Δεν έμεινε ικανοποιημένη … η ΝΔ από την κατάθεση “Κελέση”!

Οι δηλώσεις των βουλευτών της Προανακριτικής μετά την ολοκλήρωση των επεισοδιακών καταθέσεων των δύο μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

«Η κλήτευσή μου έγινε για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτό που ερευνάτε. Για την υπόθεση Novartis ισχύουν όσα έχω πει, και θα καταθέσω γι’ αυτή όταν κληθώ στο δικαστήριο» φέρεται να απαντησε μετ επιτάσεως η «Αικατερίνη Κελέση» σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής. Πράγμα που φαίνεται από τις δηλώσεις “απογοήτευσης” του Θαν Πλεύρη της ΝΔ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της προστατευόμενης μάρτυρος, στην ΓΑΔΑ, σε αντιπροσωπεία της Προανακριτικής, σε ξεχωριστούς και απομνωμένους μεταξύ τους χώρους.

Η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» από τις 18.00 που βρισκόταν στη ΓΑΔΑ έως την ολοκλήρωση της κατάθεσή της μετά από δύο ώρες και κάτι, φέρεται να έδινε την ίδια απάντηση στις ερωτήσεις των μελών της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο:

«Η κλήτευσή μου έγινε για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτό που ερευνάτε. Για την υπόθεση Novartis ισχύουν όσα έχω πει, και θα καταθέσω γι’ αυτή όταν κληθώ στο δικαστήριο» ήταν η απάντηση του/της «Αικατερίνης Κελέση».

Η κατάθεσή της ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:30 μ.μ, σε αντίθεση με την κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» που ήταν μαραθώνια.

Καταθέτοντας με τον ίδιο τρόπο που κατέθεσε και ο «Σαράφης» (με αλλοιωμένη φωνή και από διαφορετικό δωμάτιο δίχως εικόνα), η «Κελέση» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ότι «δεν γνωρίζω τίποτε γι’ αυτό που ερευνάτε» και ότι «δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε τον έχω συναντήσει ποτέ μου, ούτε γνωρίζω κάτι γι’ αυτά που τον αφορούν και θα με ρωτήσετε εξ αρχής».

Η μάρτυρας ανέφερε ακόμα ότι «όλα αυτά που κατέθεσα αποτελούσαν πρακτικές της εταιρίας που είχαν την απόλυτη έγκρισή της», υπογραμμίζοντας ότι οι καταθέσεις της έγιναν αυτοβούλως «και με γνώμονα την αλήθεια».

«Δεν έχω παροτρυνθεί ούτε πιέστηκα ούτε εκβιάστηκα από κανέναν, ήταν αποκλειστικά δική μου συνειδητή απόφαση», είπε προσθέτοντας ότι «δεν εμφανίστηκα, δεν εξετάστηκα και δεν κατέθεσα σε καμία αλλοδαπή αρχή εκτός από την Εισαγγελία Διαφθοράς και τώρα ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής».

Μάλιστα σημείωσε ότι «στην Εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίστηκα κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας και όχι με την παρέμβαση ή υπόδειξη κάποιου άλλου» και πως όσα έχει  καταθέσει προκύπτουν από συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία προέρχονται από υπολογιστές της Novartis.

Οι δηλώσεις του κλιμακίου της Προανακριτικής
«Παρόλο που παρασχέθηκε στην προστατευόμενη μάρτυρα το καθεστώς το οποίο ήθελε για να καταθέσει αρνήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης αποχωρώντας από τη ΓΑΔΑ.

«Η μάρτυρας επιδεικτικά μας απαντούσε «δεν αφορά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, δεν απαντώ». Ακόμη και στην ερώτηση για ένα προς ένα τα πολιτικά πρόσωπα και τις αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει, αρνήθηκε να καταθέσει. Δυστυχώς της δόθηκε ακριβώς ό,τι ήθελε αλλά έχουμε άρνηση μαρτυρίας», δήλωσε ο Θανάσης Πλεύρης.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στην κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη».

«Ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης κατέθεσε με το καθεστώς το οποίο ήθελε. Θα αξιολογήσουμε τα πρακτικά, δεσμευόμαστε από τη μυστικότητα. Η φράση, όμως, που επικράτησε είναι ‘πιθανολόγηση’. Με πιθανολόγηση και με άρνηση απάντησης υπήρξε όλη αυτή η υπόθεση που ερευνούμε», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η Αικατερίνη Κελέση είπε ότι δεν γνωρίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και πως όσα κατέθεσε για την υπόθεση Νοvartis, τα έχει καταθέσει οικεία βούληση. Ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστασίας με δική της απόφαση και ότι οι καταθέσεις της, δεν αποτελούν, ούτε προϊόν πίεσης, ούτε προϊόν εκβιασμού που να επηρέασε τη βούληση της», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Για το γεγονός ότι η «Αικατερίνη Κελέση» δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης με το αιτιολογικό ότι δεν γνωρίζει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ούτε και τον ίδιο τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Λάππας επισήμανε ότι «με μια γενική δήλωσή της, επιβεβαίωσε το σύνολο των καταθέσεων της».

«Ήταν μια τοποθέτηση ενός προστατευόμενου μάρτυρα, που έχει δώσει 13 καταθέσεις, κοιτάει και την προστασία του. Πάντως επιβεβαίωσε τις καταθέσεις της», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στον «Μάξιμο Σαράφη», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο μάρτυρας είχε μια τελείως διαφορετική τακτική. «Απάντησε στα πάντα, επί πολλές ώρες. Δεν ανασκεύασε τίποτα. Αλλά σε μια μαρτυρία μπορεί να προκύψουν και νέα πράγματα», είπε ο Σπύρος Λάππας και πρόσθεσε ότι «επιβεβαίωσε όλες τις καταθέσεις του». Σημείωσε δε, ότι ο Μάξιμος Σαράφης είπε στην επιτροπή, πως με τις καταθέσεις του στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έχει ταυτόχρονα εγχειρίσει και χιλιάδες έγγραφα που επιβεβαιώνουν όλα όσα έχει καταθέσει.

Σημειώνεται πως χθες, Δευτέρα είχε καταθέσει για περισσότερες από οκτώ ώρες ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», με τις εκδοχές της πλειοψηφίας της Προανακριτικής και του ΣΥΡΙΖΑ να διαφέρουν άρδην: Από την πλευρά της πλειοψηφίας [ΝΔ – ΚΙΝΑΛ] τα μέλη της επιτροπής υποστηρίζουν ότι ο «Σαράφης» δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα ή ότι παίρνει πίσω όσα είχε πει για πολιτικά πρόσωπα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πλήρη επιβεβαίωση του σκανδάλου στην υπόθεση Novartis και όσων είχε καταθέσει στο παρελθόν.