Δείτε το συγκλονιστικό «Ρομπ/Rob» σε κείμενο Ευθύμη Φιλίππου…

rob

Για πρώτη φορά συναντιούνται δημιουργικά ο συγγραφέας και βραβευμένος σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου και ο διακεκριμένος σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς Δημήτρης Καραντζάς.

Όλα ξεκίνησαν από μια κουβέντα τους γύρω από ένα έργο-σοκ, το «Ρομπέρτο Τσούκο» (1990) του Bernard-Marie Koltès. Όπως στο έργο του Κολτές, έτσι και στην πρωτότυπη δημιουργία του Φιλίππου, με τίτλο “Ρομπ/Rob”, γίνεται λόγος για έναν κατά συρροή δολοφόνο. Μόνο που στην παράσταση που ετοιμάζουν οι δύο Έλληνες δημιουργοί στη ΣΤΕΓΗ, οι θεατές καλούνται να γίνουν μάρτυρες και συνένοχοι μιας μυστήριας τελετής γύρω από έναν νεκρό πια δολοφόνο, ο οποίος αναγεννιέται μέσα από τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες των θυμάτων, αλλά και των οπαδών του, και ζωντανεύει για να αποθεωθεί και, τελικά, να κατασπαραχθεί ξανά από μια κοινωνία που έχει πάντα την ανάγκη να κατασκευάζει αρχηγούς – Φύρερ, Αγίους ή, απλώς, αποδιοπομπαίους τράγους.

Review: Ο Ρομπ είναι μία καλή στιγμή θεάτρου. Ένα καινούριο κείμενο έλληνα συγγραφέα να σκηνοθετείται με τέτοια ακρίβεια από ένα νέο σκηνοθέτη, τόσο ακομπλεξάριστα. Στις 2 ώρες και 20 λεπτά που διαρκεί η παράσταση (χωρίς διάλειμμα) θα βρείτε πολλά πράγματα να σας τραβήξουν την προσοχή, πολλές λέξεις να σας κάνουν να σκεφτείτε, πολλές στιγμές να γελάσετε. Το κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου δίνει την ελευθερία στον θεατή να νιώσει όπως θέλει και να σκεφτεί ό, τι επιθυμεί. Αυτή την καταπληκτική ιδιαιτερότητα του κειμένου τη σεβάστηκε και η σκηνοθεσία παραδίδοντας στα μάτια των θεατών μια παράσταση που έχει μία μεγάλη αρετή. Είναι ειλικρινής και σαρκαστική με την κοινωνία και τον εαυτό της.

Είστε έτοιμοι για μια παράσταση-ανορθόδοξη τελετή γύρω από τη βία, τα στερεότυπα, τη μνήμη, την ταυτότητα, το λογικό και το παράλογο;

Συντελεστές
Κείμενο: Ευθύμης Φιλίππου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Ηχητική Δραματουργία & Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Καμαρωτός
Σύμβουλος Δραματουργίας: Θεοδώρα Καπράλου
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Α΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα
Β΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Ράνια Καπετανάκη
Εκτέλεση Παραγωγής: Θεοδώρα Καπράλου

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιάννης Κλίνης, Χρήστος Λούλης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Αγγελική Παπούλια, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Σταυρούλα Σιάμου, Μαρία Σκουλά