Δημητρίου στην Προανακριτική της Βουλής: Παράνομο το «ριφιφί» Αγγελή στο γραφείο Τουλουπάκη

Στην τέταρτη κατάθεσή της στην Προανακριτική Επιτροπή, η Ξένη Δημητρίου συνέχισε να εκθέτει τόσο τον Ιωάννη Αγγελή όσο και την Ελένη Ράικου.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απάντησε σε ερώτημα του Γιάννη Γκιόλα αναφορικά με το «ριφιφί» του Ιωάννη Αγγελή στο γραφείο της Ελένης Τουλουπάκη: «Ακόμη και οι κατασχέσεις στους κατηγορούμενους γίνονται με όλες τις εγγυήσεις. Ακόμη κι αν λέμε ότι ο Ι. Αγγελής ήθελε να την ελέγξει για κάτι, θα έπρεπε να την είχε καλέσει. Με συνεννόηση και ηρεμία να του δείξει το υλικό».

Πρόσθεσε δε ότι «όχι μόνο δεν έκανε αυτό, αλλά είπε ψέματα ότι εγώ του ζήτησα να μπει απουσία της και να πάρει το υλικό από τον υπολογιστή. Όχι μόνο ήταν παράνομο αυτό που έκανε, αλλά είπε και ψέματα ότι του το ζήτησα εγώ».

Εν συνεχεία, η μάρτυρας τόνισε ότι οι Ι. Αγγελής και Ελ. Ράικου ούτε προφορικά, ούτε εγγράφως της είχαν κάνει κάποιο παράπονο περί πιέσεων από τον Δ. Παπαγγελόπουλο. «Ήξεραν ότι είμαι τελείως ανεξάρτητη και για αυτό δεν είχαν κανένα λόγο να φοβούνται. Ήξεραν ότι δεν συμμετείχα σε δείπνα, όπως έλεγαν δημοσιεύματα για την κ. Ραικου και τον κ. Παπαγγελόπουλο. Θα με είχε απειλήσει κάποιος και θα έτρωγα μαζί του;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε πως α«νεξαρτησία δεν είναι απλά αυτό που λέει το Σύνταγμα, αλλά η εσωτερική ανεξαρτησία από τα πάντα να είσαι μακριά και την ίδια ώρα να είσαι μέσα στην κοινωνία».

 

Άγγελος Προβολισιάνος

 

Μέτρα για τις πλαζ- Ανοίγουν το Σαββατοκύριακο- Τι πρέπει να προσέχετε

Για τις παραλίες, την άμμο και το μπάνιο στη θάλασσα την περίοδο του κορωνοϊού μίλησε σήμερα ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Σε ερώτηση για τις οργανωμένες παραλίες και ενόψει καύσωνα το Σαββατοκύριακο, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε ότι πρέπει να οριστούν οι κανόνες για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, εξηγώντας ότι το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στην επιστημονική επιτροπή αυτές τις ημέρες.

Ανοίγουν το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση. Εντός της ημέρας θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε να ανοίξουν οργανωμένα οι χώροι όπου θα μπορέσουν να βρεθούν «συντεταγμένα» και «προστατευμένα» οι πολίτες που θα θελήσουν να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα. Και αντί να συγχρωτίζονται όλοι, ατάκτως εριμμένοι, χωρίς αποστάσεις και μέτρα υγιεινής, σε παγκάκια στις πλατείες και στα πάρκα και σε πάνω στην άμμο, στα κοντινά παράκτια σημεία, να πραγματοποιήσουν την αναγκαία για όλους έξοδο σε συνθήκες ασφάλειας για τη δημόσια υγεία. Ετσι ελήφθη η απόφαση να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ λόγω του καύσωνα που θα έχουμε το Σαββατοκύριακο. Το επόμενο ορόσημο για την άρση των μέτρων είναι η απελευθέρωση των μετακινήσεων επί ελληνικού εδάφους.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Βατόπουλος εξήγησε ότι πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες καθώς το μεγάλο πρόβλημα είναι ο συνωστισμός λόγω των σταγονιδίων και σε μικρότερο βαθμό οι χειραψίες και οι επιφάνειες. Δεν αποτελεί πρόβλημα, η άμμος, το νερό και ο αέρας. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει καθαριότητα στις ντουζιέρες.
«Καλό είναι άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους να μην έρχονται σε στενή επαφή», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος και τόνισε ότι το θέμα είναι κυρίως έξω στην παραλία καθώς μέσα στη θάλασσα οι άνθρωποι κρατούν πάντα μια απόσταση.

Κορωνοϊός και ηλικιωμένοι στις παραλίες

Ερωτηθείς εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ζώνες ωρών κατά τις οποίες θα πηγαίνουν στις παραλίες οι ηλικιωμένοι, τόνισε ότι τα σενάρια είναι διάφορα για την αποφυγή του συγχρωτισμού, αλλά το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι να μην υπάρχει πολύς κόσμος στην παραλία.
«Στην πισίνα είναι πιο εύκολο», εξήγησε ο καθηγητής, καθώς ήδη ισχύουν κανόνες για τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν συγχρόνως και μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί η μείωση του αριθμού τους.

Μαγιορκίνης για κορωνοϊό: Πιο μεταδοτικός από τη γρίπη και μέσα στο καλοκαίρι

Ερωτηθείς για την ανθεκτικότητα του κορωνοϊού στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι «όπως είχαμε προβλέψει, οι έρευνες δείχνουν μείωση της μεταδοτικότητας στο 30% με την άνοδο της θερμοκρασίας και της υγρασίας.»

Παρά ταύτα, εξήγησε, ότι παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας από το 2,5 στο 1,5, «ο κορωνοϊός θα εξακολουθήσει να είναι πιο μεταδοτικός από τη γρίπη και μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αν δεν πάρουμε μέτρα, δεν θα χαλαρώσει.» Ο κ. Μαγιορκίνης στη συνέχεια μίλησε και για τα κλιματιστικά τονίζοντας ότι χρειάζεται προσοχή καθώς δημιουργούνται μικροκλίματα. Παρά ταύτα, διευκρίνισε, ότι «τα οικιακά δεν έχουν θέμα. Στο σπίτι έχουμε ούτως ή άλλως τις επαφές με τις οποίες συγχρωτιζόμαστε και τα air condition δεν θα αλλάξουν κάτι. Εκεί που δημιουργείται πρόβλημα είναι οι κλειστοί κοινόχρηστοι χώροι.»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ερωτήθηκε για τα σχολεία καθώς και για τις εικόνες από τις συγκεντρώσεις ανθρώπων σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους. Για τα σχολεία είπε ότι ήταν σαφές ότι «πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουν, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση ήταν η μείωση της πυκνότητας κατά 50% (σ.σ. τα εκ περιτροπής μαθήματα και οι 15 μαθητές ανά τμήμα) και η δεύτερη η λήψη μέτρων που θα μειώσουν τη μεταδοτικότητα.»

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*