Δημοσιεύματα στη Liberation, Le Soir: Θα γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα αφήσει απεργό πείνας να πεθάνει;

Το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αφήσει έναν απεργό πείνας να πεθάνει, μετά την Ιρλανδία του 1981 με τον Bobby Sands, διατυπώνει ο αρθρογράφος της Liberation, Fabien Perrier.

Σε άρθρο του με τίτλο «Στην Ελλάδα, η τύχη των κρατουμένων σε απεργία πείνας προκαλεί ανησυχία», αναφέρεται στην κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα η οποία όπως αναφέρεται έχει «επιδεινωθεί αρκετά» και «κινδυνεύει να πεθάνει τις επόμενες ώρες».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως είναι μία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ενώ αναφέρεται στις δηλώσεις της δικηγόρου Ιωάννας Κούρτοβικ, που τονίζει ότι συνιστά και μία «εκδίκηση» ενάντια στην οικογένεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εν συνεχεία γίνεται αναφορά στην ιστορία της «17Ν» με αναφορές στις δολοφονίες του Richard Welch και του Παύλου Μπακογιάννη, πατέρα του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και γαμπρού του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Όπως επισημαίνεται το 2002 που εξαρθρώθηκε η οργάνωση, ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού για να εκτίσει την ισόβια κάθειρξη που του επιβλήθηκε, ωστόσο το 2017, με πρωτοβουλία της αριστερής Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, μεταφέρθηκε σε αγροτική φυλακή αποκτώντας δικαίωμα εξόδου λόγω καλής διαγωγής.

Η Liberation επισημαίνει ότι με την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία το 2019 άλλαξε ο νόμος που επέτρεπε σε όσους έχουν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα να εκτίσουν την ποινή τους σε αγροτική φυλακή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί, πέρυσι, στις φυλακές υψηλής ασφαλείας Δομοκού και να ανακληθεί κάθε δικαίωμα εξόδου που είχε.

Αναφέρει δε πως το αίτημα του κρατούμενου έχει να κάνει με τη μεταφορά του εκ νέου στις φυλακές του Κορυδαλλού ώστε να είναι κοντά στην οικογένειά του ενώ η συνήγορός του του δηλώνει πως «παραβιάζονται τα δικαιώματά του. Η Κυβέρνηση δεν σέβεται το νόμο που η ίδια έχει ψηφίσει» εκτιμώντας πως «η διαχείριση της κατάστασης από τις αρχές είναι αυθαίρετη και έχει τιμωρητικό χαρακτήρα».

Τέλος, επικαλείται δήλωση της καθηγήτριας συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Ιφιγένειας Καμτσίδου, που σημειώνει πως ο κρατούμενος «υπόκειται σε διακριτική μεταχείριση αντίθετα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Στο ανάλογο δημοσίευμα στη Le Soir που επίσης δημοσιεύει ανταπόκριση του Fabien Perrier από Αθήνα με τον τίτλο “Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί ανησυχία, φαίνεται να αγνοεί τους νόμους” και υπότιτλο «Στην Ελλάδα, το ζήτημα του σεβασμού του κράτους δικαίου έχει επανέλθει στο προσκήνιο με την απεργία πείνας ενός πολιτικού κρατούμενου. Κινδυνεύει να πεθάνει εντός των επόμενων ωρών. Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί ανησυχία: Φαίνεται να αγνοεί τους νόμους» επισημαίνεται ακόμα η “σιωπή” της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου στο αίτημα χιλιάδων πολιτών μέσω Facebook, παρά τις απόψεις που είχε σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως αναφέρεται, μέχρι στιγμής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, δεν έχει απαντήσει στη μαζική παρέμβαση στο Facebook της για τον Κουφοντίνα. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε δηλώσει τον περασμένο Ιανουάριο: «Προσβλέπω σε μία κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα, όπως αυτά περιγράφονται τόσο στο Σύνταγμά μας όσο και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».