Διαμάχη για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο — Εξαπλώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά των lockdown στην Κίνα — Αφγανιστάν: Εννέα νεκροί σε έφοδο των Ταλιμπάν σε χωριό

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου σήμερα για να προσπαθήσουν να βρουν έναν συμβιβασμό σχετικά με τον περιορισμό των ρωσικών τιμών του πετρελαίου. Μια συμφωνία αναμενόταν το βράδυ της Παρασκευής, αλλά οι θέσεις παρέμειναν παγιωμένες και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν.

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής θεωρούν ότι η τρέχουσα πρόταση των 65 δολαρίων ανά βαρέλι, πάνω από το επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύεται το ρωσικό πετρέλαιο, είναι πολύ υψηλή και συνεπώς πολύ γενναιόδωρη.

Οι ναυτιλιακές χώρες, όπως η Ελλάδα, τάσσονται υπέρ ενός υψηλότερου επιπέδου που θα βοηθήσει στη διατήρηση της ροής του εμπορίου. Παρά το χάσμα, η προθεσμία πλησιάζει: Οι κυρώσεις της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου και ο κίνδυνος διατάραξης της αγοράς θα είναι μεγαλύτερος εάν δεν τεθεί σε ισχύ το ανώτατο όριο τιμών.

Πιο αναλυτικά, την περασμένη Τετάρτη, ο κόσμος ανέμενε να πληροφορηθεί το επίπεδο στο οποίο θα καθοριζόταν το ανώτατο όριο τιμών της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο. Όμως, οι διαμάχες της τελευταίας στιγμής μεταξύ των χωρών της ΕΕ σημαίνουν ότι μια νέα εβδομάδα ξημερώνει χωρίς τελική επιβεβαίωση και οι πρεσβευτές της ΕΕ θα πρέπει να συζητήσουν ξανά τον φάκελο αυτή την εβδομάδα για να περάσει το ανώτατο όριο τη γραμμή του τερματισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στους πρεσβευτές της ΕΕ που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ένα ανώτατο όριο από 65 έως 70 δολάρια ανά βαρέλι. Όμως, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες της ΕΕ, αυτό θεωρήθηκε πολύ υψηλό από τα ρωσικά “γεράκια”, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, οι οποίοι επεσήμαναν το γεγονός ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο είναι περίπου στην ίδια τιμή που διαπραγματεύεται σήμερα το ρωσικό αργό τύπου Urals (είναι ήδη μειωμένο κατά περίπου 20 δολάρια σε σύγκριση με το αργό τύπου Brent).

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος πιέζουν είτε για ένα υψηλότερο ανώτατο όριο που θα επηρεάσει λιγότερες μεταφορές πετρελαίου, είτε για κάποια μορφή αποζημίωσης για τις ναυτιλιακές τους βιομηχανίες.

“Το break-even των Ρώσων πετρελαιοπαραγωγών είναι στα 12 με 20 δολάρια”, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, οπότε “σε αυτό το επίπεδο τιμών μπορούν να καλύψουν το κόστος. Κάθε επιπλέον δολάριο είναι ένα δολάριο για τον ρωσικό πολεμικό προϋπολογισμό”.

Εν τω μεταξύ, ανώτερος διπλωμάτης από χώρα που πιέζει για υψηλότερο ανώτατο όριο δήλωσε στη Νεκταρία Σταμούλη του POLITICO ότι “διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα” και ότι οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει “να τιμωρήσουμε τους εαυτούς μας περισσότερο από τους ενόχους”. Αλλά, πρόσθεσε: “Υπάρχει πίεση και από τις ΗΠΑ για την υιοθέτηση του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εμάς σε εθνικό επίπεδο”.

Η άποψη του Ζελένσκι: Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε το Σάββατο να καθοριστεί το ανώτατο όριο της τιμής στα 30-40 δολάρια ανά βαρέλι.

