Δημ. Παπαδημούλης: Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ανήκουν στον ελληνικό λαό, δεν είναι προίκα της ΝΔ (βίντεο) – Αχτσιόγλου για Ταμείο Ανάκαμψης

«Να πιάσουν τόπο υπέρ της χώρας και όχι να καταλήξουν στις τσέπες λίγων και ισχυρών», επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέντευξη στον τ/στ Flash TV της Κοζάνης

“Απαράδεκτη και προκλητική” χαρακτήρισε τη ρύθμιση για το ‘ακαταδίωκτο’ στις επιτροπές για την πανδημία ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

“Θέλει να προστατεύσει τους κυβερνητικούς παράγοντες, τους Γενικούς Γραμματείς, τα διορισμένα κομματικά στελέχη, αυτούς που είναι πάνω από τη συμβουλευτική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, τους οποίους στην πραγματικότητα η ΝΔ θέλει να φιμώσει, όχι να προστατεύσει”, εξήγησε συγκεκριμένα, μιλώντας στον Flash TV της Κοζάνης, συνεχίζοντας: “Μέσα από αυτή την τροπολογία απαγορεύει η κυβέρνηση στους ειδικούς να καταθέσουν στη δικαιοσύνη -ενδεχομένως για λάθος αποφάσεις και χειρισμούς, ή για απευθείας αναθέσεις”. “Αν ήταν κάτι καλό αυτή η ρύθμιση, όπως η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να μας πείσει, τότε γιατί δεν το ψήφιζαν από την αρχή; Γιατί έφεραν τη διάταξη σαν τον κλέφτη, βραδιάτικα στη Βουλή;”, σημείωσε.

Μάλιστα, παρατήρησε χαρακτηριστικά: “Πέρσι τέτοιο καιρό ο κ. Τσιόδρας ήταν εθνικός ήρωας, ενώ σήμερα είναι ουσιαστικά εξαφανισμένος. Και διαβάζουμε, μαθαίνουμε, ότι με αρκετές από τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται διαφωνεί. Επιπλέον, αυτή την περίφημη τροπολογία ένας υπουργός δεν βρέθηκε να την υπερασπιστεί! Ούτε ο αρμόδιος, ο κ. Κικίλιας! Αλλά αντιθέτως ετοιμάστηκε από το Μαξίμου ερήμην και του υπουργείου Υγείας…”.
Ο Δημ. Παπαδημούλης είπε ακόμη πως “αν δείτε και τα πρακτικά που μόλις διέρρευσαν, υπουργοί εντελώς αναρμόδιοι, όπως ο κ. Γεραπετρίτης ή ο κ. Σκέρτσος, πήγαιναν στην επιτροπή των ειδικών και προσπαθούσαν να τους επιβάλλουν πράγματα, αντί να τους ακούν”.

Αναφερθείς στην πορεία των εμβολιασμών στην ΕΕ, στο μεταξύ, υπογράμμισε πως “συνολικά δεν τα πάει καλά με τη αντιμετώπιση της πανδημίας”. “Ο ρυθμός των εμβολιασμών προχωράει αργά, βρισκόμαστε στο 1/3 σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. Κι αν δεν δαμάσουμε την πανδημία, δεν θα ανακάμψει και η οικονομία”, συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, επισήμανε πως ούτε η χώρα μας τα πάει καλά: “Ενώ πέρσι την άνοιξη τα πήγαμε πολύ καλά, τον τελευταίο μήνα είχαμε μια δραματική αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων κι αυτό μας έχει οδηγήσει -εντός της ΕΕ- σε πολύ χειρότερη θέση από άλλες χώρες”. “Πρέπει να δούμε τι δεν κάνουμε καλά στο εσωτερικό. Όπως πιστώθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη την επιτυχία στο πρώτο κύμα, με τη στήριξη της αντιπολίτευσης, έτσι και τώρα ευθύνεται για την απώλεια ελέγχου της πανδημίας, τις μεγάλες ζημιές, την παράταση του πιο διαρκούς και αναποτελεσματικού lockdown στην ΕΕ”.

