Δεν πρέπει να αποφασίζουν οι ομάδες για τις τιμωρίες * Κυριάκος: “Τιμά την ΑΕΚ η απόφαση της” * Καταγγελία Ολυμπιακού στην ΚΕΔ: «Σκάνδαλο και αλλοίωση αυτό που έγινε με ΠΑΟΚ…

Η ΑΕΚ αποφάσισε να μην καταθέσει ένσταση για την αβλεψία του ΠΑΟΚ με τα ληγμένα δελτία, όμως είναι λάθος να ρίχνει ο ΚΑΠ το… μπαλάκι στις ομάδες για την επιβολή των κανονισμών. Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρηθεί; Γράφει ο Νίκος Συριώδης.

Η ΑΕΚ αποφάσισε να πάει κόντρα στο αγωνιστικό και οικονομικό της συμφέρον, αλλά και σε μεγάλη μερίδα των φίλων της και δεν κατέθεσε ένσταση μετά την απίστευτη αβλεψία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να αφήσει ληγμένα 12 δελτία υγείας. Η Ένωση ήταν δεδομένο πως θα κέρδιζε την ένσταση, παίρνοντας τους τρεις βαθμούς του ντέρμπι των Δικεφάλων, ενώ οι ασπρόμαυροι θα τιμωρούνταν και με αφαίρεση τριών βαθμών.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης αποφάσισε η ομάδα του να μην εξασφαλίσει την 2η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League της επόμενης σεζόν, καθώς “η διαφορετικότητά της υποστηρίζεται με κόστος και με ξεκάθαρες αποφάσεις” όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

Η ΑΕΚ επέλεξε να ακολουθήσει ένα δικό της μονοπάτι, καθώς οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πήγαινε κόντρα στον αξιακό της κώδικα. Το τι δρόμο ακολουθεί μια ΠΑΕ είναι αναφαίρετο δικαίωμά της και κρίνεται από τον κόσμο της.

Στην περίπτωση των κιτρινόμαυρων, πολλοί φίλοι της διαφωνούν έντονα με τη μη κατάθεση ένστασης και άλλοι χειροκροτούν, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται αποστομωτική απάντηση στον ΠΑΟΚ για τον χαρακτηρισμό “χάρτινοι” αναφορικά με το πρωτάθλημα του 2018 που κρίθηκε εντέλει στις δικαστικές αίθουσες.

Ο ΚΑΠ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ

Μήπως όμως θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το αν θα πρέπει ή όχι οι ομάδες να αποφασίζουν για την επιβολή του κανονισμού; Για ποιο λόγο να μπαίνει η ΑΕΚ και η κάθε ΑΕΚ σε διλήμματα και να της ρίχνει ο ΚΑΠ το… μπαλάκι, αντί ο κανονισμός να είναι ξεκάθαρος;

Για ποιο λόγο να επιβάλλονται οι νόμοι α λα καρτ, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η κάθε ΠΑΕ;

Σήμερα η Ένωση αποφάσισε να μην καταθέσει ένσταση για το συγκεκριμένο ζήτημα και την επόμενη φορά μια άλλη ΠΑΕ στη θέση της μπορεί να αποφασίσει το ακριβώς ανάποδο. Το λάθος όμως του αντιπάλου θα είναι το ίδιο. Για ποιο λόγο επομένως να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Ο κανονισμός δεν πρέπει να αφήνει τέτοια περιθώρια και ίσως ήρθε η στιγμή να το δουν οι υπεύθυνοι για το μέλλον, διότι πολύ απλά για την ίδια παράβαση μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές συνέπειες. Στην περίπτωση αυτή, πληγώθηκε απλά το πρεστίζ του ΠΑΟΚ και μέχρι εκεί. Αν συμβεί και στο μέλλον όμως, ο παραβάτης μπορεί να την πληρώσει με μηδενισμό, -3 και πρόστιμο. Δεν είναι παράλογο;

Ο ΚΑΠ οφείλει να είναι ξεκάθαρος και να αποφασίζει για όλα και όχι να αφήνει περιθώρια στις ομάδες να λειτουργούν ως ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς για ζητήματα που δεν θα έπρεπε να τις αφορούν. Μέχρι τότε, η κάθε ΠΑΕ έχει το καρπούζι και το μαχαίρι και πράττει ανάλογα με τι τι επιθυμεί. Και ας παραδέχεται ο παραβάτης ότι έκανε λάθος…

 

Κυριάκος: “Τιμά την ΑΕΚ η απόφαση της”

Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΟΚ στην ανακοίνωση της Ένωσης ήρθε με μια δήλωση του αντιπροέδρου του Δικεφάλου, Κυριάκου Κυριάκου, που κάνει λόγο για νέες συνθήκες στην αντιπαλότητα των ομάδων.

