Διαδήλωση στο Λευκό Οίκο για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ξεσηκωμός σε όλες τις ΗΠΑ – Κατηγορία για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» στον αστυνομικό – Πάνω από 362.000 νεκροί και 5,8 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως – Τέλος στο ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ βάζει ο Τραμπ λόγω Κίνας
30 May, 2020 - 10:45
Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες βράδυ μπροστά στον Λευκό Οίκο, για να εκφράσουν την οργή τους για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, για τον οποίο συνελήφθη λευκός αστυνομικός, που αποτάχθηκε.
Ο θάνατος του Φλόιντ, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του, αναζωπύρωσε τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ.
Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε να μας δολοφονείτε» ή «Η ζωή των μαύρων μετράει», οι διαδηλωτές απαίτησαν «δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ.
Βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε από διερχόμενους το βράδυ της Δευτέρας εικονίζει τον Φλόιντ, με το πρόσωπο στο πεζοδρόμιο και χειροπέδες περασμένες πισθάγκωνα, να επαναλαμβάνει «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω» καθώς λευκός αστυνομικός πιέζει το αριστερό του γόνατο στον σβέρκο του.
Αφού το βίντεο αυτό διαδόθηκε ευρύτατα, διαδηλώσεις και βίαιες ταραχές ξέσπασαν στη Μινεάπολη, ειδικά στην περιοχή όπου βρίσκεται το αστυνομικό τμήμα των τεσσάρων αστυνομικών που προχώρησαν στη σύλληψη, και σε άλλες πόλεις στη Μινεσότα.
Χθες Παρασκευή, οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε πολλές αμερικανικές πόλεις, από το Ντιτρόιτ στην Ατλάντα, από τη Νέα Υόρκη ως το Χιούστον και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.
Ο αστυνομικός που ευθύνεται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ συνελήφθη χθες Παρασκευή και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, μέτρο «πολύ καθυστερημένο» και ανεπαρκές, σύμφωνα με την οικογένεια του εκλιπόντα.
«Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται», ανέφερε η οικογένεια σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Ξεσηκωμός παντού
Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ χθες βράδυ, μετά τον θάνατο στην αρχή της εβδομάδας ενός Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία στη Μινεάπολη, παρά την απαγγελία κατηγοριών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε βάρος του λευκού πρώην αστυνομικού μετά τη σύλληψή του έπειτα από τρεις νύχτες ταραχών.
Στην πόλη αυτή της μεσοδυτικής πολιτείας της Μινεσότας επιβλήθηκε νωρίτερα χθες απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, με την οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως μίλησε, εξέφρασε μεν ικανοποίηση για τη σύλληψη του αστυνομικού, που είναι κατ’ αυτήν ένα πρώτο βήμα «στον δρόμο προς την απόδοση δικαιοσύνης», αλλά επισήμανε πως η εξέλιξη ήταν «καθυστερημένη» και ανεπαρκής.
«Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται», τόνισε η οικογένεια σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Προς το παρόν, μόνο ο αστυνομικός που πίεζε το αριστερό του γόνατο στον λαιμό του εκλιπόντα προκαλώντας του ασφυξία, ο Ντέρεκ Σόβιν, έχει «τεθεί υπό κράτηση», ανέφερε ο Τζον Χάρινγκτον, αξιωματούχος αρμόδιος γα τη δημόσια ασφάλεια στη Μινεσότα.
Το πρόσωπο του αστυνομικού αυτού έχει κάνει τον γύρο του κόσμου αφότου διαδόθηκε το βίντεο που καταγράφει τη βίαιη προσαγωγή του Τζορτζ Φλόιντ, διότι φερόταν να προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό εικοσαδόλαρο.
Το τελευταίο πράγμα που ακούγεται να επαναλαμβάνει ο Φλόιντ είναι «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω».
Ο Ντέρεκ Σόβιν
Ο Σόβιν και οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην τραγωδία αποτάχθηκαν. Διενεργούνται έρευνες σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο για να προσδιοριστούν οι όποιες ποινικές ευθύνες.
Ο Σόβιν κατηγορείται για σκληρή και επικίνδυνη ενέργεια η οποία προκάλεσε ανθρώπινο θάνατο και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, διευκρίνισε ο εισαγγελέας της κομητείας Χένεπιν, στην οποία υπάγεται η Μινεάπολη.
Η σύλληψη και η απαγγελία κατηγοριών ακολούθησε την τρίτη νύχτα ταραχών στη μεγαλούπολη, στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, όπου διαδηλωτές απαίτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά για να επιβληθεί η τάξη και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής, από τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 το Σάββατο ώρα Ελλάδας) ως τις 06:00 της επομένης, αφού ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε την προηγούμενη νύχτα και πολλά εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν.
«Μας συνθλίβουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πεθαίνουμε, αδερφέ, με το γόνατο κάποιου στον λαιμό μας, όταν δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως (…). Λοιπόν, πάει, τελειώσαμε. Θέλω να πω, είμαστε ήδη νεκροί, ας πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι μια δίκαιη υπόθεση, όχι;», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής στη Μινεάπολη.
Οδύνη και οργή
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μιλήσει επανειλημμένα για ένα «τραγικό» έγκλημα, στράφηκε κατόπιν εναντίον των «τραμπούκων», των «ταραχοποιών». «Όταν αρχίζουν λεηλασίες, αρχίζουν τα πυρά», διεμήνυσε σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία όμως η διαχείριση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έκρυψε, τοποθετώντας ειδική σήμανση που επισημαίνει πως αποτελούσε εξύμνηση «της βίας». Αργότερα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να υπαναχωρεί, λέγοντας πως δεν θέλει οι αρχές να αρχίσουν «να ρίχνουν», λέγοντας «καταλαβαίνω τον πόνο» αυτών που διαμαρτύρονται, επιμένοντας ταυτόχρονα πως δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει η «αναρχία», οι ταραχοποιοί να «πνίξουν τη φωνή τόσων πολλών ειρηνικών διαδηλωτών».
Σε πολύ διαφορετικό τόνο, ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι μοιράζεται την «απελπισία» των εκατομμυρίων Αφροαμερικανών, για τους οποίους «το ότι τυχαίνουν διαφορετικής μεταχείρισης στη βάση της φυλής τους είναι τραγικό, οδυνηρό και με εξοργιστικό τρόπο ‘κοινότοπο’».
Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, για τρίτη φορά, οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε ταραχές γύρω από το τμήμα όπου ανήκαν τα τέσσερα πρώην στελέχη της αστυνομίας της Μινεάπολης.
Όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με επίθεση κατά μέτωπο των διαδηλωτών, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης εγκατέλειψαν το κτίριο, γύρω στις 22:00 τοπική ώρα. Ορισμένοι διαδηλωτές πέρασαν τα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί, έσπασαν παράθυρα κι έβαλαν φωτιά στο αστυνομικό τμήμα.
Εμπορικά καταστήματα στην περιοχή γνώρισαν παρόμοια τύχη ενώ βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης σε ορισμένες συνοικίες της γειτονικής πόλης Σεντ Πολ, με σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες.
Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, η οργή ξεχειλίζει
Η οργή εκδηλώθηκε σε πολλές αμερικανικές πόλεις. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «σταματήστε να μας σκοτώνετε».
Στη Νέα Υόρκη, συγκεντρώθηκαν περίπου χίλιοι διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας. Στο Ντένβερ, ένας αυτοκινητόδρομος αποκλείστηκε. Στο Λούιβιλ, στην πολιτεία Κεντάκι, σημειώθηκαν επεισόδια όταν κάτοικοι απαίτησαν δικαιοσύνη για την Μπριόνα Τέιλορ, μια μαύρη που έπεσε νεκρή από πυρά της αστυνομίας στην είσοδο του διαμερίσματός της τον Μάρτιο.
Τα πάθη έχουν εξαφθεί πολύ πέραν των συνόρων των ΗΠΑ. Οι εκκλήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ πολλαπλασιάζονται από τους χρήστες ιστότοπων δικτύωσης σε πολλές χώρες.
Η υπόθεση θύμισε εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, του νεαρού μαύρου που πέθανε από ασφυξία το 2014 στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς. Είχε πει ακριβώς την ίδια φράση, «δεν μπορώ να αναπνεύσω», που μετατράπηκε σε σύνθημα του κινήματος Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»).
«Αρκετά», δήλωσε η μητέρα του Γκάρνερ, η Γκουέν Καρ, στη Νέα Υόρκη. Η αστυνομία πρέπει «να σταματήσει (…) να τρομοκρατεί και να σκοτώνει τους νέους μας».
Η Καρ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο θάνατος του Φλόιντ «άνοιξε μια παλιά πληγή και της έριξε αλάτι».
Κατηγορία για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» στον αστυνομικό που δολοφόνησε τον Φλόιντ
Ο εισαγγελέας της κομητείας Χένεπιν ανακοίνωσε το κατηγορητήριο κατά του πρώην αστυνομικού, Ντέρεκ Τσόβιν.
Ο Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος στο βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου, γονατίζει στον λαιμό του 46χρονου Φλόιντ κατηγορείται «για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας». σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μάικ Φρίμαν.
Το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) οι αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη του Τσόβιν, ο οποίος έχει ήδη απολυθεί από την αστυνομία.
Για την υπόθεση αυτή είναι σε εξέλιξη και μια ομοσπονδιακή έρευνα, εκτός από εκείνην που κάνει η Πολιτεία της Μινεσότας, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πάνω από 362.000 νεκροί και 5,8 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως
Η πανδημία που προκλήθηκε από τον νέο κορονoϊό έχει σκοτώσει τουλάχιστον 362.028 ανθρώπους παγκοσμίως αφότου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων πηγών σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος.