“Από ένα σημείο και μετά η κυβέρνηση σταμάτησε να ακούει την επιστήμη, έκανε τα δικά της κοιτώντας περισσότερο τις δημοσκοπήσεις παρά τις επιδημιολογικές καμπύλες. Έτσι έχασε τον έλεγχο και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας”, επέκρινε ο Δημ. Παπαδημούλης, για να προσθέσει: “Αν δεν γίνουν άμεσα σωστές διορθωτικές κινήσεις, με σχέδιο και ειλικρίνεια, μετά το Πάσχα κινδυνεύουμε να χάσουμε και το καλοκαίρι. Όχι μόνο δύσκολα θα εμπιστευθεί τη χώρα ο κάθε τουρίστας, αλλά δύσκολα θα ανοίξει με ασφάλεια και η οικονομία, και ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Ειδικότερα για την πορεία της οικονομίας και το Ταμείο Ανάκαμψης, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είπε: “Στην οικονομία τα πράγματα δεν είναι καλά, το 2020 είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρωζώνη και το 2021 η ανάκαμψη θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που προβλεπόταν. Θυμόμαστε τον κ. Μητσοτάκη να ισχυρίζεται το αντίθετο, αλλά αυτή η πρόβλεψη διαψεύδεται”.

“Περιμένουμε τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι σημαντικά για την Ελλάδα, αλλά πρέπει να πιάσουν τόπο γιατί ανήκουν στον ελληνικό λαό. Το συνολικό κονδύλι για τη χώρα μας υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ και η πρώτη προκαταβολή που περιμένουμε φτάνει τα 4 δισ. ευρώ. Περιμένουμε και άλλα 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλα 20 δισ. ευρώ από τα χρήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επομένως μέχρι και το 2027 θα έρθουν στην Ελλάδα πάνω από 70 δισ. ευρώ. Το θέμα είναι να πιάσουν τόπο υπέρ του συμφέροντος της χώρας, του ελληνικού λαού και όχι να πάνε στις τσέπες επιτήδειων. Έχουμε από το παρελθόν πολλά παραδείγματα, όπου κοινοτικά χρήματα διασπαθίστηκαν και δεν έπιασαν τόπο, διότι κινήθηκαν με πελατειακά κριτήρια και πολλές φορές με διαφθορά”, δήλωσε.
Και συνέχισε: “Έπρεπε το εθνικό σχέδιο για αυτά τα χρήματα να ετοιμαστεί με διαβούλευση, όπως προβλέπει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, με συμμετοχή των περιφερειών, των δήμων, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, της Βουλής. Η κυβέρνηση, όμως, δε συζήτησε με κανέναν και ετοίμασε σχέδιο σαν να είναι τα λεφτά αυτά δική της προίκα. Υποσχέθηκε στους πάντες ότι με το σχέδιο αυτό, που δεν γνωρίζουμε καν στην ελληνική Ευρωβουλή, θα λυθούν τα προβλήματα. Και από τις λίγες πληροφορίες που έχουμε αφήνει απ’ έξω τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ελληνικής κοινωνίας. Τα χρήματα θα πάνε στους λίγους και ισχυρούς, κομματικούς φίλους της κυβέρνησης. Σε άλλες χώρες προσπαθούν με τα χρήματα αυτά να βοηθήσουν και την εγχώρια παραγωγή, την εγχώρια προστιθέμενη αξία”.

Ο Δημ. Παπαδημούλης υπενθύμισε πως “στο Ε/Κ έχουμε συγκροτήσει ολιγομελή επιτροπή για την κοινοβουλευτική εποπτεία και τον έλεγχο των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και για τα 27 εθνικά σχέδια”. “Έχω την τιμή να είμαι τακτικό μέλος της Επιτροπής, ο μόνος από την Ελλάδα. Και δυστυχώς αντίστοιχη επιτροπή στο ελληνικό Κοινοβούλιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να φτιάξει”, σημείωσε.

