«Δεν ξεχνάμε τον θερμοσίφωνα, δεν αφήνουμε φως ανοιχτό»! Δεν ντρέπονται — Προθεσμία να απολογηθεί στις 2 Μαρτίου πήρε η Ελένη Τουλουπάκη — Αχτσιόγλου: Πενταπλασιασμό του πληθωρισμού «βλέπει» η Κομισιόν, η κυβέρνηση μένει άπραγη

Προκλητικές «συμβουλές» του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα για την… αντιμετώπιση των τεράστιων αυξήσεων στο ρεύμα!
Κάθε μέρα θα έχουμε έναν από αυτούς τους τύπους που έχουν αυτοχαρακτηριστεί «άριστοι» να παίζει με την υπομονή μας! Κάθε μέρα και από μια δήλωση που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι… «αλλού»! Δεν μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει να ζει μια ολόκληρη οικογένεια ακόμα και με έναν μισθό.
Προσέξτε τι είπε αυτός ο κύριος που έχει τη θέση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το θέμα της συζήτησης στη συνέντευξη που έδωσε, στον ANT1, ήταν οι λογαριασμοί στο ρεύμα και η ακρίβεια. Ο αξιότιμος κύριος Κώστας Σκρέκας, ο αρμόδιος υπουργός, μοίρασε «συμβουλές» για το πότε θα κλείνουμε τα φώτα και τον θερμοσίφωνα! Ναι! Το συνειδητοποιείτε;
«Η προσπάθεια πρέπει να είναι η εξοικονόμηση, δηλαδή δεν ξεχνάμε τον θερμοσίφωνα, δεν αφήνουμε ακόμα κι ένα φως ανοιχτό. Όλα αυτά τελικά κοστίζουν στην τσέπη», δήλωσε και δεν ντράπηκε καθόλου.
Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση έχει αφήσει τα νοικοκυρία με μια ανεπαρκή επιδότηση και οι αυξήσεις στο ρεύμα είναι τεράστιες και αναμένονται να φτάσουν και ακόμα παραπάνω! Ποια είναι η λύση της κυβερνήσεως; Ατομική ευθύνη και… τα μυαλά στα κάγκελα και εδώ: Κλείσε κανένα φως, κλείσε το θερμοσίφωνα και άντε βγάλε άκρη!
Μήπως να ανάβουμε και κανένα κεράκι αντί για το φως; Ωραία είναι. Κάνει και ατμόσφαιρα! Πώς και ξεχάσατε δώσετε καμιά συμβουλή και γι’ αυτό; «Άριστοι», ε «άριστοι»!

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί στην ειδική ανακρίτρια του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου στις 2 Μαρτίου πήρε η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία αντιμετωπίζει το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας αλλά και σειρά πλημμεληματικών πράξεων.

Η Ε. Τουλουπάκη καλείται ως κατηγορούμενη για τη δήθεν «σκευωρία» της Novartis.

Η εισαγγελική λειτουργός έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που της αποδίδονται, χαρακτηρίζοντας την κλήση της για απολογία ως «τίτλο τιμής».

Μάλιστα, σε δήλωση της είχε κάνει λόγο για πιέσεις κι επιθέσεις που δέχτηκε με στόχο να μην προχωρήσει η έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία. Η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς είχε αναφέρει ότι καταπατείται κάθε έννοια κράτους δικαίου και διάκρισης εξουσιών επισημαίνοντας πως δεν έχει υποκύψει σε πιέσεις.

Σε δήλωσή του ο συνήγορος υπεράσπισής της, Βασίλης Χειρδάρης αναφέρει πως είναι ανησυχητικό ότι «οι θεσμικά ερευνώντες και ελέγχοντες καθίστανται κατηγορούμενοι και οι ελεγχόμενοι κατήγοροι» ενώ προσθέτει πως «η αντιστροφή των ρόλων με κατηγορουμένους εισαγγελείς και δημοσιογράφους, δεν είναι μόνο ένα τυπικό ανησυχητικό φαινόμενο αλλά ένα σοβαρό θεσμικό πρόβλημα δημοκρατίας, που οφείλει η δικαιοσύνη να αποκαταστήσει πριν να είναι αργά».

