Δεκάδες νεκροί, τραυματίες από πυραυλική επίθεση στην Οδησσό — Πούτιν: Η Ρωσία να παραμείνει πρώτος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο — Κλείνει το «ντιλ» για τα F-16 με την …

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χτύπημα πυραύλου σε πολυκατοικία στην περιφέρεια της Οδησσού. Περισσότεροι από τριάντα οι τραυματίες.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας κατηγορούν τη Ρωσία για τυφλό στρατιωτικό χτύπημα σε κατοικημένη περιοχή, με τον πύραυλο να πλήττει εννιαώροφη πολυκατοικία στην περιφέρεια Μπίλγκοροντ-Δνείστερου, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Οδησσού, σύμφωνα με τον Σερχίι Μπρατσούκ, τον εκπρόσωπο των περιφερειακών αρχών της Οδησσού.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος προειδοποίησε τους χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να μην αποκαλύπτουν τις κινήσεις των στρατευμάτων και των υπηρεσιών των πρώτων βοηθειών.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης, μην γράφετε ούτε πού, ούτε από ποιους, ούτε πότε!», για να μην τεθούν σε κίνδυνο στρατιωτικοί, τόνισε σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του.

Πυραυλική επίθεση σε πολυκατοικία στην Ουκρανία

Δύσκολη η κατάσταση στα ανατολικά

Την ίδια ώρα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο βραδινό μήνυμά του, παραδέχθηκε για ακόμη μια φορά ότι η Ρωσία έχει σφίξει επικίνδυνα τον κλοιό στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι δυνάμεις της Μόσχας κατέχουν το 95% της περιφέρειας του Λουγκάνσκη, ενώ, όπως όλα δείχνουν είναι θέμα ημερών ή και ωρών η κατάληψη της πόλης Λισιτσάνσκ.

Ουκρανικά στρατεύματα στη συγκεκριμένη πόλη αναφέρουν ότι κινδυνεύουν να περικυκλωθούν από τον ρωσικό στρατό στις εγκαταστάσεις διυλιστηρίου.

Σε αναφορά του για την «επίθεση» του ρωσικού στρατού στην περιοχή του διυλιστηρίου, περίπου 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της Λισιτσάνσκ, το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ότι είχε εν μέρει επιτυχία.

Τα ρωσικά στρατεύματα «διεξήγαγαν επίθεση σε τομείς στο βορειοανατολικό τμήμα του διυλιστηρίου της Λισιτσάνσκ, στην κοινότητα Τοπολίβκα και το βόρειο τμήμα των κοινοτήτων Βοβτσογιάριβκα και Μαλορεζάντσεβο», διευκρίνισε.

Η Λισιτσάνσκ είναι η τελευταία πόλη που απομένει στα χέρια των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, στη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία, την οποία η Μόσχα επιχειρεί να θέσει ολόκληρη υπό τον έλεγχό της.

Στη γειτονική περιφέρεια Ντανιέτσκ, ρωσικές προσπάθειες προέλασης κοντά στη Σλοβιάνσκ και στη Μπαχμούτ απωθήθηκαν», σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, που ωστόσο σημείωσε πως κατά μήκος του μετώπου οι ουκρανικές θέσεις σφυροκοπούνται από το ρωσικό πυροβολικό και την αεροπορία.

 

 

Ο Πούτιν θέλει η Ρωσία να παραμείνει ο πρώτος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο

Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα εμποδίζει τις ουκρανικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας εκτίμησε πως η αποχώρηση της Ρωσίας από το Φιδονήσι θα διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία – Η ρωσική Δούμα ψήφισε νόμο για αντίποινα κατά ξένων μέσων ενημέρωσης

Ο Πούτιν επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι οι δυτικές κυρώσεις ευθύνονται για τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και την άνοδο των τιμών.

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης σήμερα την αποχώρησή του από το Νησί των Φιδιών, στρατηγική θέση στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις της Μόσχας. Μια εξέλιξη που θα διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

«Την 30ή Ιουνίου, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εκπλήρωσαν τους στόχους που είχαν ορισθεί στο Νησί των Φιδιών και απέσυραν την φρουρά τους από εκεί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η ρωσική Δούμα ψήφισε νόμο για αντίποινα κατά ξένων μέσων ενημέρωσης 

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ρωσίας θα έχει τη δυνατότητα να κλείνει μέσα ενημέρωσης που εκπροσωπούν χώρες οι οποίες απαγορεύουν ή περιορίζουν τους ρωσικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε σήμερα από την κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου.