Μαρία Ψαρά

 

Εξαπλώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά των lockdown στην Κίνα

Κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα οι κοινωνικές αντιδράσεις στην Κίνα, που πυροδοτήθηκαν με αφορμή πυρκαγιά σε διαμέρισμα ουρανοξύστη της πόλης Ουρούμκι, που κόστισε σε 10 ανθρώπους τη ζωή τους, και έχουν στο επίκεντρό τους τα σκληρά μέτρα για τον κορονοϊό που επιβάλει η κινεζική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Οι αξιωματούχοι της Ουρούμκι πραγματοποίησαν ξαφνικά συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου για να αρνηθούν ότι τα μέτρα του Covid εμπόδισαν τη διαφυγή και τη διάσωση. Μεγάλο μέρος των 4 εκατομμυρίων κατοίκων της μεγαλούπολης έχουν βιώσει μερικά από τα μεγαλύτερα lockdown της χώρας, και τους απαγορεύτηκε να βγουν από τα σπίτια τους μέχρι και για 100 μέρες.

Οι πολίτες φαίνεται να βγαίνουν πλέον στο δρόμο, οργανώνοντας διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες που λαμβάνουν διευρυμένο αντικυβερνητικό χαρακτήρα, απαιτώντας να μπει τέλος στην «αυταρχική πολιτική» των μηδενικών κρουσμάτων που επιτάσσει τον εγκλεισμό των ανθρώπων στα σπίτια τους για παρατεταμένες περιόδους απλώς και μόνο με την εμφάνιση λίγων δεκάδων κρουσμάτων σε πόλεις εκατομμυρίων.

Χθες το βράδυ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στη Σαγκάη, τη στιγμή που οι διαδηλώσεις έχουν μπει σήμερα στην τέταρτη μέρα, θέτοντας για πρώτη φορά υπό αμφισβήτηση την 10ετή κυριαρχία του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πρόσφατα επανεξελέγη για τρίτη θητεία στη θέση του ηγέτη του ΚΚ Κίνας.

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Πεκίνο, δύο ομάδες διαδηλωτών, συνολικά τουλάχιστον 1.000 άτομα, συγκεντρώθηκαν κατά μήκος του 3ου περιφερειακού δρόμου της κινεζικής πρωτεύουσας κοντά στον ποταμό Λιάνγκμα, αρνούμενοι να διαλυθούν και ζητώντας να μπει τέλος στον αυταρχισμό των «παράλογων» μέτρων περιορισμού της Covid-19.

Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης την Κυριακή στην πρωτεύουσα φωνάζοντας «δεν θέλουμε μάσκες, θέλουμε ελευθερία. Δεν θέλουμε τεστ για covid. Θέλουμε ελευθερία».

Την Κυριακή στη Σαγκάη, η αστυνομία διατήρησε έντονη παρουσία στην οδό Ουλουμούκι, όπου η αγρυπνία με κεριά στη μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς, μετατράπηκε δυναμική διαδήλωση.

Η κινεζική κυβέρνηση απαντά στις διαδηλώσεις με σκληρή καταστολή κατά συνήθη πρακτική απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας. Μάλιστα, οι αρχές δεν δίστασαν να συλλάβουν δημοσιογράφο του BBC στην Κίνα, επειδή κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη εναντίον της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στην Covid, ανακοίνωσε το BBC τονίζοντας πως «χτυπήθηκε από την αστυνομία».

Ενδεικτικές τις κατάστασης αναβρασμού είναι οι δηλώσεις 26χρονου διαδηλωτή: «Θέλουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά μας. Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας χωρίς τεστ. Το ατύχημα ήταν αυτό που μας έσπρωξε στα άκρα».

«Οι άνθρωποι δεν είναι βίαιοι, αλλά η αστυνομία τους συλλαμβάνει χωρίς λόγο. Προσπάθησαν να με συλλάβουν, αλλά διαδηλωτές με έπιασαν από τα χέρια και με τράβηξαν δυνατά μέχρι να μπορέσω να το σκάσω» προσθέτει.

Το κύμα πολιτικής και κοινωνικής ανυπακοής που εξαπλώνεται στην Κίνα είναι πρωτοφανές την τελευταία δεκαετία, καθώς η απογοήτευση και η εξάντληση των πολιτών έχει χτυπήσει «κόκκινο» έπειτα από τρία χρόνια σκληρών πανδημικών μέτρων.

