
Το κακό με το νεοσυντηρητικό μπλοκ δεν είναι ότι πάντα έχει έτοιμες απαντήσεις για όλα. Το κακό είναι ότι χάρις στη μιντιακή του υπεροπλία καταφέρνει τάχιστα να μετατρέψει ακόμα και το πιο ανορθολογικό επιχείρημα σε κυρίαρχη άποψη. Αφού λοιπόν οι αγορολάτρες «μακρονιστές», βλέποντας το κύμα οργής των παιδιών στη Γαλλία εναντίον του ειδώλου τους, έχασαν για κάποιες μέρες τη λαλιά τους, πέρασαν τώρα στην αντεπίθεση, καθώς και οι ταραχές δείχνουν να κοπάζουν. Τέτοιοι πρόθυμοι απολογητές της κρατικής, συχνά υπέρμετρης βίας βρέθηκαν, φυσικά, και στην Ελλάδα.
Διάβαζα την ανάλυση ενός τύπου που αμφιβάλλω αν έχει περάσει έστω και με κλειδωμένες τις πόρτες του αυτοκινήτου του μια βόλτα από τα γαλλικά προάστια. Το σε βαθμό ανίας επαναλαμβανόμενο επιχείρημά του ήταν ότι οι περιθωριοποιημένοι της γαλλικής κοινωνίας, αλλά όχι μόνο αυτής, έχουν επιλέξει συνειδητά το περιθώριο. Ανακάλυψε, λοιπόν, αυτούς που «δεν θέλουν». Τους ταύτισε με κοινούς ποινικούς που απλώς περιμένουν αφορμή για να κάνουν φασαρίες επειδή, λέει, δεν αποδέχονται τις δυτικές αξίες.
Στο ίδιο καλάθι βιάστηκε να βάλει, για να ξεμπερδεύει γρήγορα με την ετυμηγορία του, και τους ξεσηκωμένους του «Βlack lives matter», ενός κινήματος που είχε συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους πολύ πέρα από τα στενά όρια των ΗΠΑ. Η υπέρβαση της λογικής δεν τον παρέσυρε πάντως τόσο ώστε να ορίσει ως εθελοντές του αποκλεισμού τους και τα εκατομμύρια των Γάλλων, που διαδήλωσαν επί μήνες ενάντια στην αναισθησία του Γάλλου μονάρχη με αφορμή τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Το μοντέλο των δυτικών αξιών
Η λαθροχειρία είναι προφανής όσο και αποκρουστική. Βεβαίως, από την εποχή της Θάτσερ η φράξια των νεοφιλελεύθερων μισούσε την κοινωνία. Μαζί και την κοινωνιολογία, όπως απέδειξαν οι εγχώριοι εκπρόσωποί της. Όμως πλέον η απλοϊκή εξήγηση αποκτά αποκρουστικά χαρακτηριστικά όταν με το επιχείρημα του «δεν θέλουν» ξεπλένει τις επαναλαμβανόμενες δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς στις ΗΠΑ και ανήλικων στη Γαλλία και στο Βέλγιο, επειδή η εξωτερική τους εμφάνιση δεν συνάδει με το μοντέλο «δυτικών αξιών» ενός εμφορούμενου από ακροδεξιές ιδέες αστυνομικού.
Ακόμα πιο χυδαία γίνεται η επιχειρηματολογία αν κοιτάξει κανείς την αφορμή της. Το μόνο έγκλημα του 17χρονου Ναέλ, από όσα έχουμε μάθει μέχρι τώρα, ήταν ότι δεν ανταποκρινόταν ακριβώς σε αυτά τα κλισέ. Δεν επέδειξε «εγκληματική» συμπεριφορά σαν αυτή που θεωρούν σχεδόν «γονιδιακή» οι υπερασπιστές εν ψυχρώ εκτελέσεων. Είναι, τελικά, εντυπωσιακό πόσο ανερυθρίαστα επιδεικνύουν την απανθρωποποίησή τους οι δήθεν μοντέρνοι και ανησυχούντες για το μέλλον του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» ακροκεντρώοι, που επιχειρούν να φιμώσουν οποιαδήποτε φωνή κριτικής ως «ισλαμολαγνεία».
Τζορτζ Φλόιντ, Σαμπάνης, Ναέλ, η Πύλος… Περιστατικά σαν αυτό επιβεβαιώνουν ότι πράγματι υπάρχουν δύο πλευρές, δύο κόσμοι. Υπάρχουν αυτοί που ντρέπονται να βλέπουν ανθρώπους να ξεροσταλιάζουν στην παγωνιά στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας ή να πνίγονται στη Μεσόγειο και εκείνοι που έκαναν στο άψε σβήσε έρανο και συγκέντρωσαν σε λίγες ώρες σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ για τη νομική υπεράσπιση του κατηγορούμενου αστυνομικού. Είχαν, φυσικά, την υποστήριξη τεράστιων οικονομικών ομίλων, μεγάλων μιντιακών συμφερόντων και φανφαρόνων, που βγήκαν μπροστά για να αιτιολογήσουν το εγχείρημα. Γιατί ακριβώς «δεν τους θέλουν» όλους αυτούς, που χαλάνε τη φανταχτερή τους βιτρίνα. Και δεν αφορά αυτός ο αποκλεισμός μόνο τα μελαψά παιδιά των γαλλικών banlieu. Αφορά πολύ περισσότερους ανάμεσά μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε πια ότι δεν βλέπουμε.
Κώστας Αργυρός
Γαλλία: Οι fake φωτογραφίες των ταραχών – Από ταινίες μέχρι συναυλίες
Πλήθος εικόνων από τις αναταραχές που ξέσπασαν στην Γαλλία μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό κατέκλυσαν τα social media, ωστόσο κυκλοφόρησαν επίσης fake φωτογραφίες και βίντεο καθώς και ψευδείς και παραπλανητικοί ισχυρισμοί, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση.
Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του BBC Verify το οποίο και συγκέντρωσε ορισμένο από το μη γνήσιο υλικό που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες.
Η εικόνα από γαλλική ταινία
Μια εικόνα που δείχνει μια ομάδα νεαρών ανδρών να οδηγεί ένα βαν της γαλλικής αστυνομίας, με τον έναν από αυτούς να κρέμεται από το παράθυρο κραδαίνοντας ένα όπλο, κοινοποιήθηκε στο Twitter με τις λέξεις «Γαλλία, η φωτογραφία της ημέρας».
Το tweet, που δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουλίου είχε πάνω από 1,7 εκατομμύρια προβολές, αλλά είναι ψευδές – δεν είναι από τις τρέχουσες ταραχές στη Γαλλία, αλλά στην πραγματικότητα είναι στιγμιότυπο από την γαλλική ταινία «Athena» του 2022. Οι άνθρωποι στο βαν και τη μπλε μοτοσυκλέτα είναι ακριβώς οι ίδιοι.
Το άτομο που δημοσίευσε το tweet διευκρίνισε αργότερα ότι η εικόνα προοριζόταν να έχει «ενδεικτικό» χαρακτήρα, αλλά μέχρι τότε είχε γίνει retweeted χιλιάδες φορές. Στη συνέχεια η φωτογραφία διαγράφηκε.
Πλάνα από άλλη ταινία
Πλάνα με αυτοκίνητα που πέφτουν από τα παράθυρα ενός πολυώροφου πάρκινγκ έχουν κοινοποιηθεί ευρέως στο διαδίκτυο, με το μήνυμα: «Τι στο διάολο συμβαίνει στη Γαλλία…». Ωστόσο σύμφωνα με το BB πρόκειται επίσης για ψευδές υλικό που προέρχεται από μια άλλη ταινία και συγκεκριμένα από το «Fast and Furious 8» – που γυρίστηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
Παλιά πλάνα ενός «ελεύθερου σκοπευτή»
Τις τελευταίες ημέρες ένα βίντεο που δείχνει έναν άνδρα με κουκούλα, σε μια ταράτσα να κρατά κάτι που μοιάζει με τουφέκι και να σημαδεύει,κοινοποιήθηκε πολλές φορές στο Twitter και στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram
Ένας χρήστης του Twitter δημοσίευσε το βίντεο με το μήνυμα: «Ταραχοποιός στη Γαλλία σε θέση ελεύθερου σκοπευτή με κλεμμένο αστυνομικό τουφέκι». Ένας άλλος λογαριασμός ισχυρίζεται ότι το τουφέκι κλάπηκε από βαν της αστυνομίας.
Ωστόσο το βίντεο δεν τραβήχτηκε στις πρόσφατες ταραχές που σημειώθηκαν στην Γαλλία, αλλά είναι πιο παλιό. Αναζητώντας ίχνη του βίντεο στα social media το BBC Verify μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δημοσιεύτηκε στο Twitter στις 13 Μαρτίου 2022.
Δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί εάν το τουφέκι ήταν αληθινό ή ψεύτικο. Ένας χρήστης του Twitter, ο οποίος γνώριζε ότι τα πλάνα ήταν παλιά σχολίασε στο πιο πρόσφατο tweet ότι ο φερόμενος ελεύθερος σκοπευτής πρέπει να «ήταν εκεί για πάνω από ένα χρόνο».
Το βίντεο από το Μεξικό με το πλήθος
Ένα βίντεο στο TikTok που δείχνει πλήθος ανθρώπων και συνοδευόταν από την λεζάντα «Ναντέρ, Γαλλία – Ναέλ» και μια σειρά από emoji – είχε περισσότερες από εννέα εκατομμύρια προβολές.
Η Ναντέρ είναι το προάστιο του Παρισιού όπου ο 17χρονος δέχτηκε τον θανάσιμο πυροβολισμό από τον αστυνομικό. Αλλά το βίντεο με το πλήθος στην πραγματικότητα είναι από άλλη χώρα.
Το BBC Verify έψαξε για άλλες εκδοχές του βίντεο στο TikTok και βρήκε το ίδιο ακριβώς κλιπ που αναρτήθηκε τον περασμένο μήνα, ισχυριζόμενο ότι έδειχνε μια συναυλία του αργεντίνικου συγκροτήματος Los Fabulosos Cadillacs στην Πόλη του Μεξικού στις 3 Ιουνίου.
Ψάχνοντας περαιτέρω για το βίντεο το BBC Verify έπεσε πάνω σε ένα άρθρο του περιοδικού Billboard που έγραφε για ένα live των Los Fabulosos Cadillacs στην κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού, Zocalo στις 3 Ιουνίου, η οποία φέρεται να συγκέντρωσε 300.000 άτομα.