Ολόκληρη η δήλωση του Β. Χειρδάρη

«Είναι ανησυχητικό όταν στα πλαίσια έρευνας για τυχόν διάπραξη παράνομων πράξεων στο λεγόμενο σκάνδαλο Novartis οι θεσμικά ερευνώντες και ελέγχοντες καθίστανται κατηγορούμενοι και οι ελεγχόμενοι κατήγοροι. Η αντιστροφή των ρόλων με κατηγορουμένους εισαγγελείς και δημοσιογράφους, δεν είναι μόνο ένα τυπικό ανησυχητικό φαινόμενο αλλά ένα σοβαρό θεσμικό πρόβλημα δημοκρατίας, που οφείλει η δικαιοσύνη να αποκαταστήσει πριν να είναι αργά.

Η Κλήση για απολογία της κας Τουλουπάκη και των άλλων εισαγγελέων της πρώην εισαγγελίας διαφθοράς υλοποιεί πρακτικά ένα θεσμικό πρόβλημα στη χώρα μας. Μια ποινική διαδικασία κινείται από τη νομοθετική εξουσία με πλήρη συμπόρευση και ενεργή συμμετοχή της εκτελεστικής σε βάρος μιας άλλης ανεξάρτητης και διακριτής συνταγματικά εξουσίας, της δικαστικής, αλλά και σε βάρος της δημοσιογραφίας. Είναι μια κίνηση ανατροπής της θεσμικής ισορροπίας που δημιουργεί φόβο και αποθάρρυνση σε όσους θέλουν και πρέπει να ελέγξουν την παραβατικότητα και την εξουσία.

Όμως πιστεύω ότι η δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψει την συνέχιση τέτοιου θεσμικού κατήφορου. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο τόσο για την αυτοπροστασία της όσο και για τη θεσμική διασφάλιση της δημοκρατίας!»

 

Έφη Αχτσιόγλου: Πενταπλασιασμό του πληθωρισμού «βλέπει» η Κομισιόν, η κυβέρνηση μένει άπραγη

«Οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν εκτιμούν την εκτίναξη του πληθωρισμού από 0,6% το 2021 στο 3,1% το 2022, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός τόπου και χρόνου προέβλεπε τον Δεκέμβριο στον προϋπολογισμό πληθωρισμό “μετριοπαθώς θετικό” (0,8%) για το σύνολο του 2022», τονίζει χαρακτηριστικά η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Η Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνει:

Πενταπλασιασμό του πληθωρισμού το 2022 σε σχέση με το 2021 προβλέπει η Κομισιόν για τη χώρα μας, την ώρα που η κοινωνία ασφυκτιά απροστάτευτη από το γενικευμένο και σαρωτικό κύμα ακρίβειας.

Οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν εκτιμούν την εκτίναξη του πληθωρισμού από 0,6% το 2021 στο 3,1% το 2022, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός τόπου και χρόνου προέβλεπε τον Δεκέμβριο στον Προϋπολογισμό πληθωρισμό «μετριοπαθώς θετικό» (0,8%) για το σύνολο του 2022.

Οι πανηγυρισμοί του υπουργείου Οικονομικών για την εκτίμηση της ανάπτυξης, μετά τη βαθιά ύφεση του 9% που είχε προηγηθεί, συγκρούονται εκ νέου με την καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την οικονομική τους ασφυξία επιβεβαιώνουν, εξάλλου, τα νέα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη προς το Δημόσιο που έφτασαν τα 6,33 δισ. το 2021 και μόνο τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 682 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Είναι προφανές ότι την ανάπτυξη της ΝΔ πληρώνει ήδη πολύ ακριβά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.