Δέσποινα Κουτσούμπα: Έκρηξη αρχοντοχωριατισμού το τσιμέντο στην Ακρόπολη χωρίς έγκριση από UNECSO

Μενδώνη για το "τσιμέντο" στην Ακρόπολη: Κάνουν κριτική με φωτογραφίες  εργοταξίου - Ποια θα είναι η τελική εικόνα (pics, video)

«Η διαδρομή των ΑΜΕΑ ήταν πρόσχημα. Στην πραγματικότητα κάνουν μια μείζονα παρέμβαση στην Ακρόπολη, χωρίς μάλιστα τις απαιτούμενες άδειες» είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα στη Φωτεινή Λαμπρίδη και την εκπομπή του tvxs.gr στο Κόκκινο 105.5 την περασμένη Παρασκευή. Τόνισε μάλιστα, κάτι που έχουν δηλώσει και μέλη συλλόγων ΑΜΕΑ, ότι η υπουργός έχει αφήσει τα άτομα με δυσκολία στην κίνηση έναν χρόνο χωρίς πρόσβαση στον λόφο, γιατί δεν υπάρχει το αναβατόριο.

Δέσποινα Κουτσούμπα: Έκρηξη αρχοντοχωριατισμού το τσιμέντο στην Ακρόπολη χωρίς έγκριση από UNECSO

«Διαδρομές τέτοιες στην Ακρόπολη υπήρχαν ήδη από το 2004. Απλά είχαν εκείνο το πλάτος και τα υλικά, που όταν ανέβαινες στον βράχο δεν σε ενοχλούσαν. Όταν λέμε με το πρόσχημα των ΑΜΕΑ, δεν το λέμε επειδή είμαστε εχθρικοί με τους ανθρώπους αυτούς. Το υπουργείο είναι που τους έχει αφήσει ένα χρόνο τώρα χωρίς αναβατόριο.

Το αναβατόριο είχε προβλήματα και κατά καιρούς έμενε εκτός και έπρεπε να αντικατασταθεί. Αντί να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος να αντικατασταθεί, χωρίς να μείνει η Ακρόπολη χωρίς αναβατόριο έως τότε, αποφασίστηκε να γίνει μια χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, να ξηλωθεί τελείως και να μπει ένα ολοκαίνουριο. Αποτέλεσμα; Επί ένα χρόνο, οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, να μη μπορούν καθόλου να ανέβουν στον λόφο. Και αυτό, η υπουργός το διαφημίζει ως κάτι καλό που κάνει για τα ΑΜΕΑ. Βγήκε μάλιστα στη βουλή το καλοκαίρι και είπε ότι τα ΑΜΕΑ δεν ανέβηκαν φέτος στην Ακρόπολη γιατί είχαμε κορονοϊό! Δεν καταλαβαίνει καν τη διαφορά της αναπηρίας από εκείνη των ευπαθών ομάδων του κορονοϊού και ότι τα ΑΜΕΑ δεν ανέβηκαν στην Ακρόπολη γιατί δεν είχαν τρόπο να ανέβουν!

Το ίδιο γίνεται με τις Διαδρομές των ΑΜΕΑ τώρα. Θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι διαδρομές με υλικά που δεν δεσπόζουν στον αρχαιολογικό χώρο. Το υπ. Πολιτισμού σε μια έκρηξη αρχοντοχωριατισμού, αποφασίζει να κάνει μεγάλη παρέμβαση στην Ακρόπολη φτιάχνοντας διαδρομές όλων των επισκεπτών. Αυτοί οι διάδρομοι δεν είναι για ΑΜΕΑ, είναι για όλους. Δεν είναι κακό να πεις ότι θέλω να φτιάξω για όλους διαδρομές. Απλά το λες, γιατί αυτό χρειάζεται άλλες εγκρίσεις. Για παράδειγμα, η Ακρόπολη είναι μνημείο UNESCO. Πήραμε έγκριση για μια τόσο μεγάλη παρέμβαση στην αισθητική του χώρου; Όχι. Γιατί η υπουργός ανακοίνωσε απλά ότι πάει να κάνει διαδρομές ΑΜΕΑ. Γι’αυτό λέω ότι κάνει μεγάλη παρέμβαση, με πρόσχημα τα ΑΜΕΑ.».

ΑμεΑ για το τσιμέντο στην Ακρόπολη: Η Πολιτεία λύνει τον γόρδιο δεσμό του  αποκλεισμού μας από τον Ιερό Βράχο | LiFO

Φωτεινή Λαμπρίδη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*