Δημ. Βίτσας: Ενεργή εξωτερική πολιτική με βάση το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα – Κ. Νοτοπούλου: Η Θεσσαλονίκη ξανά ζει μέρες του μαύρου Νοέμβρη

Σημεία συνέντευξης του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία του Δυτικού Τομέα Αθηνών, στην τηλεόραση της ΕΡΤ

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική και το περιστατικό μεταξύ Δένδια-Τσαβούσογλου, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε:
«..Σωστά ο κος Δένδιας είπε τις Ελληνικές θέσεις στην συνάντηση με τον κο Τσαβούσογλου. Αυτό είναι δεδομένο για εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ξεκάθαρο ότι τις θέσεις μας θα πρέπει να τις παρουσιάζουμε παντού. Ανοιχτά και ευθαρσώς.

Η Τουρκία θέλει να παίξει το ρόλο της υπερδύναμης στην περιοχή, κάτι που εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Ιδιαίτερα όσο αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το βασικό όμως ζήτημα είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα.

Η στρατηγική της Ελλάδας θα πρέπει να στοχεύει στην σταθερότητα και στην ειρήνη.

Πρέπει στις συζητήσεις που ξεκινούν το επόμενο χρονικό διάστημα για το Κυπριακό να βάλουμε τις θέσεις μας, οι οποίες θα πρέπει να στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Κανένα λόγο δεν έχουμε να φοβόμαστε το διάλογο και τη συζήτηση, κάνοντας βέβαια καθαρό ότι καμιά Ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στο παραμικρό στα θέματα της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Το μόνο θέμα που εμείς έχουμε με την Τουρκία είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας και αν χρειαστεί, με κοινό συμφωνητικό, θα μπορούσαμε να πάμε και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Υπάρχουν ζητήματα που δεν είναι διμερή, όπως λόγου χάριν το μεταναστευτικό – προσφυγικό και που αφορούν την Ευρώπη και την Τουρκία. Θα πρέπει αυτά να γίνουν γνωστά και οι Ευρωπαίοι να λειτουργούν Ευρωπαϊκά και όχι στενά εθνικά.

Η Τουρκία παίρνει χρήματα από την ΕΕ για να κρατά τους πρόσφυγες στη χώρα της και όχι για να τους εργαλειοποιεί.

Το βασικό έλλειμμα της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής είναι ότι κατά βάση η ακολουθούμενη στρατηγική έχει αμυντικό χαρακτήρα.

Συνήθως λοιπόν η Τουρκία έχει την πρωτοβουλία και εμείς απλά ΄΄τρέχουμε΄΄ να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα.

Ποτέ επι ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε Τουρκικό καράβι που να το παρασύρει ο αέρας στα χωρικά μας ύδατα, όπως και ποτέ δεν υπήρξε υπουργός που να αμφισβητήσει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών  μας υδάτων στα 12 μίλια.

Εμείς θα πρέπει να διαμορφώσουμε ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, αξιοποιώντας τη θέση της χώρας μας στη διεθνή κοινότητα, κάνοντας ευρέως γνωστές τις θέσεις μας απέναντι στις θέσεις της Τουρκίας οι οποίες κινούνται εκτός του διεθνούς δικαίου.

Να εργαστούμε λοιπόν για το διάλογο γιατί όταν θες ειρήνη σε μια περιοχή, πάντα θα χρειάζεσαι μια ΄΄ανοιχτή΄΄ πόρτα.

Αυτό δε σημαίνει ότι υποχωρείς…»

 

Κ. Νοτοπούλου: Η Θεσσαλονίκη ξανά ζει μέρες του μαύρου Νοέμβρη

Ο Γενικός Γραμματέας υπηρεσιών υγείας κ. Κωτσιόπουλος επισκέφθηκε χθες την Θεσσαλονίκη, και δήλωσε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη την ώρα που τα δύο εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Γεννηματάς έχουν πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ 100%.

Στη δήλωση της βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνας Νοτοπούλου​, αναφέρεται:

«Η πραγματικότητα είναι ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας φτάνει στην κορύφωσή του και η Θεσσαλονίκη ξαναζεί ημέρες του μαύρου Νοέμβρη 2020.

Νοσοκομεία μιας νόσου, πληρότητα κλινών ΜΕΘ στο 100%, αύξηση κρουσμάτων και διασωληνομένων, μετατροπή άλλων κλινικών σε ΜΕΘ για covid, μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από μια δομή του ΕΣΥ σε άλλη και παράδοση της λοιπής νοσηρότητας στον ιδιωτικό τομέα.

Τα Νοσοκομεία της πόλης «στο κόκκινο».

Η Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη οφείλει να ενισχύσει το ΕΣΥ, να προσλάβει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να στηρίξει την Πρωτοβάθμια Υγεία, να πάρει μια σειρά από μέτρα σοβαρής αντιμετώπισης των κυμάτων της πανδημίας  (ήδη οι ειδικοί κάνουν λόγο και για 4ο κύμα).

Αυτά χρειάζεται η Θεσσαλονίκη».