Διαμαρτυρία κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού — Σε 10 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ, στο τέλος του μήνα η καταβολή της πρώτης

Συγκέντρωση σήμερα στις 9.30 π.μ. έξω από το ΣτΕ.

Η Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού καλεί τους πολίτες της Αθήνας να δώσουν σήμερα δυναμικό «παρών» στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49), στις 9.30 π.μ., όπου θα συζητηθεί η προσφυγή των Συλλόγων Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και πολιτών κατά της παράδοσης μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αττικής.

«Η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να παραχωρήσει σε ιδιώτες με ΣΔΙΤ τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ Αθήνας απειλεί την ομαλή και αδιάλειπτη υδροδότηση της πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Επιπλέον, αποτελεί περαιτέρω τεμαχισμό της ενιαίας διαχείρισης του κύκλου του νερού της Αττικής και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση των υδραγωγείων μεταφοράς νερού, στην υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, στην αύξηση της τιμής του νερού όπως προκύπτει από τη διεθνή εμπειρία, αυξάνει την επισφάλεια στην ομαλή υδροδότηση και στα υδραγωγεία μεταφοράς νερού και προκαλεί αβεβαιότητα στο εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων που επί σειρά ετών εργάζονται και προσφέρουν για την αδιάλειπτη λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας», αναφέρει η Πρωτοβουλία.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα έργα υποδομής για την ύδρευση και την αποχέτευση της πρωτεύουσας και του λεκανοπεδίου Αττικής χρηματοδοτήθηκαν επί δεκαετίες από τον ελληνικό λαό.

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και συνδέεται με την ύπαρξη και την ευημερία του ανθρώπου», επισημαίνει η Πρωτοβουλία και ζητά να σταματήσει αμέσως η διαδικασία εκποίησης του ΕΥΣ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Τάσος Σαραντής

Σε 10 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ, στο τέλος του μήνα η καταβολή της πρώτης

Κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει την καταβολή του φετινού ΕΝΦΙΑ σε 10 ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί μέχρι την τελευταία μέρα του Μαΐου, εφόσον το εκκαθαριστικό εκδοθεί ως τα μέσα του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα (Τρίτη 10 Μαΐου) αναμένεται να λάβουν τη «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ, περίπου 7,3 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ακολουθεί η τροπολογία: