Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Πέτσας προς τους νησιώτες: Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια – Τον κώδωνα του κινδύνου για τη Μόρια κρούει ο ΟΗΕ. Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Στο “κόκκινο” οι αντιδράσεις για τις κλειστές δομές

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, στην έκτακτη συνεδρίασή αποφάσισε να σταματήσει κάθε διάλογο με την κυβέρνηση και να προσφύγει δικαστικά κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ζητά να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό – μεταναστευτικό, αλλά και προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί και το ευρωκοινοβούλιο για τις πρακτικές που προσπαθεί να εφαρμόσει στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η Κυβέρνηση.

Τέλος επιβεβαιώθηκε ότι την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με βορειοαιγαιοπελαγίτες που ζουν μόνιμα στην Αττική, καθώς και αιρετούς των νησιών που θα ταξιδέψουν αυθημερόν στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου αναφέρει:

Καταδίκη των πρακτικών της επίταξης
Διακοπή διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης μέχρι να υπάρξει ανάκληση της ΠΝΠ για την επίταξη
Την επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασης για την αποσυμφόρηση των νησιών και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών
Να επιμείνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία νέα δομή και να κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες
Να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Να ζητήσει την πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή
Να ενημερωθεί η Ευρωβουλή
Να υπάρξει στήριξη όλων των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων
Να κινηθεί δικαστικά με όλα τα μέσα κατά της ΠΝΠ

 

Πέτσας προς τους νησιώτες που αντιδρούν για τις “κλειστές δομές”: Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια

 Το μήνυμα ότι ο σχεδιασμός με τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσει και ότι η συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες δεν μπορεί να αναβάλλει την εξεύρεση λύσεων στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και των Δωδεκανήσων έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο διάλογος δεν μπορεί να διαιωνίζεται, γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις», είπε ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στις επαφές με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, προσθέτοντας ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουντζούρης είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Αναφερόμενος στις πέντε περιοχές που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση, τόνισε ότι σε αυτές θα διαμένουν όσοι φτάνουν στα νησιά, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, αλλά και όσοι πρόκειται να απελαθούν. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε ακόμα στη συγκρότηση του Ειδικού Μητρώου για τις ΜΚΟ, αλλά και στην ένταση της διαδικασίας επιστροφών.

Απαντώντας για τα κλειστά κέντρα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι στόχος είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι κλειστές δομές. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το πολύ μέχρι αρχή Μαρτίου και υπογράμμισε ότι δεν θα χρειαστούν άλλες εκτάσεις, λόγω περιορισμένου χώρου. Όσο για τις ροές ως το καλοκαίρι, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τις αποθαρρύνει και η κατασκευή των κλειστών κέντρων είναι ένα τέτοιο μέτρο από μόνο του.

Ως προς το ανώτατο όριο παραμονής στις κλειστές δομές, ο κ. Πέτσας είπε ότι αυτό θα είναι στους 2-3 μήνες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ακόμα ότι θα συνεχιστεί η κατανομή αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα με βάση τον κανόνα του 1%, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα γίνει ανάλογα με την πορεία των μέτρων που έχουν ληφθεί για τα νησιά. Ο κ. Πέτσας, ακόμα, υπογράμμισε ότι, μόλις ανοίξουν οι κλειστές δομές στα νησιά, θα κλείσουν και οι ανοιχτές που υπάρχουν. «Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια», είπε, ακόμα, ως προς τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στα νησιά.

Ο κ. Πέτσας απάντησε επίσης ότι οι βουλευτές της ΝΔ στηρίζουν πλήρως το σχέδιο της κυβέρνησης, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών αξιωματούχων στα νησιά.

Απολιγνιτοποίηση και ΛΑΡΚΟ

Αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση, ο κ. Πέτσας ότι δεν συνιστά απλα και μόνο μια αλλαγή μέσων παραγωγής και ενέργειας, αλλά ένα άλλο μοντέλο ζωής. «Κατανοούμε τις ανησυχίες, αλλά εργαζόμαστε για ένα εθνικό σχέδιο δίκαιης μετάβασης στη νέα εποχή», είπε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα δίπλα στις τοπικές κοινωνίες.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του, λέγοντας ότι καταψήφισε τις δικές του συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα ζητά να παραμείνουν οι λιγνιτικές μονάδες στη ΔΕΗ, ξέχασε ότι προσπάθησε να πουλήσει κάποιες ακόμα και με ένα ευρώ, αλλά δεν βρήκε πρόθυμο αγοραστή. «Έξις Δευτέρα φυσις, από κωλοτούμπα σε κωλοτούμπα», σχολίασε ο κ. Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε εκτενώς και στην κυβερνητική παρέμβαση για τη ΛΑΡΚΟ μέσω τροπολογίας, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι αναγκαία γιατί η ΛΑΡΚΟ έκλεισε το 2018 με αρνητική καθαρή θέση ύψους 318 εκ. ευρώ. Μίλησε για σωρευτικές ζημιές τα τελευταία χρόνια ύψους 148 εκ. ευρώ και τόνισε ότι χρωστά πάνω από 600 εκ. ευρώ σε προμηθευτές, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Προσέθεσε ακόμα ότι χρωστά 350 εκ. προς τη ΔΕΗ και το ετήσιο χρέος αυξάνεται κατά 5 εκ. ευρώ. «Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 135 εκ. ευρώ και θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμα», είπε ακόμα ο κ. Πέτσας.

Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι θα μπει ειδικός διαχειριστής στην επιχείρηση και θα καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκεςμέσω μιας τελευταίας κρατικής επιχορήγησης. Θα προβλεπεται η μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 25% μεσοσταθμικά, ενώ θα ενεργοποιηθεί και η διαιτησία για τις ιδιοκτησιακές διαφορές με το δημόσιο. Προσέθεσε ότι στη συνέχεια θα γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας και θα πρέπει εντός ενός έτους να έχει μεταβιβαστεί το 75% του. Αν δεν έχει συμβεί αυτό, τότε θα πρέπει να γίνει αίτηση πτώχευσης.

Τσέφεριν και Κλαρκ στην Αθήνα

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι στις 25/2 θα υπάρξει η επίσκεψη του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν και του αντιπροέδρου της ΦΙΦΑ Γκρεγκ Κλαρκ στην Αθήνα, προκειμένου να υπογραφεί το περίφημο «ποδοσφαιρικό Μνημόνιο» για την ανάταξη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη Μόρια κρούει ο ΟΗΕ – Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Tην επείγουσα εκκένωση των οικογενειών και των ασθενών από το στρατόπεδο της Μόριας ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο πληθυσμός του στρατοπέδου της Μόριας έχει αυξηθεί από τους 5.000 του περασμένου Ιουλίου στους περίπου 20.000 αιτούντες άσυλο, με νέες οικογένειες να φτάνουν καθημερινά. Ακόμα και οι πιο ευάλωτες νέες αφίξεις δεν μπορούν να βρουν χώρο εντός του ΚΥΤ, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να φτιάξουν αυτοσχέδια «καταφύγια» στον γεμάτο σκουπίδια παρακείμενο ελαιώνα.

Πάνω από το 85% των αφίξεων της περασμένης χρονιάς ήταν πρόσφυγες. «Η πλειοψηφία των οικογενειών είχε καταγωγή από το Αφγανιστάν και τη Συρία, καθώς επίσης από την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, το Κονγκό και αλλού», σημειώνει το δημοσίευμα της βρετανικής Guardian.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντρέι Μάετσιτς, «περισσότεροι από 36.000 αιτούντες άσυλο διαμένουν σε κέντρα υποδοχής σε πέντε νησιά ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για 5.400 ανθρώπους».

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας όσων βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, γεγονός που επιδεινώνεται από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης», λέει χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα έχει υπάρξει γενναιόδωρη και συμπονετική, παρά την ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση και τα νησιά του Αιγαίου έχουν σηκώσει ένα εξαιρετικά δυσανάλογο βάρος και ευθύνη. Είναι ζωτικής σημασίας άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενισχύσουν με όρους αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. Είναι ζωτικής σημασίας και άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους για να βοηθήσουν στην άμβλυνση των πιέσεων με το να δεχθούν τη μεταφορά αιτούντων άσυλο και το άνοιγμα των νέων χώρων υποδοχής».

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή των σχεδίων της για τη μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα».

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 42.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Λόγω της πολιτικής περιορισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης -όπως αναφέρει το δημοσίευμα- οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να φύγουν και «είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στα ελληνικά νησιά μέχρι να εξεταστούν τα αιτήματά τους για άσυλο από ένα σύστημα ανεπαρκές, με ελλιπή στελέχωση και υπερβολικό φόρτο εργασίας».

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Η καρδιολόγος Χάνα Ποσπισίλοβα, εθελόντρια γιατρός στη Μυτιλήνη, μιλώντας στον Guardian κάνει λόγο για αποτυχία περίθαλψης ασθενών και ευάλωτων ατόμων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μία μεγάλη κρίση της δημόσιας υγείας.

«Είμαι μία έμπειρη γιατρός, έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου, αλλά αυτό που είδα στη Μυτιλήνη με έκανε να βάλω τα κλάματα. Είδα πολλά παιδιά για τα οποία ανησυχούσα ότι μπορεί να πεθάνουν λόγω υποσιτισμού. Συνάντησα ένα βρέφος που μύριζε άσχημα -η μητέρα του δεν είχε καταφέρει να το κάνει μπάνιο για εβδομάδες διότι υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι μπορούσε να πεθάνει».

«Υπάρχουν παιδιά, μεταξύ 12 και 15 ετών, που ζουν σε ελαιώνες και είναι ξυπόλυτα. Αρκετά από αυτά έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τα θεραπεύσουμε διότι πρέπει να κάνουν μπάνιο. Όμως κάτι τέτοιο σημαίνει αναμονή τριών ωρών υπό επικίνδυνες συνθήκες: κάποιοι κρατούν μαχαίρια και μετά την τρίωρη αναμονή έχουν μόλις δύο λεπτά για να κάνουν μπάνιο».

«Τους εξηγώ ότι πρέπει να πετάξουν τα ρούχα τους και μου απαντούν πως είναι τα μόνα που έχουν. Φορούσαν τα ίδια ρούχα για επτά συνεχόμενους μήνες. Έβλεπα καθημερινά 20 ανθρώπους και όλοι τους είχαν μία ιστορία τρόμου να αφηγηθούν»

Η βασική ανησυχία της είναι ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης μπορεί να οδηγήσουν σε πανδημία.

«Είδα πολλούς ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα και παρά το κρύο λόγω χειμώνα, τους στέλναμε πίσω σε βρεγμένες σκηνές, σε ένα υπερπλήρες στρατόπεδο. Ανησυχώ για μία εκδήλωση και εξάπλωση πανδημίας. Δεν έχουν ζεστό νερό, πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες στο κρύο για φαγητό, δεν παίρνουν αρκετές βιταμίνες με αποτέλεσμα αρκετοί να έχουν αιμορραγία ούλων».

«Οι άνθρωποι πηγαινοέρχονται στις ιατρικές εγκαταστάσεις, παίρνουν αντιβιοτικά, συνεχίζουν να βήχουν και να έχουν πυρετό. Η ισπανική γρίπη (σ.σ. πανδημία γρίπης η οποία εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων) είχε ακριβώς τα ίδια συμπτώματα όταν ξεκίνησε να εκδηλώνεται, σε υπερπλήρεις δομές όπου οι άνθρωποι έπασχαν από ιογενή λοίμωξη που εξελίχθηκε σε βακτηριδιακή λοίμωξη, η οποία και τους σκότωσε».

«Αυτό είναι που με ανησυχεί. Αντιμετωπίζουμε ασθενείς αλλά κανείς δεν θεραπεύεται. Είναι αδύνατο να αναρρώσουν σε αυτές τις συνθήκες».

Video: Η ζωή στη Μόρια: Η μαρτυρία ενός Αφγανού πρόσφυγα

Οι γιατροί που βρίσκονται στο νησί έχουν προειδοποιήσει ότι οι τόσο κακές συνθήκες διαβίωσης θέτουν σε καθημερινή βάση τη ζωή των αιτούντων άσυλο σε κίνδυνο.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης για το γεγονός ότι από τον περασμένο Ιούλιο, δεν χορηγείται στους αιτούντες άσυλο προσωπικός αριθμός υγείας (σ.σ. ΑΜΚΑ) προκειμένου να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο κρατικό σύστημα υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αιτούντες άσυλο -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις– να μην έχουν πρόσβαση στην κρατική περίθαλψη και σε φαρμακευτική αγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προχώρησε στην ανάκληση Κοινής Υπουργικής Απόφασης -της προηγούμενης κυβέρνησης- για την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους, με αποτέλεσμα οι αιτούντες ασύλου και διεθνούς προστασίας να αποκλείονται από τη δημόσια περίθαλψη.

Ο νόμος για τη διεθνή προστασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο προέβλεπε την έκδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης που θα επέτρεπε την πρόσβαση σε  δωρέαν περίθαλψη και φάρμακα, ωστόσο η απαραίτητη ΚΥΑ των υπουργείων Μετανάστευσης, Παιδείας, Υγείας, Επικρατείας και Εργασίας υπογράφτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.

Video: Οδοιπορικό του CNN Greece στην πολιτεία της Μόριας

Μουτζούρης: «Με τις συνθήκες που επκρατούν, τίποτα δεν αποκλείεται»

Την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη ως ένα «καζάνι που βράζει», ενώ ζήτησε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Κληθείς να σχολιάσει το εκτενές δημοσίευμα του Guardian, ο κ. Μουτζούρης -μιλώντας στο CNN Greece– χαρακτήρισε «φρικτές» τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο. «Πλέον σχεδόν 21.000 άνθρωποι που ταξίδεψαν για να φτάσουν στην Ευρώπη βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μόρια και πλήρως εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες», λέει χαρακτηριστικά, ενώ αναφορικά με τους φόβους για ενδεχόμενη κρίση στη δημόσια υγεία δηλώνει:

«Με τις συνθήκες που επικρατούν, τίποτα δεν αποκλείεται»

«Οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας περιορίζονται σε ζητήματα όπως η διαχείριση λυμάτων, δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό», εξηγεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*