Δεν ψηφίζει το ν/σ Τσιάρα η Γιαννάκου, σοβαρές ενστάσεις από Κεφαλογιάννη – Νέο βίντεο ρατσισμού: Οδηγός λεωφορείου βρίζει μετανάστη. Αντέδρασαν οι επιβάτες

Την πρόθεσή της να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια –που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων– ανακοίνωσε από τη Βουλή η Μαριέττα Γιαννάκου. Όπως ξεκαθάρισε η βουλευτής της Ν.Δ., δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο, αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δεν προχωρήσει σε αλλαγές.

«Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα της κυβέρνησης να προτείνει αλλαγές σε ορισμένες διατάξεις του Οικογενειακού Δικαίου, που έχουν διαρκέσει 38 χρόνια τώρα. Εδώ και μήνες περίμενα ένα καθαρό σχέδιο νόμου που να αποσαφηνίζει καλύτερα την αυθεντική βούληση του συντάκτη. Οι δικές μου προτάσεις ήταν πολύ πιο πριν γνωστές. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής τις ανέφερα αναλυτικά. Το μόνο που δεχθήκατε, από τις τροπολογίες που καταθέσαμε, ήταν μερικώς αυτό που σας αναφέραμε στην τροπολογία για το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, περί σύγχυσης στην κατοικία ανηλίκου. Τίποτα άλλο. Καμία ουσιαστική αλλαγή. Επιμένετε σε κάτι που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από αυτά που θέλει να επιλύσει», είπε η βουλευτής της Ν.Δ.

Μάλιστα, η κ. Γιαννάκου, απευθυνόμενη στον υπουργό, δήλωσε: «Κατηγορήσατε όλους όσοι κάναμε προτάσεις, ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το συμφέρον του παιδιού και πως παίρνουμε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου γονέα. Τη Δευτέρα βέβαια ήταν το αποκορύφωμα. Στο ραδιόφωνο “Πρώτο Θέμα” κατηγορήσατε εμένα και την κυρία Κεφαλογιάννη πως οι ενστάσεις μας προέρχονται από προσωπικά βιώματα. Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας κύριε υπουργέ, αλλά μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Οι ενστάσεις μας προέρχονται από την κοινή λογική και τη γνώση της επιστήμης. Ως παλαιό μέλος της ΝΔ, θέλω να σας πω ότι έχω εκπλαγεί ειλικρινά. Διότι μέσα στο ναό της Δημοκρατίας εσείς, αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους. Δεν καταθέσαμε όμως εμείς το σχέδιο νόμου κύριε υπουργέ. Εσείς το πράξατε. Το κείμενο σας φανερώνει τη γονεοκεντρική του λογική. Οι περισσότερες διατάξεις που υπάρχουν φανερώνουν πως δεν έχουν διαμορφωθεί με γνώμονα και επίκεντρο το παιδί, αλλά με τις επιθυμίες των γονέων. Το σημαντικό σε αυτό το σχέδιο νόμου όμως δεν πρέπει να είναι οι γονείς αλλά τα δικαιώματα των παιδιών».

Στις παρατηρήσεις της σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, η Μαριέττα Γιαννάκου ανέφερε: «Είμαι κατά της οριζόντιας επιβολής τεκμηρίου χρόνου, στην επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς του. Είμαι κατά και της υποχρεωτικότητας και είμαι κατά των γενικών οριζόντιων τεκμηρίων».

«Καλό είναι να απευθυνόμαστε στην επιστημονική κοινότητα, η οποία αναδεικνύει αυτό που λέει η κοινή λογική. Τα παιδιά έχουν ανάγκη και από τους δύο γονείς. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που το αμφισβητεί αυτό. Δεν πρέπει να υπάρχει όμως οριζόντια και άκαμπτη ρύθμιση της επιμέλειας των παιδιών», είπε η κυρία Γιαννάκου και τόνισε ότι το «εξίσου» στη γονική μέριμνα υπαινίσσεται χρονική διάρκεια και μειωμένη διατροφή, «αν και την καθημερινότητα πρέπει να διαχειρίζεται εκείνος που έχει την επιμέλεια».

«Το ζήτημα που πραγματεύεται το σχέδιο νόμου είναι κοινωνικό, επιστημονικό και, σε τελευταία ανάλυση, ηθικό κύριε υπουργέ. Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν ταιριάζουν με τη ρύθμιση κοινωνικών πραγματικοτήτων και οικογενειακών θεμάτων και καταλήγουν συνήθως σε αντίθετα αποτελέσματα», είπε η πρώην υπουργός.

Σε σχέση με τη στάση της στην ψηφοφορία, η βουλευτής της Ν.Δ. ξεκαθάρισε: «Πολύ φοβούμαι ότι το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει περισσότερες δικαστικές προσφυγές και εντάσεις και από τη στιγμή που δεν αλλάζει το “εξίσου”, το 1/3 και το “οριστική” (σ.σ. η διάταξη που προβλέπει οριστική απόφαση του δικαστηρίου στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας), εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω».

Κεφαλογιάννη: Το νομοσχέδιο διχάζει αντί να ενώνει

Νομικές αστοχίες, ανέφικτες πρακτικά προβλέψεις που θα οδηγήσουν σε αδιέξοδα και δικαστικές προσφυγές, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στην Ολομέλεια, η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία επέμεινε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει γονεοκεντρικό και όχι παιδοκεντρικό χαρακτήρα.

Η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «προσωπικά, στο παρελθόν έχω υποστηρίξει κατά συνείδηση, σοβαρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως ήταν το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Που στόχευαν πραγματικά, στην προάσπιση ατομικών δικαιωμάτων. Όχι όμως από προσωπικά βιώματα κύριε υπουργέ. Αλλά από το ήθος που διδάσκει η ιστορία μας, να μην μιλάμε ποτέ προσωπικά, μόνο πολιτικά, και φυσικά από τις αρχές που επιβάλλει η πίστη μας σε μια σύγχρονη, φιλελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία. Η πεποίθηση μας είναι ότι είμαστε εδώ, για να προχωράμε μαζί, συνθέτοντας για ένα τόσο σπουδαίο θέμα όσο αυτό του νομοσχεδίου. Γι΄αυτό και οι τροπολογίες που καταθέσαμε από κοινού με την κ. Γιαννάκου, αποσκοπούν στη διόρθωση μιας λογικής που εσφαλμένα αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο».

Αν και σημείωσε ότι «η τελική ευθύνη ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης», εντούτοις τόνισε ότι το νομοσχέδιο «αντί να ενώνει, διχάζει. Αντί να λύνει δημιουργεί προβλήματα. Αντί να συνθέτει, στήνει εμμονικά συνθέσεις που δεν υπηρετούν τον σκοπό του, που είναι το συμφέρον των παιδιού».

Στις επιμέρους διατάξεις, η βουλευτής της ΝΔ προειδοποίησε ότι «έχουν γραφτεί σαν να απευθύνονται στον ένα γονέα, αυτόν που δεν ζει μαζί με το παιδί» και επισήμανε ότι:

→ Εισάγεται η υποχρέωση της προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα, για επείγοντα καθημερινά ζητήματα, τη στιγμή που αστικός κώδικας δίνει δικαίωμα στους γονείς να επιχειρούν μόνοι τους στα ζητήματα αυτά. Αυτή η πρόβλεψη είναι ανέφικτη, θα οδηγήσει σε προστριβές τους γονείς, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο την καθημερινότητα του παιδιού, είπε η κ. Κεφαλογιάννη.

→ Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι γονείς ασκούν γονική μέριμνα από κοινού και εξίσου, αν και ο Αστικός Κώδικας προβλέπει ότι οι γονείς δεν ασκούν εξίσου τη γονική μέριμνα ούτε κατά τη διάρκεια του γάμου.

→ Με τον όρο «εξίσου» ανοίγει ο δρόμος της οριζόντιας αντιμετώπισης όλων των παιδιών. Ένα βρέφος δηλαδή, θα αντιμετωπίζεται το ίδιο, όπως ένα παιδί 15 ετών, επισήμανε η Όλγα Κεφαλογιάννη και ενώ η σύμβαση του ΟΗΕ αναφέρει ρητά ότι το συμφέρον του παιδιού εξειδικεύεται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

→ Η διάταξη για το 1/3 στον χρόνο επικοινωνίας, έχει χαρακτήρα υποχρέωσης, αν και, όπως τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, η επικοινωνία είναι δικαίωμα και προστατεύεται από τον νόμο και δεν ασκείται εξαναγκαστικά.

→ Οι όροι «εξίσου» και «τεκμαίρεται» (το 1/3 του χρόνου επικοινωνίας), προβλέπονται για να δεσμεύσουν το σκεπτικό και την απόφαση του δικαστή, είπε η βουλευτής και προσέθεσε ότι οδηγούν σε ερμηνεία ισόχρονης άσκησης της γονικής μέριμνας με υποχρεωτική εναλλασσόμενη κατοικία. «Ή θα πρέπει να αποσαφηνιστούν ή ακόμα καλύτερα να απαλειφθούν οι δύο όροι», είπε η κ. Κεφαλογιάννη.

→ Για την πρόβλεψη οριστικής καταδίκης για αδικήματα κακοποίησης ως περίπτωση κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, η βουλευτής είπε ότι το παιδί θα παραμένει εκτεθειμένο στη γονική μέριμνα ενός κακοποιητικού γονέα, για χρόνια.

 

Νέο βίντεο ρατσισμού: Οδηγός λεωφορείου βρίζει μετανάστη – Αντέδρασαν οι επιβάτες

Νέο βίντεο ρατσισμού: Οδηγός λεωφορείου βρίζει μετανάστη - Αντέδρασαν οι επιβάτες

Τρίτο περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς είχαμε από οδηγό λεωφορείου στην Αθήνα. Σφοδρή ήταν η αντίδραση των επιβατών.

Και τρίτο περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς από οδηγό λεωφορείου, αυτή τη φορά εναντίον μετανάστη με καταγωγή από την Αφρική.

Σύμφωνα με μαρτυρία που δημοσιεύθηκε στη σελίδα “Μένουμε Ενεργοί” στο Facebook, το περιστατικό έγινε τη Δευτέρα (17/5) σε δρομολόγιο λεωφορείου επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο οδηγός σταμάτησε για να κατεβάσει επιβάτη με καταγωγή από την Αφρική, προφασιζόμενος ότι τα πράγματα που μετέφερε, εμπόδιζαν τη μετακίνηση των υπολοίπων επιβατών. Μάλιστα, δεν υπήρξε κανένα παράπονο από άλλον επιβάτη, αλλά ο οδηγός προέβη στη πράξη αυτή με δική του πρωτοβουλία.

Προηγουμένως και σύμφωνα με τη μαρτυρία, ο οδηγός είχε εξυβρίσει τον μετανάστη. Όπως μεταφέρει επιβάτιδα, που ήταν παρούσα στο περιστατικό: “Σε μία στάση μπήκε αυτό το παιδί με ένα καροτσάκι από αυτά της αγοράς (μικρότερο από καροτσάκι μωρού όχι ότι έχει σημασία). Το λεωφορείο είχε πολύ κόσμο. Ο οδηγός έκλεισε την πόρτα αλλά είχε μαγκώσει το ρούχο του μετανάστη. Φώναξα στον οδηγό να ανοίξει, την άνοιξε και την ξανάκλεισε.

Δυο-τρία λεπτά πιο μετά και αφού ο επιβάτης είχε μπει πιο μέσα, ο οδηγός σταματάει το λεωφορείο. Φωνάζει για ώρα, δε θυμάμαι ακριβώς τι έλεγε, αλλά έβριζε και του λέει να κατέβει κάτω, ξεκάθαρα επειδή ήταν μαύρος και μετανάστης. Ο οδηγός δεν περίμενε να υπερασπιστούμε τον συνεπιβάτη μας γι’ αυτό και στο βίντεο ακούγεται να λέει προς επιβάτη “Εσύ, τον υποστηρίζεις;” για να πάρει την απάντηση “Φυσικά και τον υποστηρίζουμε”. Γενικά όλοι την έλεγαν στον οδηγό κ αυτό είναι παρήγορο”.

Στο βίντεο, ο οδηγός ακούγεται να λέει πως το καροτσάκι του επιβάτη τον εμποδίζει, ενώ ισχυρίζεται ότι απαγορεύεται να το έχει μέσα στο λεωφορείο. Με τη σειρά τους, οι επιβάτες απαντούν στον οδηγό πως αν ήταν ψώνια κάποιου Έλληνα δεν θα είχε το ίδιο πρόβλημα, ενώ τον καλούν να ασχοληθεί με τη δουλειά του. Αν μη τι άλλο, η άμεση αντίδραση του κόσμου είναι πολύ ελπιδοφόρα.

Θυμίζουμε πως στις 8 Μαίου, οδηγός λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη εξύβρισε χυδαία επιβάτη, ενώ τον χτύπησε και στο στήθος πριν απειλήσει άλλους επιβάτες που τραβούσαν τα πλάνα.

Αντιστοίχως, είχε προηγηθεί και άλλο περιστατικό στην Αθήνα, όταν άλλος οδηγός είχε αναγκάσει μετανάστη να σηκωθεί από τη θέση του προκειμένου να καθίσει μια γυναίκα, φωνάζοντας, μεταξύ άλλων, “εδω κουμάντιο κάνω εγώ”. Για τα περιστατικά διενεργούνται πειθαρχικοί έλεγχοι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*