Δανοί της Frontex καταγγέλλουν: Αρνηθήκαμε εντολή να ρίξουμε πρόσφυγες στη θάλασσα

Θέμα σε πολλά διεθνή ΜΜΕ γίνονται κάποιες επικίνδυνες τακτικές στα νερά  του Αιγαίου απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Το πλέον πρόσφατο αλλά και χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από δημοσίευμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Δανίας (NR) , στο οποίο αξιωματικοί της Frontex περιγράφουν πως πλέον οι ελληνικές αρχές έχουν αναλάβει τις βάρκες προσφύγων και μεταναστών, χειριζόμενες «με διαφορετικό τρόπο από ότι επιτρέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές» των Δανών, οι οποίοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις φύλαξης των συνόρων με 17 αξιωματικούς και δύο πλοία στην Κω.

Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι της Frontex από τη Δανία, πλέον «εάν δούμε βάρκες μεταναστών, πρέπει να το αναφέρουμε στην Ελληνική Ακτοφυλακή, η οποία έρχεται και τους αναλαμβάνει», ενώ σημειώνουν πως «τώρα οι εντολές είναι παρακολουθούμε την κατάσταση. Προηγουμένως διασώζαμε τους ανθρώπους και τους μεταφέραμε στις ακτές» συμπληρώνουν με νόημα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως την Τετάρτη, στην Κω βρέθηκε η υπουργός Άμυνας της Δανίας, Τρίνε Μπράμσεν, για να επισκεφθεί τα μέλη της δανέζικης αποστολής της Frontex. Ωστόσο, η ενημέρωση που έκανε στην υπουργό κατά την επίσκεψή της ο επικεφαλής της αποστολής, Γενς Μούλερ, αποτελεί κόλαφο για τις πρακτικές που χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πριν λίγες ημέρες και ενώ το πλήρωμα του δανέζικου πλοίο είχε μόλις διασώσει περί τους 33 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, δέχθηκε εντολή από τις ελληνικές αρχές να βάλει ξανά στη βάρκα τους ανθρώπους και να τους στείλει πίσω. «Να τους βάλετε πίσω στο νερό και να τους σύρετε» αναφέρεται συγκεκριμένα η εντολή που έλαβαν από τον ασύρματο, με τους Δανούς να αρνούνται να εκτελέσουν την εντολή.

Όπως επισημαίνει το το δημοσίευμα, το πλήρωμα εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα απειλούσε τις ζωές των ανθρώπων, ενώ όπως τονίζεται, θα χρειαζόταν να ασκήσουν βία και πιθανότατα να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να οδηγήσουν ξανά μέσα στη βάρκα και τα νερά του Αιγαίου τους ανθρώπους. Ο διοικητής έκρινε πως μία τέτοια πράξη δεν είναι δίκαιη, και αγνόησε την εντολή, οδηγώντας τους ανθρώπους στο λιμάνι της Κω.

«Εάν είναι επικίνδυνο να τους βάλουμε στο φουσκωτό σκάφος, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε πως θα το πράξουμε. Αυτό είπα στο πλήρωμα, μέχρι να ακυρωθεί η εντολή» περιγράφει ο Μούλερ, ο οποίος με δηλώσεις του επιβεβαιώνει το συμβάν.

Για όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ενημερώθηκε η Δανέζα υπουργός Άμυνας κατά την επίσκεψή της στην Κω, με την ίδια να δηλώνει την ικανοποίησή της που δεν εκτελέστηκε η εντολή, και που το πλήρωμα «επιτέλεσε το καθήκον του σύμφωνα με τις εντολές που του έχουν δοθεί». Όπως άλλωστε υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, ο ρόλος τους είναι να εφαρμόζουν τους κανόνες καλής ναυτικής συμπεριφοράς και έχουν υποχρέωση να βοηθούν τους ανθρώπους στη θάλασσα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως οι Δανοί έχουν ήδη ξεκινήσει να καταγράφουν επικίνδυνες τακτικές από την πλευρά των ελληνικών αρχών, περιγράφοντας πως ελληνικά πλοία πλησιάζουν βάρκες προσφύγων και μεταναστών και επιχειρούν με ελιγμούς να τα αναποδογυρίσουν. Μάλιστα, σημειώνουν πως «εάν μια βάρκα πηγαίνει ευθεία και προσπαθήσεις να την αποτρέψεις, τότε η κατάσταση μπορεί να καταλήξει σε επιχείρηση διάσωσης».

«Εφόσον γινόμαστε μάρτυρες σε κάτι που πιστεύουμε πως είναι αντίθετο με τους κανόνες, τότε το τεκμηριώνουμε και το αναφέρουμε στο σύστημα, αρχικά πίσω στην Frontex» αναφέρει ο επικεφαλής επιχειρήσεων, Γενς Μούλερ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*