Το νομοσχέδιο – μετά τις απαγορεύσεις που επέβαλλαν ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης τα οποία θεωρούν φερέφωνα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και υποστηρικτές του πολέμου του στην Ουκρανία – δημιουργεί τις νομικές προϋποθέσεις για τη Μόσχα να ανταποδίδει αντίποινα στα μέσα ενημέρωσης οποιασδήποτε χώρας που περιορίζει τη δραστηριότητα των Ρώσων δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα μέσα αυτά θα χάνουν τη διαπίστευσή τους και θα απαγορεύεται η λειτουργία τους στη Ρωσία ή η διανομή περιεχομένου εκεί. Τα μέτρα αυτά θα αίρονται μόνο όταν η εν λόγω χώρα επιτρέπει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να εργάζονται χωρίς περιορισμούς.

«Αυτός ο νόμος είναι πολύ σημαντικός. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο για συμμετρικά μέτρα αντίδρασης σε περίπτωση εκκαθάρισης των μέσων μας στο εξωτερικό», δήλωσε ο νομοθέτης Σεργκέι Μπογιάρσκι, ένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου.

Η κίνηση αυτή της κάτω Βουλής, της Κρατικής Δούμας, ακολουθεί τις απειλές της Ρωσίας να αφαιρέσει τη διαπίστευση των αμερικανικών ειδησεογραφικών οργανισμών σε αντίποινα για την υποτιθέμενη παρενόχληση Ρώσων δημοσιογράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ανάκληση των αδειών μετάδοσης των ρωσικών καναλιών εκεί.

Ο νόμος – ο οποίος πρέπει να επανεξεταστεί από την άνω Βουλή και να υπογραφεί από τον Πούτιν – δίνει στον Γενικό Εισαγγελέα το δικαίωμα να αναστείλει τη διαπίστευση ή την άδεια εκπομπής ξένων μέσων ενημέρωσης που κατηγορούνται για τη διάδοση «ανακριβών πληροφοριών» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο εισαγγελέας θα μπορεί επίσης να μπλοκάρει ιστότοπους για «επανειλημμένη διάδοση ψευδών πληροφοριών», με τους αποκλεισμούς να επιβάλλονται άμεσα από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

 

Κλείνει το «ντιλ» για τα F-16 με την …«απομονωμένη» Τουρκία – Μπάιντεν: Πιστεύω ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώλησηimage

Επίσημο αίτημα της κυβέρνησης στις ΗΠΑ για τα F-35 την ώρα που ο Μπάιντεν «παζαρεύει» F16 με την Τουρκία έγραφε..

Επίσημο αίτημα της κυβέρνησης στις ΗΠΑ για τα F-35 την ώρα που ο Μπάιντεν «παζαρεύει» F16 με την Τουρκία έγραφε χτες ο «Ημεροδρόμος», σημειώνοντας τα εξής: Οι ΗΠΑ πουλάνε πολεμικό εξοπλισμό στους «συμμάχους» (στο ΝΑΤΟ) Ελλάδα και Τουρκία την ώρα που η Άγκυρα έχει ξεφύγει θέτοντας ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Κάνουν αυτό που ξέρουν καλά: Συμφωνίες για την πολεμική τους βιομηχανία, τη γεωπολιτική τους εξυπηρέτηση στην περιοχή και καλούν Ελλάδα και Τουρκία να «τα βρούνε». Τέτοιοι «σύμμαχοι»…

Ο Αμερικάνος πρόεδρος σήμερα, μιλώντας για τις συνομιλίες που είχε, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Άγκυρα. Όπως υποστήριξε η Ουάσινγκτον πρέπει να πουλήσει τα F-16 στην Τουρκία, αλλά για να γίνει αυτό απαιτεί έγκριση του Κογκρέσου. Συμπλήρωσε (τι έκπληξη!) ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώληση των F-16.

Να σημειωθεί ότι σε εκείνη την «ιστορική ομιλία» στο Κογκρέσο, τότε που ο Μητσοτάκης μίλησε σαν κυβερνήτης πολιτείας της Αμερικής, οι κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και τα κυρίαρχα ΜΜΕ πανηγύριζαν για τη μεγάλη επιτυχία με τα F-35. Ο πρωθυπουργός…. παρακάλαγε τους Αμερικανούς να μην προχωρήσουν στο «ντιλ»» με τα F-16 στην Άγκυρα.

Τελικά, τι έγινε; Οι Αμερικάνοι πουλάνε F-35 στην Ελλάδα και F-16 στην… «απομονωμένη» Τουρκία, που θα έλεγε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στις δηλώσεις προανήγγειλε, δε, την πρόθεση της Ουάσινγκτον να ανακοινώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.