Περισσότερα από 5.862.890 κρούσματα έχουν διαγνωστεί επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας. Τουλάχιστον 2.420.600 από τους ανθρώπους αυτούς θεωρούνται σήμερα ότι έχουν θεραπευτεί. Αυτός ο αριθμός διαγνωσμένων κρουσμάτων, ωστόσο, αντανακλά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των λοιμώξεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στους βαριά ασθενείς της νόσου, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση και πολλές φτωχές χώρες διαθέτουν πολύ περιορισμένη ικανότητα ελέγχου.
Από την καταμέτρηση που έγινε χθες στις 22.00 ώρα Ελλάδος, έχουν καταγραφεί 4.693 νέοι θάνατοι και 114.436 νέα κρούσματα παγκοσμίως.
Οι χώρες με τους περισσότερους νέους θανάτους είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (1.199), η Βραζιλία (1.156) και το Μεξικό (447). Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέγραψαν τον πρώτο θάνατό τους που οφειλόταν στον κορονoϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων και των κρουσμάτων, με 102.201 θανάτους και 1.731.035 κρούσματα.
Τουλάχιστον 399.991 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί.
Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χώρες με τα περισσότερα θύματα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 38.161 θανάτους (271.222 κρούσματα), η Ιταλία με 33.229 θανάτους (232.248 κρούσματα), η Γαλλία με 28.714 θανάτους (186.797 κρούσματα) και η Ισπανία με 27.121 θανάτους (238.564 κρούσματα).
Μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο, το Βέλγιο είναι εκείνο με τους περισσότερους νεκρούς συγκριτικά με τον πληθυσμό του, με 81 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, και ακολουθούν η Ισπανία (58), το Ηνωμένο Βασίλειο (56), η Ιταλία (55) και η Γαλλία (44).
Η Κίνα (εκτός των εδαφών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, μετρά επίσημα συνολικά 82.995 κρούσματα (κανένα νέο μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής), εκ των οποίων 4.634 θάνατοι, ενώ 78.291 ασθενείς θεραπεύτηκαν.
Η Ευρώπη μετρούσε σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος 176.776 θανάτους και 2.114.912 κρούσματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς 109.230 θανάτους (1.820.421 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 47.318 θανάτους (891.506 κρούσματα), η Ασία 15.438 θανάτους (509.891 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 9.258 θανάτους (385.490 κρούσματα), η Αφρική 3.876 θανάτους (132.146 κρούσματα) και η Ωκεανία 132 θανάτους (8.533 κρούσματα).
Ο απολογισμός αυτός πραγματοποιήθηκε από δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Λόγω διορθώσεων από τις αρχές ή καθυστερημένης δημοσίευσης των δεδομένων, τα στοιχεία αύξησης για το 24ωρο ενδέχεται να μην αντιστοιχούν ακριβώς σε αυτά που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη ημέρα.
Τέλος στο ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ βάζει ο Τραμπ λόγω Κίνας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να ξεκινήσει τη διαδικασία τερματισμού των ειδικών εμπορικών εξαιρέσεων που απολάμβανε το Χονγκ Κονγκ, σε απάντηση για το σχέδιο της Κίνας να εφαρμόσει έναν νέο νόμο για την ασφάλεια στην πόλη.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, υποστήριξε ότι η Κίνα «δεν τήρησε τον λόγο της» σε ό,τι αφορά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ. Χαρακτήρισε μάλιστα «τραγωδία» για τον λαό του Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τον κόσμο όλο τον νέο νόμο.
«Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον αρκετά αυτόνομο για να δικαιολογείται το ειδικό καθεστώς που του είχαμε επιφυλάξει» μετά την επιστροφή του εδάφους αυτού στην Κίνα. Η κατάργηση αυτών των εξαιρέσεων θα επηρεάσει το σύνολο των συμφωνιών με το Χονγκ Κονγκ, από εκείνην που αφορά την έκδοση υπόπτων μέχρι τον έλεγχο των εξαγωγών τεχνολογίας διπλής χρήσης, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν «ελάχιστες εξαιρέσεις».
Ο Τραμπ γνωστοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα Κινέζων πολιτών που συνιστούν δυνητικό «κίνδυνο» για την ασφάλεια.
Ο Τραμπ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Κίνας, την οποία κατηγόρησε για πλήθος αδικημάτων, από κατασκοπεία έως παραβίαση των ελευθεριών του Χονγκ Κονγκ.
«Κατέκλεψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως δεν έχει κάνει κανείς ποτέ πριν», δήλωσε ο Τραμπ για την Κίνα, κατηγορώντας την για τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο «εισέβαλε στα εργοστάσιά μας» και «ξεκοίλιασε» την αμερικανική βιομηχανία.
Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η Κίνα θα βρίσκεται στο στόχαστρό του υπόλοιπους μήνες της προεκλογικής του εκστρατείας.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε βήματα για την προστασία των Αμερικανών επενδυτών από τις κινεζικές χρηματοοικονομικές πρακτικές και κατηγόρησε την Κίνα ότι ασκεί κατασκοπεία με σκοπό να «κλέψει τα βιομηχανικά μας μυστικά, εκ των οποίων υπάρχουν πολλά».