Δεμένα για 48 ώρες τα καράβια – Ξανά στους δρόμους οι υγειονομικοί για αυτονόητα αιτήματα

Δεμένα για 48 ώρες τα καράβια
Δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία κήρυξαν προειδοποιητική πανελλαδική απεργία σήμερα και αύριο ● Σημείο αιχμής ο νόμος 4714/2020, που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, και τα κοινωνικοασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά προβλήματα, που οξύνθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας ● Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τις αντεργατικές ρυθμίσεις

Ρίχνουν άγκυρες τα πλοία όλων των κατηγοριών σήμερα και αύριο μετά την 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία που κήρυξαν 13 ναυτεργατικά σωματεία. Σημείο αιχμής των απεργιακών κινητοποιήσεων οι νόμοι 4714/2020 και 4770/2021, που ψηφίστηκαν εν μέσω πανδημίας, καθώς και άλλα ναυτεργατικά προβλήματα, όπως κοινωνικοασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, εργασιακά, ανεργία και ΣΣΕ. Οι ναυτεργάτες αντιδρούν γιατί, όπως επισημαίνουν, διατάξεις του νόμου 4714/2020 καταργούν τη ΣΣΕ σε κατώτερα πληρώματα, καθώς και των ειδικοτήτων του ανθυποπλοιάρχου και Γ’ μηχανικού στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας με ελληνική σημαία άνω των 3.000 ΚΟΧ.

Επίσης σε πλοία με ελληνική σημαία, ελαστικοποιείται η υποχρέωση του πλοιοκτήτη να προσλαμβάνει 5 Ελληνες αξιωματικούς, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τις οργανικές συνθέσεις και μειώνει τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας για τους Ελληνες ναυτικούς, ενώ επιβάλλει ρυθμίσεις που καθορίζουν τις εκλογικές διαδικασίες στα ναυτεργατικά σωματεία. Παράλληλα με τον νόμο 4770/2021 μειώθηκαν τα πρόστιμα που οφείλουν οι πλοιοκτήτες να πληρώνουν σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της νομοθεσίας περί ορίων του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών.

«Εν μέσω πανδημίας οι ναυτεργάτες δέχονται μια σφοδρή επίθεση ενάντια σε όλα τα δικαιώματά τους από την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές. Ο στόχος είναι σαφής και ξεκάθαρος, να χτυπήσουν τα εναπομείναντα δικαιώματα παρέχοντας απεριόριστα προνόμια στους εφοπλιστές για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την κρίση και παράλληλα τις συνέπειες από αυτή να τις φορτώσουν στις πλάτες των ναυτεργατών» σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα 13 σωματεία.

Δηλώσεις Σαντορινιού

Στο πλευρό των ναυτεργατών δηλώνει ότι βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και με δηλώσεις του τομεάρχη Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιού, η 48ωρη απεργία τους είναι δίκαιη και βάσιμη. «Στεκόμαστε το πλευρό των Ελλήνων ναυτικών και χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις τους απέναντι σε μια κυβέρνηση που ανατρέπει τα εργασιακά δικαιώματα, που βλέπει την κρίση ως ευκαιρία για τους δικούς της εκλεκτούς και που δεν διστάζει να σύρει στη φτωχοποίηση έναν παραγωγικό και σημαντικό για την ελληνική οικονομία, κλάδο» επισημαίνει και καλεί την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αποσύρει τις αντεργατικές ρυθμίσεις και να προχωρήσει σε ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τους Έλληνες ναυτικούς.

Ξανά στους δρόμους οι υγειονομικοί για αυτονόητα αιτήματαΞανά στους δρόμους οι υγειονομικοί για αυτονόητα αιτήματα

Συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας έχει προγραμματίσει για σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ μισή ώρα νωρίτερα, στις 10.00, συγκεντρώνονται τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έξω από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία και αυτοί στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει στις 10:00 στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και στην Περιφέρεια την ίδια ώρα στις ΥΠΕ.

Η ΟΕΝΓΕ έχει εξαγγείλει για σήμερα 24ωρη απεργία, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, εμβολιαστικά κέντρα στην ΠΦΥ, άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς και έγκαιρη πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών.

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 15:00 μ.μ. πραγματοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ που διεκδικεί ένταξη των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, χαρακτηρισμό θανάτου εργαζόμενου στα νοσοκομεία από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα, μονιμοποίηση εκτάκτων, ισχυρή δημόσια υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, αυξήσεις στους μισθούς και επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας.