Δεδικαίωται; — ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις άλλης χώρας σε ελληνικό έδαφος

Διαμαρτύρονται με άρθρα και δηλώσεις τους καθηγητές του ΑΠΘ (Παναγιώτης Δόικος, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης), γιατί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Νίκος Παπαϊωάννου, ακύρωσε την τελετή απονομής του «Χρυσού Αριστοτέλη» -της ύψιστης διάκρισης του Ιδρύματος- στον Μίκη Θεοδωράκη, που είχε αποφασιστεί ομοφώνως στις 18 Φεβρουαρίου 2020.

Η απονομή καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, ο Μίκης πέθανε και ο πρύτανης δείχνει να προκρίνει ματαίωση, επειδή δεν υπάρχει προηγούμενο απονομής σε τεθνεώτα.

Οντως, όπως και δεν υπάρχει προηγούμενο αφαίρεσης τίτλου -που αποφασίστηκε να δοθεί- επειδή το τιμώμενο πρόσωπο πέθανε. Και ο Μίκης πολύ θα το διασκέδαζε κι αν μπορούσε θα σάρκαζε, όπως ο Αριστοτέλης, «όταν λείπω, μπορούν και να με μαστιγώσουν».

 

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις άλλης χώρας σε ελληνικό έδαφοςΗ κόκκινη και η πράσινη σημαία | Η Εφημερίδα των Συντακτών

«Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της “Ελλάδας- προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου”, αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωσή του

Την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία σχολιάζει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σε ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα, αναφέρει: 

«Με τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος.

Το κάνει, μάλιστα, ανακοινώνοντας με μεγάλη περηφάνια ότι η συμπερίληψη στρατιωτικής εγκατάστασης στην Αλεξανδρούπολη παρέχει “δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία”. Βάζοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στον σεβασμό της κυριαρχίας μας. Δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της “Ελλάδας- προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου”, αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία».