Διάλογος μόνο για την υφαλοκρηπίδα» η θέση της Αθήνας απέναντι στον Ερντογάν – Λινού! «Αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για 1.000 κρούσματα κορονοϊού – «Οι Ρώσοι ανακοινώνουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού στις 10 Αυγούστου»! – Η Moderna Inc θα πουλήσει το εμβόλιο ακριβότερα από άλλες φαρμακευτικές

Στη θέση 99 μεταξύ 100 πόλεων η Αθήνα σε προοπτικές απασχόλησης ...

Η δήλωση του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν ότι αναστέλλονται οι έρευνες του Oruc Reis, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω δεν ξεκίνησαν ποτέ, προσλαμβάνεται ως θετικό βήμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η Αθήνα διατηρεί επιφυλάξεις για το περιεχόμενο του διαλόγου που πλέον επιθυμεί ο Ερντογάν μετά από την ένταση που ο ίδιος προκάλεσε.

Ξεκάθαρος ο Δένδιας για το τι θα… συζητήσει η Ελλάδα με τον Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας τη τοποθέτηση του Ιμπραήμ Καλίν στο CNN Turk ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνομιλήσει με την Αθήνα «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», έκανε λόγο για θετική εξέλιξη. «Η ελληνική κυβέρνηση έλεγε, και συνεχίζει να λέει, διαμηνύει πάντοτε, ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για το διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να συζητάμε όταν η μια πλευρά προβαίνει σε ενέργειες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και με το Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Εντούτοις, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Εξωτερικών, «επειδή η λέξη «διάλογος» είναι βεβαρημένη, με ό,τι ο καθένας θέλει να προσθέσει σ’ αυτήν, θέλω να είμαι και σ’ αυτό απολύτως σαφής. Εμείς, θεωρούμε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών. Αυτή είναι η διαφορά, την οποία έχουμε με τη γείτονα Τουρκία», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Κι έσπευσε να το διευκρινίσει, διότι το… μενού των όποιων συζητήσεων έχει τεράστια σημασία και πολύ παρασκήνιο.

Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την αποκλιμάκωση της έντασης και τη μη δημιουργία τετελεσμένων από τη Τουρκία στο Νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται να είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει έναν κύκλο διερευνητικών επαφών με τη τουρκική κυβέρνηση, οι οποίες όμως θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον καθορισμό των θαλασσών ζωνών. Άλλωστε, η διαφορά για τα όρια της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη διαφορά που δέχεται η Ελλάδα ότι έχει με τη Τουρκία από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα.

Ερντογάν Τουρκία ΑΝΤ1

Διάλογος μόνο για την υφαλοκρηπίδα με τον Ερντογάν

Η ατζέντα του διαλόγου με τη Τουρκία αποτελεί ίσως τον διαχρονικό λόγο που αποτυγχάνουν οι διερευνητικές συνομιλίες που έχουν επιχειρηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές τα τελευταία 20 χρόνια. Η Τουρκία κάθε φορά προσθέτει καινούρια θέματα που τα «βαπτίζει» ελληνοτουρκικές διαφορές που αφορούν το Αιγαίο ή τη Θράκη, με αποτέλεσμα όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες να έχουν αποβεί άκαρπες. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε φορά που αρχίζει ένας ελληνοτουρκικός διάλογος έχει προηγηθεί η απειλή θερμού επεισοδίου.

Στην τελευταία περίπτωση, με την έκδοση της τουρκικής NAVTEX για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η διαφορά – σε σχέση με την κρίση του Σισμίκ το 1987 ή των Ιμίων το 1996 – είναι ότι η πρόκληση αφορά, επί το πλείστον, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και όχι στο κυρίως Αιγαίο, όπως συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες.

Η διπλωματία

Όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές στο ΟnAlert , η άμεση αντίδραση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και η διεθνής παρέμβαση που επεδίωξε η ελληνική πλευρά, δεν άφησαν στη Τουρκία κανένα περιθώριο να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη σταθερά το Διεθνές Δίκαιο, είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει έναν διάλογο για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Εκείνο που παραμένει ακόμη άγνωστο είναι αν οι ενδεχόμενες διερευνητικές επαφές θα έχουν ως αντικείμενο τις θαλάσσιες ζώνες του Καστελόριζου, της Στρογγύλης, των νησιών που έχουν μέτωπο στην ανατολική Μεσόγειο και της Κρήτης ή θα περιλαμβάνει το σύνολο των νησιών του Αιγαίου. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί έναν διαλόγου σε συγκεκριμένα χρονικά όρια, όπως υπονόησε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας στις τελευταίες δηλώσεις για την αναστολή των ερευνών του Oruc Reis.

 

Λινού! «Αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για 1.000 κρούσματα κορονοϊού!