Με μια δήλωση του Κυριάκου Κυριάκου ως εκπροσώπου της διοίκησης η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αντέδρασε ο Δικέφαλος στην ανακοίνωση της ΑΕΚ με την οποία η Ένωση αποποιήθηκε του δικαιώματος να καταθέσει ένσταση για το χθεσινό ντέρμπι. Σε αυτήν τονίζει ότι η απόφαση της ΑΕΚ μπορεί να δημιουργήσει νέες συνθήκες στην αντιπαλότητα των ομάδων που θα περιορίζεται μόνο μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ με τη δήλωση του εκπροσώπου του ζητά συγνώμη από τους φίλους της ομάδας που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Έπρεπε να υποστούν τέτοια πληγή στο σώμα του Συλλόγου”.

Είναι προς τιμήν της ΠΑΕ ΑΕΚ που δεν άσκησε το δικαίωμα της ένστασης που νόμιμα είχε. Χωρίς περιστροφές, συμψηφισμούς και “ναι μεν αλλά” οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η απόφασή της αυτή συμβάλλει στο να επικεντρωθούμε όλοι σε ένα νέο πνεύμα αντιπαλότητας που θα περιορίζεται στις 4 γραμμές, στο ίδιο μέρος που πρέπει να κερδίζονται ή να χάνονται οι βαθμοί. Αυτό δεν μειώνει το μέγεθος της δικής μας αβλεψίας. Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια σε τέτοιες στιγμές, είναι προφανές ότι όσοι δεν μεγαλώνουμε με τους ίδιους ρυθμούς που μεγαλώνει ο ΠΑΟΚ στα χέρια του Ιβαν Σαββίδη, οφείλουμε να μείνουμε πίσω. Συγγνώμη από τους φιλάθλους μας που έπρεπε να υποστούν μια τέτοια “πληγή” στο σώμα του Συλλόγου” αναφέρει στη δήλωση του ο Κυριάκος Κυριάκος.

Καταγγελία Ολυμπιακού στην ΚΕΔ: «Σκάνδαλο και αλλοίωση αυτό που έγινε με ΠΑΟΚ, να τιμωρηθούν οι διαιτητές»!

Καταγγελία Ολυμπιακού στην ΚΕΔ: «Σκάνδαλο και αλλοίωση αυτό που έγινε με ΠΑΟΚ, να τιμωρηθούν οι διαιτητές»!

Ο Ολυμπιακός με επίσημη καταγγελία του στην ΚΕΔ / ΕΠΟ ζητάει την παραδειγματική τιμωρία των διαιτητών που δεν διαπίστωσαν σε προηγούμενους αγώνες το πρόβλημα με τις κάρτες υγείας του ΠΑΟΚ!

Από χθες το βράδυ το πρωτάθλημα της Super League 1 βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα τεράστιο σκάνδαλο.
Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με το άρθρο 18 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Super League 1 υποχρεούνται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στο διαιτητή πριν την έναρξη των αγώνων τους μεταξύ άλλων και τις κάρτες υγείας των (αγωνιζόμενων) ποδοσφαιριστών οι οποίες πρέπει να είναι κατά την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα εν ισχύ. Λόγω του χαρακτήρα των πληροφοριών που περιέχονται στις κάρτες υγείας και οι οποίες καλύπτονται από τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, οι μόνοι που έχουν πρόσβαση και που ελέγχουν την πληρότητα και νομιμότητα των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών εκάστης διαγωνιζόμενης ομάδας είναι οι Διαιτητές της αναμέτρησης.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό απαγορεύεται ρητά η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα πρωταθλήματος ή Κυπέλλου χωρίς την εν ισχύ ύπαρξη της Κάρτας Υγείας που τον συνοδεύει, ο δε διαιτητής υποχρεούται να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή για τον οποίο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές. Εάν, παρά την απαγόρευση, ο ποδοσφαιριστής μετάσχει στον αγώνα η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική, η υπαίτια δε ομάδα, σε περίπτωση αποδοχής ένστασης ή καταγγελίας υφίσταται τις προβλεπόμενες για την περίπτωση κυρώσεις ενώ οι Διαιτητές που επέτρεψαν την αντικανονική συμμετοχή τιμωρούνται από το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο με ποινή απαγόρευσης διεύθυνσης αγώνων για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες (αρ. 18 παρ. 3.γ Κ.Α.Π.).
Όπως αποκαλύφθηκε μετά το χθεσινοβραδινό παιχνίδι (15.07.2020) μεταξύ των ομάδων ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, και επιβεβαιώνεται από τα αναγραφόμενα στο Φ.Α., η ομάδα του ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στο παιχνίδι με δώδεκα (12) ποδοσφαιριστές των οποίων οι Κάρτες Υγείας έχουν απωλέσει την ισχύ τους.
Τούτο σημαίνει πως εφόσον οι συγκεκριμένες Κάρτες Υγείας έληξαν είτε πριν την έναρξη είτε και κατά την διάρκεια των play off όλοι οι αγώνες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που τελέστηκαν μετά τον χρόνο λήξης πάσχουν καθώς είναι βέβαιο ότι αγωνίστηκαν σε αυτούς αντικανονικά οι περισσότεροι εκ των δώδεκα (12) ποδοσφαιριστών των οποίων οι Κάρτες Υγείας έχουν απωλέσει την ισχύ τους. Παρ’ όλα αυτά οι Διαιτητές των αγώνων αυτών ουδέν ανέφεραν για την συγκεκριμένη παράβαση στα Φ.Α. των οικείων αναμετρήσεων και επέτρεψαν στους ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να αγωνιστούν αντικανονικά, αλλοιώνοντας με τον τρόπο αυτό τους όρους των παιχνιδιών.
Όπως αντιλαμβάνεστε το συγκεκριμένο γεγονός συνιστά αλλοίωση του Πρωταθλήματος η οποία θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν αυτό δεν είχε κριθεί και βαθμολογικά ως προς την ανάδειξη του πρωταθλητή.
Συγκεκριμένα για την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η προφανέστατα δόλια συμπεριφορά των Διαιτητών κ.κ. Μανούχου και Φωτιάδη εναντίον μας κατά τον από 12.07.2020 αγώνα μας με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, όπου ουδέν ανέγραψαν στο Φ.Α. για την συγκεκριμένη παράβαση από πλευράς της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (βλ. συνημμένο Φ.Α. της αναμέτρησης) και επέτρεψαν την αντικανονική συμμετοχή των ποδοσφαιριστών στο παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση δικαιώνει την απαίτησή μας προ της διεξαγωγής του αγώνα για την τοποθέτηση ξένου διαιτητή στο παιχνίδι, η οποία αγνοήθηκε πλήρως από την ΚΕΔ κατά παράβαση των συμπεφωνημένων σχετικά με την διεξαγωγή όλων των αγώνων μεταξύ των “Big -4” του πρωταθλήματος με ξένους διαιτητές, ιδίως δε όταν αυτοί κρίνουν την 2η θέση του πρωταθλήματος και το ποια ομάδα θα συμμετάσχει στα προκριματικά του UEFA Champions League.
Πλέον μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και την έκταση αυτού (καθώς μιλάμε για δώδεκα -12- ποδοσφαιριστές συνολικά) θα πρέπει τόσο οι συγκεκριμένοι διαιτητές του αγώνα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΟΚ, όσο και οι Διαιτητές των αγώνων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που διεξήχθησαν μετά το χρόνο λήξης των Καρτών Υγείας των εμπλεκόμενων ποδοσφαιριστών να παραπεμφθούν πειθαρχικά σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Α.Π. και όχι απλά να τιμωρηθούν Παραδειγματικά, αλλά να αποκλειστούν και από τους Πίνακες Διαιτησίας της επόμενης περιόδου.
Με βάση όλα τα ανωτέρω σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων διαιτητών που αλλοίωσαν τους όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Οτιδήποτε διαφορετικό θα αποτελεί ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης μιας προφανούς παρανομίας, έναντι της οποίας επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μας.