γκουτέρες «είναι σοκαρισμένος από τις πολυάριθμες αναφορές για ρατσισμό, διακρίσεις και παρενόχληση που υπέστησαν άνθρωποι διαφόρων φυλών, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από την Ουκρανία ή στις γειτονικές χώρες όπου ζήτησαν άσυλο», συνέχισε.

Ο κ. Γκουτέρες «εκτιμά πολύ τη γενναιοδωρία των κυβερνήσεων χωρών που γειτονεύουν με την Ουκρανία», ωστόσο την ίδια ώρα τις παροτρύνει να πατάξουν κάθε εκδήλωση ρατσισμού και ξενοφοβίας, σύμφωνα με τον κ. Ντουζαρίκ.