Διάγγελμα Μακρόν: Απέκλεισε το σενάριο κυβέρνησης εθνικής ενότητας — Βουλγαρία: Η κυβέρνηση έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Εμανουέλ Μακρόν

Για τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς των κομμάτων της γαλλικής Βουλής μίλησε στο διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απέκλεισε την ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Τι ανέφερε.

Για υποχωρήσεις και συνεργασίες έκανε λόγο στο ολιγόλεπτο διάγγελμά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό.

Στο διάγγελμά του ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε αρχικά για την ισχυρή αποχή στις εκλογές της Κυριακής. Απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό, είπε: «Στις 24 Απριλίου ανανεώσατε την εμπιστοσύνη σας σε εμένα εκλέγοντάς με Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ήθελα εδώ να συγχαρώ τους βουλευτές που κέρδισαν τις ψήφους σας. Η σκέψη μου είναι και στους απερχόμενους βουλευτές, τους ηττημένους».

Όπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος «Καταρχάς, δεν μπορώ να αγνοήσω την έντονη αποχή που μας υποχρεώνει όλους να δώσουμε μεγαλύτερη προβολή στις συλλογικές μας δράσεις στις μεγάλες δημοκρατικές συνεδριάσεις. Ούτε μπορώ να αγνοήσω τα ρήγματα, τις βαθιές διαιρέσεις που διατρέχουν τη χώρα μας και αποτυπώνονται στη σύνθεση της νέας Βουλής».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις συναντήσεις με τους υπόλοιπους ηγέτες των κομμάτων της Βουλής. «Οι περισσότεροι από τους ηγέτες με τους οποίους έχω μιλήσει έχουν αποκλείσει την ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία, επιπλέον, κατά την άποψή μου, δεν δικαιολογείται. (…) Πιστεύω λοιπόν ότι είναι δυνατόν, στην κρίσιμη στιγμή που ζούμε, να βρούμε μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για δράση», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Ελπίζω λοιπόν, τις επόμενες εβδομάδες, ότι αυτή η πολιτική υπέρβαση θα συνεχιστεί με σαφήνεια και υπευθυνότητα» συνέχισε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε στη συνέχεια έκκληση ώστε «να μάθουμε να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά» ως απάντηση στα «κατάγματα» που αποκαλύφθηκαν από τις βουλευτικές εκλογές. «Καμία πολιτική δύναμη σήμερα δεν μπορεί να νομοθετεί μόνη της. Η προεδρική πλειοψηφία είναι πράγματι σχετική», παραδέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ζαν-Λικ Μελανσόν: Να παραιτηθεί ο Μακρόν αν δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν αντέδρασε αμέσως στην ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν: «Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη πραγματικότητα εκτός από αυτό: η εκτελεστική εξουσία είναι αδύναμη και η Εθνοσυνέλευση ισχυρή. Τίποτα δεν πρέπει να επιτρέψει να αγνοηθεί η δημοκρατική απαίτηση. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. Αν δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, πρέπει να παραιτηθεί», είπε, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ανέφερε το όνομα της Ελίζαμπεθ Μπορν στην ομιλία του.

«Δεν υπάρχει λόγος να παρακάμψουμε την πραγματικότητα: ο Πρωθυπουργός πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης και να ζητήσει την εμπιστοσύνη της», επανέλαβε. «Η δύναμη πρέπει να παραμείνει με το νόμο της δημοκρατίας. Η ψήφος εμπιστοσύνης πρέπει να περάσει ή να αποτύχει. Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε περισσότερο, αφού η πραγματικότητα είναι αυτή που θα παραμείνει.

Βουλγαρία: Η κυβέρνηση έχασε την ψήφο εμπιστοσύνηςΒουλγαρία: Η κυβέρνηση έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης

Σε πολιτική κρίση ξανά η Βουλγαρία μετά την ήττα στη Βουλή της κυβέρνησης Πέτκοφ. ‘Εχασε στην ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ ηττήθηκε σήμερα στην ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, γεγονός που εκτιμάται ότι θα βυθίσει τη χώρα σε νέα πολιτική κρίση.

Την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης ψήφισαν 123 βουλευτές, ενώ 116 καταψήφισαν, σε σύνολο 240, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Μίροσλαβ Ιβάνοφ.

Καταλυτικός παράγοντας για την έκβαση αυτή αποτέλεσαν οι διαφωνίες για το αν η Βουλγαρία θα έπρεπε να ξεμπλοκάρει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο 42χρονος Πέτκοφ, ένας απόφοιτος του Χάρβαρντ ο οποίος είχε δεσμευτεί πως θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, υιοθέτησε μια ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή και φιλονατοϊκή στάση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μια ασυνήθιστη προσέγγιση για μια χώρα με παραδοσιακά φιλική συμπεριφορά απέναντι στη Μόσχα, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters. Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια «πιο ουδέτερη στάση».

«Αυτή η ψηφοφορία είναι μόνο ένα μικρό βήμα σε έναν πολύ μακρύ δρόμο», είπε ο Πέτκοφ μετά την ολοκλήρωσή της.

Η Βουλγαρία ενδέχεται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, τις τέταρτες από τον Απρίλιο του 2021, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ και τα σχέδιά της να υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα το 2024.

Το πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει τις προσπάθειες της Σόφιας να εξασφαλίσει σταθερή ροή φυσικού αερίου αφότου η Μόσχα διέκοψε τις παραδόσεις λόγω της βουλγαρικής άρνησης να πληρώσει σε ρούβλια. Σημειωτέον ότι η Βουλγαρία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Πέτκοφ έχει απορρίψει τις συνομιλίες με κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού και θα επιδιώξει να προσεγγίσει αποστάτες βουλευτές σε μια ύστατη προσπάθεια για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα δώσει εκ νέου διερευνητική εντολή στο κόμμα του Κίριλ Πέτκοφ για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Αν δεν τα καταφέρει, θα προσπαθήσουν άλλα δύο κόμματα. Σε περίπτωση αποτυχίας, η βουλή θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.