Τέλος, σχετικά με το sofagate και την στάση της Τουρκίας, ο ευρωβουλευτής τόνισε: “Η συμπεριφορά του Ερντογάν απέναντι στην ευρωπαϊκή ηγεσία και την κα Φον ντερ Λάιεν ήταν ταπεινωτική, αλλά γι’ αυτό έχει ευθύνη η ΕΕ, και συγκεκριμένα ο Σαρλ Μισέλ, που στρογγυλοκάθισε και άφησε τη συνάδελφό του όρθια, απολαμβάνοντας τις πολυθρόνες μαζί με τον πασά”.
“Στο Ευρωκοινοβούλιο είμαστε πολύ αυστηροί απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν, που λειτουργεί ως δικτάτορας με κοινοβουλευτικό μανδύα και που δεν σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Δυστυχώς όμως στην Κομισιόν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικρατούν άλλες κυνικές γεωπολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα. Αυτή είναι δυστυχώς η γραμμή που επικρατεί με βασική ευθύνη της γερμανικής κυβέρνησης. Για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάμε με μια πλειοψηφία 70-80% να υπάρχει το όπλο των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία αν δεν επιθυμεί μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα. Αλλά αν ψάξετε να βρείτε τη λέξη ΄κυρώσεις΄ στις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν θα τη βρείτε. Οι κυρώσεις ουσιαστικά έχουν μπει στο ράφι”, κατέληξε.

 

Αχτσιόγλου για Ταμείο Ανάκαμψης: “Τετελεσμένα και προαπαιτούμενα, χωρίς να δίνουν λογαριασμό”

Έφη Αχτσιόγλου: Ρύθμιση οφειλών με κούρεμα χρεών - Newsbomb - Ειδησεις -  News

“Τετελεσμένα και προαπαιτούμενα, χωρίς να δίνουν λογαριασμό”

Κριτική στην κυβέρνηση γιατί εγκλωβίζει τη χώρα σε ένα πλαίσιο νομοθετικών αλλαγών με ορίζοντα πενταετίας, ασκεί η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτιόγλου, υποστηρίζοντας ότι δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις, δίχως να έχει προηγηθεί στοιχειώδης διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς.

Το ζήτημα, αναφέρει στη δήλωσή της στην «Αυγή της Κυριακής», η κ. Αχτσιόγλου δεν είναι μόνο οικονομικό και διαδικαστικό, είναι συνταγματικό και ζήτημα δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει:

«Η κυβέρνηση καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια λίστα έργων συνολικού ύψους 31 δισ. η υλοποίηση των οποίων θα εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι το 2026, χωρίς να έχει συζητήσει με κανέναν εντός Ελλάδας γι’ αυτά. Καταθέτει ένα πρόγραμμα και δεσμεύει τη χώρα για μια περίοδο που εκτείνεται πολύ πέραν της συνταγματικής της θητείας χωρίς κατ’ ελάχιστο να έχει συζητήσει με τη Βουλή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους κοινωνικούς εταίρους, με επαγγελματικές οργανώσεις, με επιμελητήρια. Φέρνει, έτσι, προ τετελεσμένων το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για το πώς θα γίνει χρήση μιας μεγάλης χρηματοδότησης ως εάν να πρόκειται για χρήματα δικά της, που τα διαχειρίζεται όπως θέλει, ως εάν να έχει τη δικαιοδοσία να δεσμεύει και επόμενες κυβερνήσεις, ως εάν η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας να είναι υπόθεση πέντε ανθρώπων. Το χειρότερο είναι ότι οι σημερινές δεσμεύσεις της κυβέρνησης όχι απλώς δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά επισείουν και ποινές για τη χώρα αν δεν τηρηθούν από τις επόμενες κυβερνήσεις. Διότι οι συμφωνημένες επονομαζόμενες «μεταρρυθμίσεις» θα πρέπει πρώτα να ψηφίζονται για να προχωρούν οι εκταμιεύσεις από το ταμείο ανάκαμψης. Και αν επόμενη κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει κάποια απ’ αυτές, η χώρα θα υποχρεούται σε επιστροφή χρημάτων».

Ειδική αναφορά κάνει στο θέμα των εργασιακών σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση εντάσσει ως προαπαιτούμενα του ταμείου ανάκαμψης όλο το αντεργατικό πλαίσιο που υλοποιεί για τα ωράρια, τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις, την ελαστικοποίηση».

Προσθέτει ότι δεν είναι μόνο τα εργασιακά, αφού «η λίστα έργων της ΝΔ περιλαμβάνει γενναίες χρηματοδοτήσεις σε αμφιβόλου ποιότητας προγράμματα κατάρτισης από ιδιωτικά ΚΕΚ, αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις χρηματοδοτήσεις και έργα ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία».