Δεν έχει πλοίο για σε… — «Πιέσεις, απειλές, δολοφονία»: Άρθρο καταπέλτης από τη Liberation για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Ζόφος είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την ψυχολογία των εργαζομένων, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Πριν από λίγα χρόνια, όταν η ανεργία έφτανε πάνω από το 20%, το να έχεις δουλειά, ακόμη και την πιο κακοπληρωμένη, ήταν όρος επιβίωσης.

Σήμερα αυτό δεν φτάνει. Το να έχεις μια θέση εργασίας δεν εξασφαλίζει επιβίωση. Πολύ περισσότερο δεν εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Η ανεργία έχει μειωθεί στατιστικά, αλλά το ίδιο έχει συμβεί με το εισόδημα που δίνει η εργασία.

Ο πληθωρισμός και κυρίως η πραγματική ακρίβεια λεηλατούν τον μισθό. Και τελικά λεηλατούν μέχρι εξαφάνισης και το τελευταίο ίχνος αισιοδοξίας ότι κάποια στιγμή, μετά την αλληλουχία κρίσεων εδώ και 12 χρόνια, τα πράγματα θα επανέρχονταν σε κάποια ομαλότητα.

Για να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι κόβουν από όπου μπορούν. Κόβουν την «πολυτέλεια» της ψυχαγωγίας, την εξαίρεση μιας βδομαδιάτικης εξόδου, κόβουν τις δαπάνες στο σουπερμάρκετ, έκοψαν τις δαπάνες για θέρμανση, σε ένα βαρύ χειμώνα που προηγήθηκε. Θα κόψουν, κατά τα φαινόμενα, και τις δαπάνες μιας σύντομης πασχαλινής εξόρμησης στα νησιά ή στην ύπαιθρο.

Οι αυξήσεις που ετοιμάζουν από σήμερα ή έχουν ήδη δρομολογήσει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στα δρομολόγια ήταν αναπόφευκτες. Η αναρρίχηση του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι και πάνω από αυτά έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο.

Το άλμα που σημειώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απλώς εκπλήρωσε την «προφητεία» του παγκόσμιου πετρελαϊκού καρτέλ για εδραίωση αυτής της τιμής. Η οποία πέρασε και στη βενζίνη και στο ντίζελ και στο ναυτιλιακό καύσιμο.

Προφανώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αιφνιδιάζεται από τις αυξήσεις στα ναύλα της ακτοπλοΐας, που απειλούν να στερήσουν από τα φτωχότερα στρώματα την ελάχιστη πολυτέλεια μιας πασχαλινής απόδρασης. Και από τους μόνιμους κατοίκους των νησιών τη δυνατότητα να υπηρετήσουν στοιχειώδεις ανάγκες υγείας, συναλλαγών με το κράτος, εκπαίδευσης, διακίνησης εμπορευμάτων.

Αλλά, όπως και σε όλα τα μέτωπα της νέας κρίσης, αυτή η κυβέρνηση θα έρθει εκ των υστέρων να διορθώσει τα αδιόρθωτα. Υποθέτουμε ότι κάποια στιγμή, μετά το Πάσχα και αφού οι περισσότεροι θα έχουν παραιτηθεί από τη μικρή απόδραση του Πάσχα, θα ανακοινώσει με τον αναγκαίο θόρυβο κάποιο πυροσβεστικό μέτρο.

Ας τους ψιθυρίσει κάποιος ότι είναι ήδη αργά.

 

«Πιέσεις, απειλές, δολοφονία»: Άρθρο καταπέλτης από τη Liberation για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Καταγγέλλει την εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον «έλεγχο του μηνύματος» και την «ελαχιστοποίηση των διαφωνούντων επικριτικών φωνών»

Συνεχίζεται το ράπισμα διεθνών μέσων ενημέρωσης προς την κυβέρνηση της ΝΔ αναφορικά με τα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, καθώς μετά την πρόσφατη έκθεση των Διεθνών Δημοσιογραφικών Οργανώσεων με την οποία καταγγέλλουν την υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα, και η γαλλική εφημερίδα Liberation ασκεί δριμεία κριτική.

Σε άρθρο της με τίτλο «Πιέσεις, απειλές, δολοφονία: Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές» η γαλλική εφημερίδα κάνει λόγο για εμμονή της κυβέρνησης με τον «έλεγχο του μηνύματος» και την «ελαχιστοποίηση των διαφωνούντων επικριτικών φωνών».

Στο ίδιο άρθρο υπενθυμίζεται ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ECPMF) τονίζοντας ότι «από την επιστροφή της δεξιάς στην εξουσία το 2019, η ελευθερία του Τύπου έχει επιδεινωθεί σημαντικά» σημειώνει ότι στην έκθεση γίνεται λόγος για «βαρύ κλίμα για την ανεξάρτητη δημοσιογραφία», «ανησυχητική κατάσταση», «πίεση» ακόμη και «απειλές» κατά των δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η γαλλική εφημερίδα αναφερόμενη στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που διέπεται από το κράτος δικαίου και πως η ανεξαρτησία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη», αντιτάσσει την έκθεση των Διεθνών Δημοσιογραφικών Οργανώσεων και σημειώνει ότι οι Οργανώσεις Δημοσιογράφων ανησυχούν από τα πολλά αντίθετα μηνύματα, όπως ότι οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο ρεπορτάζ για το προσφυγικό ή στην κάλυψη διαδηλώσεων.

Ακόμη σημειώνει ότι οι έρευνες για τη δολοφονία Καραϊβάζ, το 2019 δεν προχωρούν γεγονός το οποίο «προκαλεί δυσπιστία όσον αφορά στην ικανότητα και στη θέληση της κυβέρνησης να προστατεύσει τη δημοσιογραφική κοινότητα».

Τέλος, η Liberation σημειώνει τους πολλούς νόμους της ΝΔ για να περιορίσει της ελευθερία του Τύπου, κάνοντας ειδική αναφορά στον τελευταίο νόμο για τα fake news .