Την Κυριακή, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις πόλεις το Τσενγκτού, Γουανγκζού και Γουχάν, το σημείο μηδέν της πανδημίας.

«Είμαι εδώ γιατί αγαπώ την χώρα μου, αλλά δεν αγαπώ την κυβέρνησή μου. Θέλω να κυκλοφορώ ελεύθερα, αλλά δεν μπορώ. Η πολιτική μας για τον κορονοϊό είναι ένα παιχνίδι και δεν βασίζεται ούτε στην επιστήμη ούτε στην πραγματικότητα» λέει ο Σαούν Τζιαό από τη Σανγκάη.

Στην μεγαλούπολη της Τσενγκντού, την Κυριακή, πλήθος διαδηλωτών βγήκε στους δρόμους κρατώντας λευκά χαρτιά και φωνάζοντας «δεν θέλουμε αιώνιους εξουσιαστές. Δεν θέλουμε αυτοκράτορες», ενώ στη Γουχάν, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, διαδηλωτές έσπασαν μεταλλικά φράγματα και κατέστρεψαν σκηνές που πραγματοποιούνται τεστ απαιτώντας το τέλος των λοκντάουν.

Στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις δίνουν το «παρών» και οι φοιτητές.

Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι η τρέχουσα αναταραχή απέχει πολύ από αυτή που παρατηρήθηκε το 1989, όταν οι διαδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν.

Οι διαμαρτυρίες δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστα και τα κινεζικά χρηματιστήρια, όπου οι μετοχές υποχώρησαν απότομα καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχίες για τον αντίκτυπο των διαδηλώσεων στην οικονομία.

Ρεκόρ κρουσμάτων

Η Κίνα φαίνεται να εφαρμόζει εμμονικά την υγειονομική πολιτική του Σι για μηδενικό, παρόλο που μεγάλο μέρος του πλανήτη έχει άρει τους περισσότερους περιορισμούς. Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας των 1,5 δισεκατομμυρίων κατοίκων είναι χαμηλά σε σχέση με τα παγκόσμια. Παρόλα αυτά ο αριθμός των κρουσμάτων στην έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ την τελευταία βδομάδα.
Σήμερα, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, με 40.347 κρούσματα. Οι πόλεις Γουαντσού και Τσόνγκινγγ, με χιλιάδες κρούσματα, έχουν επιβάλει σκληρά lockdowon για τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Εκατοντάδες κρούσματα καταγράφηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Το Πεκίνο πάντως υπεραμύνεται σταθερά την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων ως σωτήρια και απαραίτητη για την αποφυγή της κατάρρευσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

 

Αφγανιστάν: Εννέα νεκροί σε έφοδο των Ταλιμπάν σε χωριόΤαλιμπάνΤαλιμπάν

Πολύνεκρη επίθεση των Ταλιμπάν σε χωριό του Αφγανιστάν

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν όταν δυνάμεις των Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον χωριού κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας Νταϊκουντί του Αφγανιστάν πριν από δύο ημέρες, δήλωσε προεστός φυλής στο Γερμανικό Πρακτορείο την Κυριακή.

Άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και τέσσερις συνελήφθησαν από τους μαχητές των Ταλιμπάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί για την ασφάλειά της.

Νωρίτερα, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) ανέφερε μέσω Twitter ότι τα τέσσερα παιδιά, όλα αγόρια, που έχασαν τη ζωή τους ήταν ηλικίας μεταξύ ενός και 14 ετών.

Κατά πληροφορίες, αιτία της επίθεσης των Ταλιμπάν στο χωριό Σιβάκ Σιμπάρ πιστεύεται πως ήταν η διένεξη δυο αντίπαλων ομάδων στην επαρχία, όπου ζουν κυρίως μέλη της εθνότητας των Χαζάρων.

Το Σάββατο, το καθεστώς των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν ήταν ένοπλοι αντάρτες και διέψευσε ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν παιδιά.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο Μπιλάλ Καρίμι, υποστήριξε ότι οι άνδρες που σκοτώθηκαν αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη σύγκρουση σκοτώθηκε ένα μέλος των Ταλιμπάν και τραυματίστηκαν άλλα δύο.