κορονοϊός Λινού

Μάσκες παντού ακόμα και σε δημόσιους χώρους για να μην έχουμε μεγαλύτερη έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού ζήτησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα με τα κρούσματα μόνο την Τρίτη 28/07/2020 να ξεπερνούν τα 50 που θεωρείται ως σημαντικό όριο για τους ειδικούς. Για το θέμα αυτό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν επιπλέον αυτών που ανακοινώθηκαν χθες από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, μίλησε στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Η κα Λινού εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχη από την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη διασπορά σε όλη σχεδόν τη χώρα και τόνισε πως με τα μέτρα που ελήφθησαν θα περιοριστούν.

Και μάλιστα είπε με έμφαση: «Αν δεν πάρουμε μέτρα σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα», προτρέποντας τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους. Τόνισε, επίσης ότι είναι αναγκαίο να επεκταθεί η χρήση μάσκας και σε δημόσιους χώρους.

 

Οι Ρώσοι ανακοινώνουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού στις 10 Αυγούστου»!

εμβόλιο CNNΗ Ρωσία σκοπεύει να είναι η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει για δημόσια χρήση ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από σήμερα, παρά τις ανησυχίες για τα επίπεδα ασφαλείας, αποτελεσματικότητας αλλά και τήρησης των σταδίων ανάπτυξής του, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες του.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο αμερικανικό δίκτυο CNN ότι εργάζονται με σκοπό στις 10 Αυγούστου ή και νωρίτερα να έχει εγκριθεί το εμβόλιο, το οποίο έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια (Gamaleya Institute) με έδρα τη Μόσχα.

Θα εγκριθεί για δημόσια χρήση και οι πρώτοι, εις τους οποίους θα δοκιμαστεί θα είναι νοσοκομειακοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, λένε οι Ρώσοι αξιωματούχοι.

Η αποκάλυψη του CNN

Είναι μια στιγμή «Sputnik», λέει ο Κίριλ Ντμιτρίεφ (Kirill Dmitriev) επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου που χρηματοδοτεί την έρευνα περί το εμβόλιο, επιχειρώντας μία σύγκριση με την επιτυχή εκτόξευση του φερώνυμου δορυφόρου, το 1957, από την Σοβιετική Ενωση.

«Οι Αμερικανοί είχαν εκπλαγεί τότε όταν άκουσαν το «μπιπ – μπιπ» του Sputnik στο διάστημα. Το ίδιο θα γίνει τώρα και με το εμβόλιο. Η Ρωσία θα φθάσει εκεί πρώτη», προσέθεσε.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNN, η Μόσχα δεν έχει δημοσιεύσει επιστημονικά δεδομένα για τις δοκιμές του εμβολίου και το αμερικανικό δίκτυο δηλώνει ότι δεν κατέστη δυνατό να πιστοποιήσει την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητά του.

Επικριτές των επικείμενων ανακοινώσεων καταλογίζουν στο Κρεμλίνο σπουδή και πίεση ώστε δια της εμφανιζόμενης παραγωγής του εμβολίου να εμφανιστεί η Ρωσία ως παγκόσμια επιστημονική δύναμη.

Υπάρχει επίσης διάχυτη ανησυχία ότι η δοκιμή του εν λόγω εμβολίου σε ανθρώπους, υπήρξε ατελής.

 

Η Moderna Inc θα πουλήσει το εμβόλιο ακριβότερα από άλλες φαρμακευτικές

εμβόλιο

Η Moderna Inc σχεδιάζει να τιμολογήσει το εμβόλιο της κατά του κορονοϊού μεταξύ 50 και 60 δολαρίων ανά διπλή δόση εμβολίου, με την τιμή αυτή να είναι τουλάχιστον κατά 11 δολάρια ακριβότερη από το εμβόλιο των Pfizer Inc και BioNTech.

Τις παραπάνω πληροφορίες για το εμβόλιο ανέφερε χθες σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα “The Financial Times,” επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Η προτεινόμενη τιμή, διπλής δόσης του εμβολίου από τη Moderna προς τις κυβερνήσεις είναι αυξημένη συγκρινόμενη με την τιμή των 39 δολαρίων ανά διπλή δόση του εμβολίου της Pfizer Inc και της γερμανικής BioNTech, όπως προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αναλυτές της αγοράς φαρμάκων δήλωσαν ότι η συμφωνία της Pfizer και της BioNTech, οικονομικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη 50 εκατομμυρίων ασθενών, η οποία συναρτάται με την τελική έγκριση του προϊόντος, είναι πιθανό να πιέσει και άλλους παραγωγούς εμβολίων κατά του κορονοϊού να καθορίσουν παρόμοια επίπεδα τιμών.